Ασαφής όσο και χαώδης είναι η εικόνα στους κόλπους του Twitter, καθώς εξέπεμψε το χρονικό τελεσίγραφο που είχε δώσει στο εναπομείναν προσωπικό ο Ίλον Μασκ προκειμένου να δηλώσει, αν συμφωνεί και δεσμεύεται σε ένα πολύ σκληρό εργασιακό περιβάλλον (ήτοι με συνεχείς υπερωρίες) ή θα δει επίσης την πόρτα της εξόδου, λαμβάνοντας τρεις μήνες αποζημίωσης.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως εκατοντάδες εργαζόμενοι ανακοίνωσαν στα εσωτερικά κανάλια της εταιρείας πως αποχωρούν, αρνούμενοι ουσιαστικά το τελεσίγραφο του νέου αφεντικού της πλατφόρμας.
Το ακριβές νούμερο δεν είναι ακόμη σαφές, ωστόσο σίγουρα δεν είναι μικρό, πιθανότατα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμενε ο Μασκ. Θα έρθει δε, να προστεθεί στο κύμα των απολύσεων που είχε ήδη εξαπέλυσε ο μεγιστάνας, αφότου ανέλαβε καθήκοντα δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τη δυνατότητα της πλατφόρμας να λειτουργήσει και να παραμείνει ζωντανή.
Θυμίζουμε πως με το… καλημέρα ο Μασκ απέλυσε περίπου το 50% των 7.500 εργαζομένων της εταιρείας.
H εικόνα περιπλέχθηκε και από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Platformer, που φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται, πως η εταιρεία έκλεισε προσωρινά τα γραφεία της. Εργαζόμενοι υποστήριξαν πως ακυρώθηκαν οι κάρτες εισόδου τους στα γραφεία, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση.
Σύμφωνα με την Platformer, ο Μασκ ανησυχεί πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορεί να προκαλέσουν σαμποτάζ(!) στην εταιρεία. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως τα γραφεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 21 Νοεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα συνδέεται με το νέο αιφνιδιαστικό email που έλαβε αργά χθες το βράδυ το προσωπικό, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να δουλέψουν με καθεστώς τηλεργασίας, εφόσον είχαν την έγκριση των διευθυντών των τμημάτων τους και εμφάνιζαν πολλοί υψηλές επιδόσεις.
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Μασκ είχε ανακοινώσει το οριστικό τέλος κάθε μορφής τηλεργασίας, καθώς είναι γνωστό πως ο ίδιος τάσσεται ενάντια στην από απόσταση εργασία σε όλες τις εταιρείες του. Για την κατάργηση της τηλεργασίας ήδη δέχτηκε την πρώτη αγωγή εναντίον του χθες, σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο από εργαζόμενο με κινητικά προβλήματα και θέματα υγείας, που δηλώνει πιο ευάλωτος σε πιθανή νόσηση από κορονοϊό.
Βέλη από χρήστες και φορείς
Μέσα στο κλίμα αυτό, χρήστες του Twitter, φορείς και βέβαια διαφημιστές του γυρίζουν την πλάτη.
Ομάδα επτά Γερουσιαστών με επιστολή της προς την αρμόδια ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου ζήτησε την έναρξη έρευνας κατά της εταιρείας για να εξεταστούν οι πρακτικές του Μασκ και το αν η αναδιοργάνωση που έχει δρομολογήσει υπονομεύει την ακεραιότητα και την ασφάλεια της πλατφόρμας.
Σε επιφυλακή βρίσκονται αντιστοίχως και ευρωπαϊκοί εποπτικοί φορείς. Μάλιστα, σε δηλώσεις της νωρίτερα η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ σχολίασε πως το χάος στην πλατφόρμα αποτελεί ευκαιρία για το κοινό και τους φορείς να αναζητήσουν πλέον εναλλακτικές πλατφόρμες επικοινωνίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, εξετάζουν την αναθεώρηση της παρουσίας τους στην πλατφόρμα, ακόμη και το κλείσιμο των επίσημων λογαριασμών των κυβερνήσεων τους και των ηγετών τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!