Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία-Ρωσία: Ενεργειακοί και διπλωματικοί εταίροι με όχημα το ρωσικό αργό

Την αναβάθμιση της ενεργειακής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας που αποτελεί κατάλληλη βάση και για την αναβάθμιση της διπλωματικής τους σχέσης σε ένα διάστημα που η Μόσχα επιζητά υποστηρικτές στα διεθνή φόρουμ, έρχεται να επιβεβαιώσει η διαπίστωση ότι η Ρωσία αποτελεί πλέον τον κυριότερο προμηθευτή πετρελαίου της ασιατικής βιομηχανικής χώρας.

Ιστορικά η Ινδία αγόραζε πετρέλαιο κυρίως από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, όμως οι οικονομικές προσφορές που πρόσφερε το Κρεμλίνο προκειμένου να διασφαλίσει εναλλακτικούς αγοραστές για το ρωσικό αργό οδήγησαν σε κάθετο άλμα των ροών προς την Ινδία.

Πραγματικά, μέσα σε λίγους μήνες και με φόντο τα νέα δεδομένα που προκάλεσε ο πόλεμος, η Ρωσία έφτασε να ξεπεράσει τόσο το Ιράκ όσο και τη Σαουδική Αραβία ως ο νούμερο ένα ενεργειακός εταίρος της τρίτης κυριότερης βιομηχανικής δύναμης της Ασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ερευνητικής Kpler, οι εισαγωγές της Ινδίας από τη Ρωσία συνέχισαν να αυξάνονται και τον Οκτώβριο, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 970.000 βαρέλια την ημέρα.

Αμερικανική πίεση για ένταξη στο πλαφόν 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν ασφυκτικά το Νέο Δελχί να συμμετέχουν στη συμφωνία του G7 για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού, με το επιχείρημα ότι αυτό θα ωφελήσει οικονομικά και την ινδική οικονομία.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, θα ταξιδέψει η ίδια στο Νέο Δελχί, την Παρασκευή. 

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει πως θα κόψει τελείως τις εξαγωγές πετρελαίου σε όλες τις χώρες που υιοθετήσουν το πλαφόν, αν και κάτι τέτοιο θα του στερούσε πολύτιμους αγοραστές.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε σήμερα στη Μόσχα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης από ανώτατο Ινδό αξιωματούχο στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, με τις συζητήσεις του να επεκτείνονται και σε θέματα επενδύσεων, εμπορίου, αλλά και ενεργειακών project. Στις δηλώσεις του δε, παραδέχτηκε πως η ανάπτυξη της σχέσης Ινδία-Ρωσίας έχει λειτουργήσει προς όφελος της χώρας του και των καταναλωτών της.

Σημειωτέον πως η τιμή του αργού Ουραλίων (ήτοι του ρωσικού πετρελαίου) βρισκόταν σήμερα γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι, όταν η τιμή του Brent βρισκόταν γύρω στα 96 δολάρια. Ουσιαστικά η διαφορά στην τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα τριάντα δολάρια το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ