Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Wall Street, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας προκαλεί βουτιά σε μετοχές, δολάριο και πετρέλαιο, ενώ οι μαζικές πωλήσεις αμερικανικών τίτλων επιβεβαιώνουν την αναταραχή που επικρατεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μόλις μία ημέρα μετά από τη μεγαλύτερη αγοραστική έξαρση των τελευταίων ετών, τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον οικονομικό κύκλο βυθίζονται και πάλι. Το καθησυχαστικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να πείθει τις αγορές. Οι επενδυτές προσπαθούν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο που θα έχει το «πάγωμα» του κινεζικού εμπορίου στην εταιρική κερδοφορία και στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ο δείκτης S&P 500 περιόρισε την πτώση του στο 3%, ενώ το δολάριο κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από το 2022. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, μετά από μια προσωρινή σταθεροποίηση λόγω επιτυχημένης έκδοσης ύψους 22 δισ. δολαρίων, επέστρεψαν σε έντονη μεταβλητότητα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Τραμπ ότι πλησιάζει μια πρώτη συμφωνία για τους δασμούς (χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα), οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο πως η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα αφήσει μακροχρόνιες πληγές στην παγκόσμια οικονομία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι δασμοί απέναντι στην Κίνα αυξήθηκαν στο 145%.
«Ο εμπορικός πόλεμος θα χειροτερέψει πριν καλυτερέψει»
«Οι επενδυτές συνέρχονται από το αρχικό σοκ και συνειδητοποιούν ότι αυτή η “εμπορική διαμάχη” ΗΠΑ–Κίνας πιθανότατα θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί», δήλωσε ο Michael Bailey της FBB Capital Partners. «Οι βασικοί δασμοί 10% θα "πονέσουν", οι 90 μέρες θα περάσουν γρήγορα, και μετά θα επιστρέψουν οι υψηλότεροι δασμοί, ενώ η Κίνα αντεπιτίθεται σκληρά».
Μόλις μία ημέρα μετά τον ενθουσιασμό των αγορών για την απόφαση Τραμπ να καθυστερήσει ορισμένους δασμούς, η πτώση στις πιο ριψοκίνδυνες κατηγορίες επενδύσεων δείχνει αυξανόμενη δυσπιστία για το αν οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα — παρά τις διαβεβαιώσεις του Kevin Hassett ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «προχωρημένες» διαπραγματεύσεις.
Τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης στο παγκόσμιο εμπόριο είναι ήδη ορατά, καθώς οι επιχειρήσεις παγκοσμίως «παγώνουν» παραγγελίες εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας. «Η αβεβαιότητα των δασμών είναι ζωντανή και παρούσα. Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί — προς τα κάτω και προς τα πάνω», δήλωσε ο Nathan Thooft της Manulife Investment Management.
Το «άλμα» της Τετάρτης και το σοκ της Πέμπτης
Η υπόσχεση του Τραμπ να «παγώσει» τους δασμούς σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους προκάλεσε την ισχυρότερη άνοδο στη Wall Street από το 2008. Ο S&P 500 απέφυγε οριακά μια «bear market» και ανέκαμψε θεαματικά. Ωστόσο, την Πέμπτη, το κλίμα αντιστράφηκε ξανά.
Ο Nicolas Oudin της Gavekal Research σχολίασε: «Η στάση της κυβέρνησης Τραμπ έχει εξελιχθεί από έναν πόλεμο δασμών εναντίον όλων, σε μια εστιασμένη σύγκρουση με την Κίνα. Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η Κίνα έκανε λάθος που αντέδρασε. Όμως στο Πεκίνο, η υποχώρηση Τραμπ ερμηνεύεται ως ένδειξη αδυναμίας των ΗΠΑ και επιβεβαίωση της στρατηγικής της Κίνας».
Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, δήλωσε πως η αναταραχή των τελευταίων ημερών άφησε τους επενδυτές με ένα αίσθημα «τραύματος ή φόβου». «Αυτό επηρέασε σοβαρά την ψυχολογία και την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πορεία του δολαρίου και η σχέση απόδοσης 30ετών και 10ετών ομολόγων αποτελούν δείκτες για το αν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια.
Ανησυχία για ύφεση και πληθωρισμό
«Δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για να μειωθεί ο φόβος ύφεσης», δήλωσε ο Chris Murphy της Susquehanna. Ο Τραμπ επέβαλε δασμό 125% ως αντίμετρο για το έλλειμμα με την Κίνα και ως απάντηση στα αντίποινα του Πεκίνου. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με σημείωμα του Λευκού Οίκου, περιλαμβάνει και τον προηγούμενο δασμό 20% για τη διακίνηση φαιντανύλης.
Ο Vail Hartman της BMO Capital Markets προειδοποίησε: «Ο πληθωρισμός από τους δασμούς έρχεται, ακόμη κι αν το αρχικό σοκ μετριάστηκε. Η επίδραση στις τιμές δεν θα φανεί πλήρως πριν περάσει το παράθυρο των 90 ημερών».
Αν και τα στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, αυτά δεν περιλάμβαναν τις νέες επιβαρύνσεις. Τους επόμενους μήνες, οι αυξήσεις τιμών πιθανόν να επανέλθουν, με ενδείξεις ήδη στις υπηρεσίες (ξενοδοχεία, αεροπορικά) ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους.
Ο Bret Kenwell της eToro αναρωτήθηκε: «Πρόκειται για υγιή μείωση του πληθωρισμού ή για μια απότομη πτώση της ζήτησης;» Προειδοποίησε ότι η μείωση του πληθωρισμού λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας δεν είναι ο ιδανικός δρόμος.
Η στάση της Fed και οι εταιρικές ανησυχίες
Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθετικές εμπορικές πολιτικές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια διαρκή αύξηση του πληθωρισμού. Παρ' όλα αυτά, η Fed προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής όσον αφορά τα επιτόκια.
Ιστορικά, στις 16 περιπτώσεις όπου ο S&P 500 σημείωσε πτώση άνω του 15% εντός ενός έτους, κατάφερε να κλείσει θετικά στο τέλος του 12μήνου μόνο τρεις φορές, σύμφωνα με την Carson Group.
Στο εταιρικό μέτωπο, η CarMax Inc. καθυστέρησε την ανακοίνωση των οικονομικών της στόχων, ενώ οι UBS και Goldman Sachs υποβάθμισαν τις προβλέψεις για τις General Motors και Ford, επικαλούμενες αυξημένο κόστος παραγωγής και μείωση των πωλήσεων λόγω των δασμών.
Με πληροφορίες από Bloomberg