Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα χρειαστεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και δεν θα πρέπει να αποκλείει μια μεγαλύτερη μείωση, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Παρόλο που η «εκτεταμένη αβεβαιότητα» από τη γεωπολιτική και το εμπόριο απαιτεί ανοιχτό πνεύμα για τα επόμενα βήματα, ο Ρεν προειδοποίησε ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν πρόσφατα αυστηροποιηθεί και ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη αρχίζουν να υλοποιούνται.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
«Είναι πραγματικά σημαντικό να διατηρήσουμε την πλήρη ελευθερία κινήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ορίζουμε συγκεκριμένα όρια με βάση μια υποτιθέμενη ουδέτερη τιμή επιτοκίου και ότι δεν αποκλείουμε προκαταβολικά το μέγεθος μιας ενδεχόμενης μείωσης», δήλωσε. «Αυτή είναι μια περίοδος που απαιτεί ευέλικτη και ενεργή νομισματική πολιτική».
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν την ανάγκη για ευελιξία, έπειτα από την έβδομη διαδοχική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων την προηγούμενη εβδομάδα, που πλέον διαμορφώνεται στο 2,25%. Μέχρι τώρα, όλες οι μειώσεις ήταν της τάξης του 0,25%, και οι αναλυτές προβλέπουν μία ακόμη στο ίδιο μέγεθος φέτος. Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές προβλέπουν περαιτέρω χαλάρωση.
Οι αγορές προεξοφλούν νέες μειώσεις
Οι επενδυτές αύξησαν ελαφρώς τα στοιχήματά τους για νέες μειώσεις των επιτοκίων μετά τις δηλώσεις του Ρεν, εκτιμώντας 92% πιθανότητα μείωσης κατά 0,25 μονάδες στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Τα συμβόλαια ανταλλαγής (swaps) προεξοφλούν 66 μονάδες βάσης συνολικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους, που ισοδυναμεί με δύο πλήρως τιμολογημένες μειώσεις, και 64% πιθανότητα για τρίτη.
Κρίσιμες οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Καθοριστικό στοιχείο για την απόφαση της ΕΚΤ στο αν θα προχωρήσει σε νέα μείωση ή παύση τον Ιούνιο θα είναι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό. Στον προηγούμενο γύρο, τον Μάρτιο, η εκτίμηση για τον πληθωρισμό ήταν 1,9% για το 2025 και 2% για το 2026.
«Αν τον Ιούνιο προβλέπεται πτώση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, τότε η σωστή αντίδραση είναι να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια», δήλωσε σε συνέντευξη στην Ουάσινγκτον.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, που μίλησε στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι ακόμα κι αν δεν ισχύσει αυτό, υπάρχουν λίγα επιχειρήματα υπέρ μιας παύσης.
Αβεβαιότητα και αυστηρότερες συνθήκες
«Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Ρεν. Οι τελευταίες έχουν αυστηροποιηθεί λόγω της αναταραχής που προκάλεσε η εμπορική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα και άλλες χώρες, ενώ οι κίνδυνοι που είχαν εντοπιστεί τον Μάρτιο έχουν σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια «συνολική αξιολόγηση και θα αποφασίσει για τα επιτόκια», είπε. «Υπάρχει τόση εκτεταμένη αβεβαιότητα, που πρέπει να κινούμαστε συνεδρίαση με συνεδρίαση».
Το αν μπορεί να εξεταστεί μια μεγαλύτερη μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, «εξαρτάται από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης», ανέφερε.
Αν και κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει ακόμα ζητήσει σοβαρά μια τέτοια κίνηση, το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Απριλίου.
Η δημοσιονομική πολιτική είναι βασικός παράγοντας για την εκτίμηση της πορείας των πληθωριστικών πιέσεων.
«Οι αποφάσεις για ενίσχυση της κοινής άμυνας στην Ευρώπη και για περισσότερες επενδύσεις στον τομέα είναι καλοδεχούμενες», είπε. Ωστόσο, «δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό» σύμφωνα με το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής.
Ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης με τις ΗΠΑ, μέσω πρότασης για συμφωνία μηδενικών δασμών εκατέρωθεν.
«Αυτό θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης και θα βοηθήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας επωφελούς για όλα τα μέρη», δήλωσε.
Mε πληροφορίες από Bloomberg