Νέα
  • ΓΔ: 1536.2 -0.21%
  • Τζίρος: 15,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Big Tech: Το οικονομικό θαύμα που μετατράπηκε σε εφιάλτη

Για πάνω από δύο δεκαετίες ο τεχνολογικός κλάδος στις ΗΠΑ ήταν συνώνυμος με την επίτευξη του αμερικανικού ονείρου: υψηλοί μισθοί και προνομιακές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, όπως και υψηλές αποδόσεις μετοχών για τους επενδυτές.

Ειδικά δε, την περίοδο της πανδημίας ο κλάδος ήταν από τους πλέον κερδισμένους του ιδιότυπου οικονομικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί διεθνώς. Όμως, μέσα σε λίγους μήνες και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες το κλίμα άλλαξε άρδην και ο πέλεκυς των απολύσεων έπεσε βαρύς στα… κεφάλια των μέχρι πρόσφατα προνομιούχων των Big Tech. 

Meta, Twitter, Snap, Microsoft, Amazon είναι ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς που πρωταγωνίστησαν στις διεθνείς οικονομικές ειδήσεις ανακοινώνοντας μαζικές απολύσεις. Αν και ήταν μόλις η κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας layoffs.fyi που καταγράφει συστημικά τις απολύσεις στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ, μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν δει την πόρτα της εξόδου 24.000 εργαζόμενοι από 72 διαφορετικές εταιρείες.

Για το σύνολο της μέχρι τώρα χρονιάς, το νούμερο αυτό ανεβαίνει στους 121.667 εργαζομένους από 795 τεχνολογικές εταιρείες και είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να ανεβαίνει, όσο δρομολογούνται οι περικοπές που έχουν ανακοινωθεί.

Αν και για κάθε εταιρεία υπάρχουν επιμέρους στοχευμένες αιτίες, δύο στοιχεία είναι κοινά σε όλο τον κλάδο:

- Ο πρώτος είναι πως οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες επιδόθηκαν σε σημαντικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο των εργαζομένων διεθνώς που έπρεπε να εργαστούν με τηλεργασία. Το τέλος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων επανέφερε τον κόσμο στα γραφεία, οπότε το πλεονάζων προσωπικό στις Big Tech ήταν πλέον περιττό.

- Ο δεύτερος είχε να κάνει με την επιβράδυνση του οικονομικού κλίματος και την αύξηση του πληθωρισμού που οδήγησαν σε σημαντική πτώση των διαφημιστικών budget. Το τελευταίο έγινε κυρίως ορατό μέσα στο τρίτο τρίμηνο, όταν οι τεχνολογικές και διαδικτυακές εταιρείες είδαν τα διαφημιστικά τους έσοδα να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα και τα επίπεδα κερδοφορίας τους να περιοριστούν σημαντικά. Με δεδομένο δε, πως η τάση αυτή εκτιμάται πως θα συνεχιστεί, ήταν άμεσα αναγκαία η μείωση του λειτουργικού τους κόστους με πιο εύκολη και γρήγορη λύση τις απολύσεις.    

Οι Big Tech σε πρώτο πλάνο

Αν και οι απολύσεις έχουν συμπαρασύρει όλο τον κλάδο, αναπόφευκτα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στα μεγαλύτερα εταιρικά ονόματα της Wall Street, που αντιστοίχως δρομολογούν και τις περισσότερες απολύσεις.

Τελευταίο παράδειγμα είναι, βέβαια, η Amazon με την είδηση-βόμβα για απολύσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τους 10.000 εργαζομένους.

Βεβαίως, σε έναν κολοσσό με 1,5 εκατ. εργαζομένους πλήρους ή μερικής απασχόλησης διεθνώς, το νούμερο αυτό αναλογεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Για το διοικητικό προσωπικό των 300.000, οι περικοπές θα κινηθούν κάτω από το 3%. Όμως, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της εταιρείας, στις αρχές του μηνός, ότι παγώνει συνολικά και όλο το πρόγραμμα των προσλήψεων δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας σε μια εταιρεία που θεωρείτο ότι διέθετε ένα από τα πιο σταθερά εργασιακά περιβάλλοντα σε όλο τον κλάδο.  

Amazon
Amazon / Πηγή: AP

Για την Meta, την μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, οι απολύσεις σε ποσοστιαίο επίπεδο είναι κατά πολύ χειρότερες. Συνολικά 11.000 εργαζόμενοι θα… πάνε σπίτι τους, ένα νούμερο που αναλογεί στο 13% του συνολικού προσωπικού.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ απέδωσε τις απολύσεις στις… υπερβολικές προσλήψεις της πανδημίας, την καθίζηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και την πτώση των διαφημιστικών εσόδων.

Όμως, είναι κοινό μυστικό πως οι μέτοχοι γκρινιάζουν κυρίως για την υπέρογκη επένδυση της εταιρείας στο metaverse, που κόντρα στο όραμα του Ζούκερμπεργκ έχει αποτύχει για την ώρα να αποδώσει καρπούς. «Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη» δήλωσε ο ίδιος στην επιστολή του προς τους απολυμένους, κάτι που προφανώς δεν παρηγορεί καθόλου όσους έχασαν ή θα χάσουν ακόμη τη δουλειά τους.

Μια ξεχωριστή πονεμένη ιστορία είναι αυτή του Twitter, καθώς η… εκκαθαριστική επιχείρηση που έχει δρομολογήσει ο Ίλον Μασκ στο πλαίσιο της ανανέωσης της πλατφόρμας δεν είναι διόλου βέβαιο το που θα σταματήσει. Ο νέος CEO απέλυσε με το… καλημέρα το 50% των εργαζομένων, ήτοι περίπου 3.700 άτομα, όμως το κύμα της εξόδου δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη.

Εξάλλου και με νεότερη ηλεκτρονική επιστολή του προς τους εναπομείνοντες εργαζόμενους, ο Ίλον Μασκ τους έδωσε περιθώριο μέχρι την Πέμπτη να επιλέξουν, αν θα αποδεχτούν ότι  θα δουλεύουν σε ένα εξαιρετικά σκληρό εργασιακό καθεστώς (ήτοι με μόνιμες και παρατεταμένες υπερωρίες) ή να πάρουν αποζημίωση τριών μηνών και να φύγουν.

Πηγή: Pexels

Με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το προσωπικό να κάνουν ήδη λόγο για εξουθενωτικούς ρυθμούς εργασίας, που έχει αναγκάσει πολλούς να κοιμούνται με υπνόσακους(!) στα γραφεία, το ερώτημα δεν είναι μόνο πόσοι θα απολυθούν, αλλά και πόσοι θα αντέξουν να μείνουν. Και τι θα σημαίνει αυτό τελικά για την βιωσιμότητα της πλατφόρμας που αιμορραγεί επίσης σε επίπεδο διαφημιστικών εσόδων, όχι μόνο λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της αρνητικής αντίδρασης των διαφημιστών στις προθέσεις του Μασκ.

Ουδείς... αλώβητος

Όσον αφορά τις περικοπές σε έτερες γνωστές εταιρείες ξεχωρίζουν επίσης:

- οι περίπου 1.000 απολύσεις που μετρά ήδη η Microsoft σε διάφορα τμήματα διεθνώς,

- η κατάργηση του 20% του δυναμικού από την Snap Inc. (που ελέγχει την πλατφόρμα του Snapchat) που αναλογεί σε 1.200 εργαζομένους,

- η μείωση του προσωπικού κατά 14%, ήτοι περίπου 1.000 θέσεις εργασίας από την πλατφόρμα online πληρωμών Stripe,

- η δρομολόγηση πακέτου περικοπών που θα αφορά περίπου το 20% των εργαζομένων από την Intel, αν και το ακριβές νούμερο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί

- ο περιορισμός των θέσεων εργασίας κατά 23% από το app της Robinhood, που σε πρώτη φάση μεταφράζεται σε 780 απολύσεις

- η απόλυση 300 εργαζομένων μέσα στον τελευταίο μήνα από την Zillow και η δρομολόγηση πακέτου απολύσεων από την Salesforce.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ