Δικαιολογημένο είναι το βελτιωμένο κλίμα που επικρατεί στις αγορές, σχολίασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι επενδυτές έχουν καλούς λόγους να είναι πιο αισιόδοξοι λόγω του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας και της υψηλής πιθανότητας η αμερικανική οικονομία να αποφύγει να υποχωρήσει σε ύφεση.
Μιλώντας σε διεθνή σύνοδο στο Ντουμπάι, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα περιέγραψε τις εκτιμήσεις του Ταμείου για το 2023 ως «λιγότερο κακές, αλλά όχι καλές», δεδομένου πως στην έκθεση του κάνει λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και υψηλό ρίσκο από τον πληθωρισμό.
Τα θετικά σημάδια
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία όπως οι υψηλές αντοχές στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, όπως και η άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας από την Κίνα.
«Οι αγορές έχουν καλό λόγο να είναι πιο αισιόδοξες διότι βλέπουν επιτέλους πως η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει πιθανότατα την ύφεση… και βλέπουν επίσης το άνοιγμα της Κίνας και τους κινέζους καταναλωτές να σπεύδουν να ξοδεύουν τα χρήματα που εξοικονόμησαν κατά την πανδημία και τα lockdown» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, όμως μπορεί να είναι σε ένα κομβικό σημείο μεταστροφής. Μετά από τη διεύρυνση κατά 3,4% πέρυσι, βλέπουμε την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 2,9% το 2023 και να ανακάμπτει ελαφρά στο 3,1% το 2024. Οι νέες εκτιμήσεις μας, αν και ήταν λιγότερο απαισιόδοξες από ότι τον Οκτώβριο, εξακολουθούν να προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού θα παραμείνει προτεραιότητα και το 2023 εξήγησε η κυρία Γκεοργκίεβα.
Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών
Η επικεφαλής του ΔΝΤ στάθηκε δε, ιδιαίτερα στα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δυναμικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επισημαίνοντας «τα απροσδόκητα καλά αποτελέσματα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και την επιβράδυνση του πληθωρισμού επιτέλους, αν και ο πόλεμος ακόμη δεν έχει κερδηθεί».
Ειδικά σε σχέση με την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής η κυρία Γκεοργκίεβα υποστήριξε πως το Ταμείο περιμένει πως η τροχιά αυτή θα συνεχιστεί και φέτος αλλά δεν «βλέπει» πως θα συνεχιστεί μέχρι και το 2024.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!