Την παράταση του πλαφόν του λεγόμενου μηχανισμού της Ιβηρικής θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες η ισπανική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της σήμερα η υπουργός Ενέργειας, Τερέζα Ριβέρα.
Ο λεγόμενος μηχανισμός της Ιβηρικής αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές αναφοράς για φυσικό αέριο και άνθρακα που χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια ρεύματος, όπως είχαν συμφωνήσει Ισπανία και Πορτογαλία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την άνοιξη του 2022.
Τότε δε, ήταν η πρώτη σχετική συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει ευρωπαϊκές χώρες με την Κομισιόν ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της πανευρωπαϊκής συζήτησης για την επιβολή ανώτατων τιμών, κυρίως στο φυσικό αέριο.
Ο μηχανισμός όριζε προσωρινά ανώτατο όριο για τις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα που χρησιμοποιούνταν από τα εργοστάσια ενέργειας, με επιδότηση από τους κρατικούς μηχανισμούς, με στόχο να επιτευχθεί πτώση στα τιμολόγια ρεύματος προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνία.
Ο μηχανισμός πρόκειται να λήξει στις 31 Μαϊου, όμως ήδη η Μαδρίτη προσανατολίζεται στην επίτευξη συμφωνίας για την παράταση του. «Σκοπεύουμε να ζητήσουμε ο μηχανισμός της Ιβηρικής να διατηρηθεί για όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ή έως ότου δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά ρεύματος και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί ανανεωθούν» ανακοίνωσε η Ριβέρα.
«Θέλουμε το πλαφόν για το φυσικό αέριο να διατηρηθεί στο κατώτερο όριο των τιμών, ήτοι στα 45 με 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2024» εξήγησε η Ισπανίδα υπουργός.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ρεύματος της ΕΕ
Την ίδια ώρα, εξάλλου, η Ισπανία είναι ανάμεσα στις χώρες που πιέζουν για τη δρομολόγηση αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος, προκειμένου να περιοριστούν οι διακυμάνσεις στις τιμές και να μειωθούν τα τιμολόγια.
Βεβαίως, για την ώρα οι ήπιες θερμοκρασίες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή έχουν βοηθήσει τις χώρες της Ευρώπης να κρατήσουν ψηλά τα αποθέματα τους, ενώ βέβαια έχουν οδηγήσει σε αποσυμπίεση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει, τις προηγούμενες ημέρες, κάτω από τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, στα επίπεδα αυτά παραμένουν πολύ πάνω από τα περσινά επίπεδα, με αποτέλεσμα και οι τιμές ρεύματος να παραμένουν ψηλά.
Σε συνέντευξη της, προ ημερών, στους «Financial Times, η αρμόδια επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον είχε αποκαλύψει πως η Κομισιόν -μετά από πιέσεις που δέχτηκε από πολλές χώρες- μελετά ήδη σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να μειωθούν οι τιμές. Στο πλαίσιο του σχεδίου θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, με παράλληλη αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης του, ώστε και τα νοικοκυριά να καταλήγουν να πληρώνουν λιγότερα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!