Τα βέλη της αντιπολίτευσης προσέλκυσε αναπόφευκτα το χάος που προκλήθηκε στο τουρκικό χρηματιστήριο τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, το οποίο αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του μετά τις τεράστιες απώλειες που υπέστη.
Ο κεμαλιστής βουλευτής Μουράτ Μπακάν, εκπροσωπώντας ουσιαστικά την αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κατέθεσε καταγγελία και αγωγή κατά της διοίκησης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και των εποπτικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι απέτυχαν να κάνουν το χρέος τους και να προστατέψουν την αγορά αρνούμενοι να κλείσουν το χρηματιστήριο αμέσως μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν πως, επί τρεις ημέρες, το χρηματιστήριο κατέγραψε τεράστιες ζημιές ύψους 16% που δεν άφησε καμία μετοχή του γενικού δείκτη Borsa Instabul 100 αλώβητη. Η δε, συνολική αξία του BIST 100 υποχώρησε κατά 21 δισ. δολάρια!
Βουτιά 16%
Το πρώτο sell off έλαβε χώρα τη Δευτέρα, οδηγώντας τη διοίκηση του χρηματιστηρίου σε προσωρινή μόνο αναστολή της διαπραγμάτευσης. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε την Τρίτη, και πάλι με προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, οπότε το χρηματιστήριο να κλείνει με βαριές απώλειες ύψους 8,62%. Και τελικά την Τετάρτη, το αδιάκοπο σφυροκόπημα των μετοχών ανάγκασαν τελικά τη διοίκηση της αγοράς να αποφασίσει τη διακοπή της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο για μια εβδομάδα, μέχρι δηλαδή την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον Μπακάν, το μέγεθος της καταστροφής θα έπρεπε να ενεργοποιήσει πολύ πιο γρήγορα τα αντανακλαστικά των αρμόδιων αρχών, ώστε να προστατέψουν τους επενδυτές και την εικόνα του χρηματιστηρίου. Υπολογίζεται, άλλωστε, πως 382.000 επενδυτές διαμένουν στη ζώνη που σημειώθηκαν οι σεισμοί. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπου το 10% των παικτών του χρηματιστηρίου σε εθνικό επίπεδο, όπως υποστηρίζει ο κεμαλιστής βουλευτής.
Στον αμέσως προηγούμενο φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, το 1999, οι εργασίες του χρηματιστηρίου είχαν σταματήσει σχεδόν άμεσα. Ο αριθμός των θυμάτων του τωρινού διπλού χτυπήματος του Εγκέλαδου έχει ήδη ξεπεράσει τον σεισμό του 1999, με πάνω από 21.000 επιβεβαιωμένους θανάτους και ο απολογισμός δεν έχει καν ολοκληρωθεί, καθώς χιλιάδες ακόμη αγνοούνται.
«Η διαπραγμάτευση του χρηματιστήριου θα έπρεπε να έχει ανασταλεί άμεσα. Υγιείς διακυμάνσεις των τιμών (των μετοχών) δεν είναι δυνατές μπροστά μια τέτοια εθνική καταστροφή» εξηγεί.
Θολό οικονομικό τοπίο
Πάντως, το τοπίο δεν αναμένεται να αλλάξει, όποτε κι αν αρχίσει να λειτουργεί και πάλι το χρηματιστήριο. Αν και το ακριβές μέγεθος της οικονομικής ζημιάς και το κόστος της αποκατάστασης είναι αδύνατον να υπολογιστεί ακόμη, είναι βέβαιο ότι θα είναι υπέρογκο.
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), οι οικονομικές ζημιές μπορεί να φθάσουν το 6% του τουρκικού ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 51 δισ. δολάρια. Από την πλευρά του το Bloomberg, επικαλούμενο οικονομικούς αναλυτές, έκανε λόγο για δαπάνες που μπορεί να φτάσουν το 5,5% του ΑΕΠ (το οποίο αγγίζει τα 819 δισ. δολάρια). Πιο μετριοπαθής ήταν η εκτίμηση του οίκου Fitch που υποστήριξε ότι η οικονομική ζημιά θα ξεπεράσει τα 2 ίσως και 4 δισ. δολάρια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!