Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε σημαντική πτώση τον Απρίλιο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος ενίσχυσε τις ανησυχίες για την απασχόληση και την άνοδο του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος παρακολουθείται στενά, υποχώρησε κατά 11% και διαμορφώθηκε στο 50,8 – το χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Τζοάν Χσου, διευθύντρια της έρευνας, η πτώση ήταν «εκτεταμένη και καθολική, ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος, εκπαίδευσης, γεωγραφικής περιοχής ή πολιτικής τοποθέτησης».
Ανησυχία για ανεργία και πληθωρισμό
Το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που αναμένουν άνοδο των ποσοστών ανεργίας τους επόμενους μήνες αυξάνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο από το 2009, στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Παράλληλα, οι προσδοκίες των Αμερικανών για τον πληθωρισμό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ανήλθαν στο 4,4%, από 4,1% τον προηγούμενο μήνα – μια εξέλιξη που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η Fed δίνει μεγάλη σημασία στις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς αυτές μπορεί να αυτοτροφοδοτούνται: όταν οι πολίτες περιμένουν άνοδο τιμών, τείνουν να επιταχύνουν αγορές ή να ζητούν αυξήσεις, ενισχύοντας έτσι τον πληθωρισμό.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό την επόμενη πενταετία βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991, σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών προβλέψεων Capital Economics.
«Τα νοικοκυριά φαίνεται να καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα με τις αγορές: ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν μακροχρόνιες ζημιές στην οικονομία των ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρι Τσέιμπερς, βοηθός οικονομολόγος στην Capital Economics.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανάλογα με την πολιτική ταυτότητα: ο δείκτης για τους Δημοκρατικούς διαμορφώνεται στο 34,1 και για τους Ρεπουμπλικανούς στο 81,9. Ωστόσο, και οι δύο ομάδες σημείωσαν μεγάλη πτώση τον Απρίλιο, με τους Ρεπουμπλικανούς να υποχωρούν από το 87,4 του προηγούμενου μήνα.
Πτώση εμπιστοσύνης ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων
Η εμπιστοσύνη των ανεξάρτητων ψηφοφόρων μειώθηκε σημαντικά, από 55,7 σε 46,8, αρκετά κάτω από την κορυφαία τιμή των 70,2 που είχε καταγραφεί μετά τις εκλογές.
Οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, χαρακτήρισε τις προβλέψεις του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον πληθωρισμό «εκτός κλίμακας». Αντιθέτως, τα μέτρα που βασίζονται στις αγορές, όπως τα ομόλογα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, παραμένουν κοντά στον στόχο του 2% της Fed.
Σε γενικές γραμμές, όταν η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώνεται, οι Αμερικανοί τείνουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν, ακόμα και εν μέσω απαισιόδοξου κλίματος. Παρ’ όλα αυτά, η αυξανόμενη ανησυχία για την αγορά εργασίας ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.
«Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα τελευταία χρόνια, όπου η ισχυρή καταναλωτική δαπάνη βασίστηκε κυρίως στην ισχυρή αγορά εργασίας και τα εισοδήματα», ανέφερε η Χσου.
Με πληροφορίες από Associated Press