Η Γερμανία υπέβαλε επίσημο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξαιρεθεί από τα ισχύοντα όρια δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γεργκ Κούκις, την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
Ο Κούκις είχε ήδη προαναγγείλει την πρόθεση του Βερολίνου σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο υποβολής σχετικού αιτήματος ήταν πιθανό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει πρόταση που επιτρέπει στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο για μία τετραετία, χωρίς να κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις λόγω υπέρβασης του επιτρεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος (άνω του 3% του ΑΕΠ).
Στην επιστολή του, ο Κούκις εκφράζει την υποστήριξη της Γερμανίας στην πρόταση της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς την ως «ουσιαστικό συμπληρωματικό μέτρο» που θα επιτρέψει την ενίσχυση των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Διστακτικότητα στην ΕΕ για αύξηση των αμυντικών δαπανών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλπιζε η πρότασή της να υιοθετηθεί ευρέως από τις 27 χώρες της ΕΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις στην άμυνα κατά 650 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο αποτροπής πιθανής ρωσικής επίθεσης.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο η Πορτογαλία και η Πολωνία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προτεινόμενη εξαίρεση από τα όρια δανεισμού. Οι χώρες με υψηλό εθνικό χρέος εμφανίζονται διστακτικές να αυξήσουν περαιτέρω τα επίπεδα δανεισμού τους για την ενίσχυση της άμυνας.
Το αίτημα της Γερμανίας, σύμφωνα με το Reuters, ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία. Παρ' όλα αυτά, η αναλογία του γερμανικού χρέους (62,5% του ΑΕΠ το 2024) παραμένει σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπου τα ποσοστά υπερβαίνουν το 100%, καθιστώντας τις συγκεκριμένες χώρες πιο επιφυλακτικές στο να ζητήσουν εξαίρεση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ