Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί: Πού το πάει ο Τραμπ - «Σχέδιο μάχης» με 75 χώρες

Μετά την τελευταία αναστάτωση με την πολιτική των δασμών, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανεξετάζει τις επόμενες κινήσεις του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με έως και 75 χώρες τις προσεχείς εβδομάδες.

Παράλληλα, χαράσσει στρατηγική απέναντι στην Κίνα, αυξάνοντας τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα στο 145%, μετά την απάντηση του Πεκίνου με αντίποινα 84% σε αμερικανικά εισαγόμενα. Αν και η 90ήμερη αναστολή επιπλέον δασμών οδήγησε σε εκτίναξη των αγορών την Τετάρτη, οι χώρες εξακολουθούν να υπόκεινται σε βασικό εισαγωγικό φόρο 10%, αντί για τα υψηλότερα ποσοστά που είχαν ανακοινωθεί στις 2 Απριλίου.

Ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο «Fox & Friends» πως ήδη υπάρχουν προτάσεις από περισσότερες από 15 χώρες στο τραπέζι.

«Έχουμε συνάντηση σήμερα με όλα τα βασικά στελέχη, όπου θα παρουσιάσουμε στον Πρόεδρο μια λίστα με πιθανούς στόχους. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει και ο ίδιος τις δικές του ιδέες για το πού θέλει να οδηγήσει τα πράγματα», δήλωσε ο Χάσετ.

Οι αγορές μπορούν να συγκρατήσουν τον Τραμπ

Με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ να ανέρχεται σε 28,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τους επενδυτές που τη δανείζουν. Παρότι ο Τραμπ δεν δίστασε να συγκρουστεί με πολιτικούς αντιπάλους και δικαστές, οι αγορές ομολόγων έδειξαν ότι μπορούν να αναχαιτίσουν τα σχέδιά του.

Μέχρι την Τετάρτη, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων πλησίαζαν το 4,5%, καθώς οι επενδυτές αμφέβαλλαν για την ελκυστικότητα του αμερικανικού χρέους, λόγω της πολιτικής των δασμών. Αυτή η άνοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια και αυτοκινητοδάνεια, επηρεάζοντας άμεσα την οικονομία.

Ο Τραμπ αρχικά δήλωσε ότι οι επενδυτές «πανικοβλήθηκαν», αλλά μετά την ανακοίνωση της αναστολής χαρακτήρισε την αγορά ομολόγων «υπέροχη».

Η εμπορική σύγκρουση μόλις ξεκίνησε

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,5% με την ανακοίνωση της παύσης. Όμως την Πέμπτη, η πραγματικότητα επέστρεψε και οι αγορές υποχώρησαν. Παρόλο που δεν θα επιβληθούν οι υψηλοί δασμοί 20%-25% σε ΕΕ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, εξακολουθεί να ισχύει ο φόρος 10%, ενώ ταυτόχρονα οι δασμοί προς την Κίνα αυξήθηκαν περαιτέρω.

Η εμπορική κόντρα με την Κίνα πλέον βαθαίνει, ενώ ισχύουν ακόμα οι δασμοί 25% για αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο, καθώς και για εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό. Ο Τραμπ σχεδιάζει επίσης νέους δασμούς σε φάρμακα, ξυλεία, χαλκό και μικροτσίπ.

Οι δασμοί είναι ουσιαστικά φόροι που πληρώνουν οι εισαγωγείς, και το κόστος αυτό μετακυλίεται στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Το Yale Budget Lab εκτιμά ότι η τρέχουσα πολιτική δασμών του Τραμπ, ακόμη και με την αναστολή, θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα κάθε αμερικανικού νοικοκυριού κατά $4.364 ετησίως.

Τι θέλει πραγματικά ο Τραμπ

Ο Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως οι εμπορικές συμφωνίες θα είναι «κατά παραγγελία» (bespoke), όχι γενικές πολυμερείς συμφωνίες.

Ο Τραμπ έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη του εμπορικού ελλείμματος ύψους $1,2 τρισ. ενώ θέλει τα έσοδα από τους δασμούς να αντισταθμίσουν τις φορολογικές του μειώσεις, ενώ επιδιώκει επιστροφή εργοστασίων στην χώρα και αύξηση μισθών.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του, ζητά από άλλες χώρες να καταργήσουν κανονισμούς και πολιτικές, όπως ο ΦΠΑ στην Ευρώπη, που θεωρεί εμπόδιο για τα αμερικανικά προϊόντα. Ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε ότι σκοπός είναι οι άλλες χώρες να «σεβαστούν» τον Τραμπ.

Το τίμημα της σύγκρουσης με την Κίνα

Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, χαμηλούς μισθούς και χειραγώγηση νομίσματος.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι οι δασμοί προς την Κίνα φτάνουν στο 145%, αν προστεθούν και οι 20% επιπλέον δασμοί στο φαιντανύλη.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ανήλθε στα $295 δισ. το 2023. Καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές και επιχειρήσεις αποτελούν βασικό πελάτη της κινεζικής βιομηχανίας, ο Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν πλεονέκτημα στην άσκηση πίεσης μέσω των δασμών.

Ωστόσο, η Κίνα έχει ήδη προετοιμαστεί για εμπορικό πόλεμο, και σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γουεντόνγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ενώ ίσως υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα στο ΑΕΠ, είναι πιθανό να επιμείνει, χάρη στη στήριξη της κοινής γνώμης και την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης.«Πολλά από τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα: smartphones (73%), laptops (78%), κονσόλες παιχνιδιών (87%), παιχνίδια (77%), καθώς και αντιβιοτικά για την κτηνοτροφία», ανέφερε σε email του ο Ζανγκ. «Η μεταφορά της παραγωγής σε άλλες χώρες θα πάρει χρόνο και θα αυξήσει σημαντικά το κόστος.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ