Η Γαλλία θα πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τα δημοσιονομικά της από το 2023 για να διασφαλίσει ότι δεν θα συνεχισθεί η αύξηση του χρέους, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε ανακοίνωσή του μετά την ετήσια επίσκεψη αντιπροσωπείας του στο Παρίσι, το Ταμείο ανέφερε ότι η Γαλλία περιόρισε με επιτυχία το οικονομικό πλήγμα από το ενεργειακό σοκ, παγώνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, τις χρηματικές ενισχύσεις στα νοικοκυριά και τη μείωση των τιμών των καυσίμων.
Πρέπει να υπάρξει εστίαση των μέτρων στήριξης
Τα μέτρα αυτά, όμως, είχαν μεγάλο κόστος - άνω του 2% του ΑΕΠ το 2021-2022 - και η κυβέρνηση θα πρέπει μάλλον να εστιάσει τη στήριξή της, επιταχύνοντας την κατάργηση των ελέγχων στις τιμές και ενισχύοντας τη στοχευμένη βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο, σημείωσε το Ταμείο.
Να επιδιωχθεί μείωση του ελλείμματος κατά 0,25% του ΑΕΠ
Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει ότι θα διατηρήσει το έλλειμμα του δημόσιου τομέα σταθερό στο 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αλλά το ΔΝΤ σημείωσε ότι πρέπει να επιδιώξει τη μείωσή του. Ειδικότερα, συνέστησε μία δημοσιονομική σύσφιξη κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ, η οποία θα μπορούσε, όπως ανέφερε, να επιτευχθεί εν μέρει με την καλύτερη στόχευση των ενεργειακών μέτρων στήριξης.
Μεσοπρόθεσμα, το ΔΝΤ αναμένει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί, αλλά θα παραμείνει πάνω από τα επίπεδα που σταθεροποιούν το βάρος του χρέους, διευρύνοντας το χάσμα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
Οι προσπάθειες για τον έλεγχο των δημοσιονομικών θα πρέπει να εστιάσει στον περιορισμό της αύξησης των δαπανών και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και των επιδομάτων ανεργίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Οσον αφορά την ανάπτυξη, το Ταμείο άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του σε σχέση με την τελευταία έκθεση (World Economic Outlook) στο 2,5% για φέτος και στο 0,75% για το 2023.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!