Η γερμανική οικονομία αναπτύχτηκε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο του 2022, καθυστερώντας μια ύφεση που εξακολουθούν να αναμένουν οι αναλυτές, λόγω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το τρίμηνο, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση 0,2%. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Τα στοιχεία είναι «εκπληκτικά, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά εδώ και μήνες», δήλωσε ο Jens-Oliver Niklasch, οικονομολόγος της LBBW, ένας από τους δανειστές της Γερμανίας που υποστηρίζονται από το κράτος.
Ο Niklasch εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή μία ύφεση τον χειμώνα, ωστόσο, όπως τόνισε, μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά φοβόταν.
Τα σημερινά στοιχεία πιθανό να είναι και η τελευταία καλή είδηση για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η Bundesbank βλέπει τη γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται «σημαντικά» αυτόν τον χειμώνα.
Χαραμάδα ελπίδας
Ένας δείκτης που μετρά τις επιχειρηματικές προσδοκίες σταθεροποιήθηκε αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο, αφήνοντας μια χαραμάδα ελπίδας ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα σενάρια.
Ακόμη κι έτσι, «είναι πολύ απίθανο να αποφύγουμε μια ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ. «Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται, αλλά ίσως με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν και αυτό είναι ένα σημάδι ελπίδας», τόνισε.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση 0,4% και 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η Γερμανία θα παρασύρει την Ευρωζώνη σε ύφεση το επόμενο έτος.
Καμπανάκι Adidas: Συσσωρεύονται τα απούλητα προϊόντα
Η κατασκευάστρια αθλητικών ειδών Adidas AG, την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε τη δεύτερη προειδοποίηση μέσα σε τρεις μήνες για τα κέρδη της, τονίζοντας ότι τα απούλητα προϊόντα συσσωρεύονται, καθώς η ζήτηση μειώνεται σε όλη την Κίνα και τις δυτικές αγορές.
Ευρωζώνη: Μείωση της δραστηριότητας και τον Οκτώβριο
Με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν δύο ετών μειώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη καθώς ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει τη ζήτηση, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η περιοχή εισέρχεται σε ύφεση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της S&P Global, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης μειώθηκε στις 46,6 από 48,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ενώ ο δείκτης παραγωγής έκανε βουτιά στις 44,2 από 46,3 μονάδες.
Ο σύνθετος δείκτης της S&P Global, που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 47,1 μονάδες από 48,1 τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Είναι ο τέταρτος μήνας που ο δείκτης κινείται κάτω από την τιμή των 50 μονάδων, η οποία αποτελεί το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.
Πρόβλεψη για ύφεση στο δ' τρίμηνο
«Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο τέταρτο τρίμηνο, δεδομένης της μεγάλης μείωσης της παραγωγής και της επιδείνωσης της ζήτησης τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ύφεση φαίνεται όλο και περισσότερο αναπόφευκτη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.
«Η ζήτηση μειώνεται σημαντικά και οι εταιρείες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα υψηλά αποθέματα και τις ασθενέστερες από το αναμενόμενο πωλήσεις, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Οι κίνδυνοι, συνεπώς, είναι στην κατεύθυνση μίας επιτάχυνσης της πτώσης προς τα τέλη του έτους», πρόσθεσε. Ο σύνθετος δείκτης για νέες παραγγελίες μειώθηκε στις 45 μονάδες από 46,3 τον Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών μειώθηκε στις 48,2 μονάδες από 48,8 τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δείκτες για τις τιμές εισροών και εκροών στον τομέα κινήθηκαν κοντά στα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ.
Καθώς δεν διαφαίνεται ο τερματισμός του πολέμου, η αισιοδοξία των υπευθύνων των εργοστασίων για το επόμενο έτος υποχώρησε περαιτέρω, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να μειώνεται στις 44,8 από 45,3 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, στην πρώτη περίοδο της πανδημίας.
Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!