Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο κατώφλι νέας ύφεσης, μέσα σε μια τριετία, η παγκόσμια οικονομία

Πηγή: AP

Αντιμέτωπη με μια δεύτερη ύφεση μέσα σε μόλις τρία χρόνια βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα σε νέα έκθεση της, η οποία σκιαγραφεί ένα… σκοτεινό οικονομικό τοπίο σαν αποτέλεσμα του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, της διόγκωσης του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, στην έκθεση της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, προχώρησε σε νέα, σημαντική, επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τους ρυθμούς ανάπτυξης από το 3% μόλις στο 1,7%. Πρόκειται δε, για το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια, με εξαίρεση μόνο την ύφεση του 2009 και του 2020!

Πάντως, η παγκόσμια οικονομία έχει να βιώσει δύο περιόδους ύφεσης μέσα στην ίδια δεκαετία, από το 1930!

Ουδείς αλώβητος

«Δεδομένων των ευάλωτων οικονομικών συνθηκών, οποιαδήποτε νέα αρνητική εξέλιξη - όπως η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για να τον περιορίσουν, τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας του Covid-19 και διογκούμενες γεωπολιτικές εντάσεις- θα ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση» ξεκαθαρίζει η έκθεση.  

Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότερες οικονομίες διεθνώς παρουσιάζουν χειρότερες επιδόσεις από την προηγούμενη εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού, κυρίως δε, οι πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η προβλεπόμενη καθίζηση θα είναι εντυπωσιακή, από το 2,5% πέρυσι μόλις στο 0,5% φέτος και τελικά στο μετριοπαθές 1,6% το 2024.

Πραγματικά, από την αρνητική αναθεώρηση δεν ξέφυγε ουσιαστικά καμία από τις ισχυρές οικονομίες. Στις ΗΠΑ οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης θα προσγειωθούν μόλις στο 0,5%, καταγράφοντας μια πτώση κατά 1,9% από την προηγούμενη εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού, ενώ για την Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα είναι πλέον μηδενική, με αντίστοιχη πτωτική αναθεώρηση ύψους 1,9%, μετά το 3,3% του 2022!

Για την Ευρωζώνη, η καθίζηση θα είναι πιο έντονη στο πρώτο μισό της χρονιάς, αλλά θα σταθεροποιηθεί κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Πηγή: World Bank

Πτώση κατά 0,9% και για την εκτίμηση της κινεζικής ανάπτυξης, που θα φτάσει στο 4,3% και θα παραμείνει σε χαμηλά για τα δεδομένα της χώρας επίπεδα και το 2024, στο 5%. Αν και σίγουρα τα νούμερα αυτά είναι καλύτερα σε σχέση με τις σοκαριστικές  επιδόσεις του 2022, όταν το κινεζικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,7%, παρουσιάζοντας το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1970.

Μάλιστα, με εξαίρεση την Κίνα, οι ρυθμοί ανάπτυξης στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθούν χαμηλότερα από το 3,8% πέρυσι στο 2,7% φέτος.

Στις φτωχότερες χώρες η κατάσταση θα είναι σχεδόν δραματική. Είναι χαρακτηριστικό πως την πλέον φτωχή περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής, η ανάπτυξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος για την περίοδο 2023-24 θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο μόλις στο 1,2%, αυξάνοντας κάθετα τα επίπεδα φτώχειας.

«Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες είναι αντιμέτωπες με πολυετή περίοδο χαμηλής ανάπτυξης με όχημα την επιβάρυνση των χρεών τους και τις αδύναμες επενδύσεις» σχολίασε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλμπας επισημαίνοντας πως η αδύναμη ανάπτυξη και οι μειωμένες επενδύσεις θα φέρουν νέα καθίζηση στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των υποδομών και θα ενισχύσουν τα επίπεδα φτώχειας.

Περιορίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις

Στις ελάχιστες θετικές ειδήσεις είναι το γεγονός πως η Παγκόσμια Τράπεζα εντοπίζει μια εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Όμως, η έκθεση προειδοποιεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς το υψηλό ρίσκο για νέες διαταραχές στα επίπεδα προσφοράς μπορεί να φέρει νέες πιέσεις.

Εξάλλου, ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει διογκωμένος, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, ενδεχομένως και σε πιο υψηλά επίπεδα από ότι αναμενόταν από τις αγορές, επιβαρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα και επιδεινώνοντας την τροχιά επιβράδυνσης των οικονομιών.

Το αρνητικό αυτό περιβάλλον επιβάλει στην παγκόσμια κοινότητα να συνεχίσει να στηρίζει τις φτωχότερες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τα σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να βοηθούν τους εκτοπισμένους των πολεμικών συρράξεων, αλλά να παραμένει σε εγρήγορση για το αυξανόμενο ρίσκο για νέες κρίσεις χρέους.

Πηγή: AP

Καθίζηση στο παγκόσμιο εμπόριο

Έτερο θετικό στοιχείο είναι πως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν περιοριστεί σε σχέση με πέρυσι, αν και σίγουρα ο κλάδος δεν έχει επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Βέβαια, την εκτόνωση των προβλημάτων διευκολύνει δυστυχώς η μείωση της ζήτησης που θα επηρεάσει και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στο παγκόσμιο εμπόριο στο 4% το 2022, φέτος η υποχώρηση αναμένεται ακόμη πιο δραματική υποχώρηση στο 1.6%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ