Το υπουργείο Ενέργειας του Ομάν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ βασίζονται σε καθαρά οικονομικά κριτήρια και εξαρτώνται από τις συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά, μεταδίδει το Reuters.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως «είναι σύμφωνη με τις προηγούμενες αποφάσεις του ομίλου όσον αφορά τη βάση δεδομένων της αγοράς και τις μεταβλητές της», επισήμανε το υπουργείο, τονίζοντας ότι ήταν απαραίτητο για να καθησυχαστεί και να σταθεροποιηθεί η αγορά.
Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε στις 5 Οκτωβρίου να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η κίνηση αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι οι αγορές καυσίμων παραμένουν σφιχτές, με τα αποθέματα σε μεγάλες οικονομίες να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι όταν ο ΟΠΕΚ είχε μειώσει την παραγωγή στο παρελθόν.
OAPEC: Σωστή η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αραβικών Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (OAPEC) δήλωσε το Σάββατο ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τον στόχο της παραγωγής πετρελαίου είναι σωστή και ελήφθη την κατάλληλη στιγμή.
Η απόφαση έλαβε υπόψη την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας και είναι σύμφωνη με την επιτυχή προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΠΕΚ+ για τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανισορροπίες στην αγορά πετρελαίου, ειδικά από την πλευρά της ζήτησης και την πλευρά της προσφοράς, πρόσθεσε ο γραμματέας του OAPEC 'Αλι μπιν Σαμπτ σε ανακοίνωση.
ΙΕΑ: Κίνδυνος για παγκόσμια ύφεση
H απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια προκάλεσε αύξηση των τιμών και μπορεί να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
«Η συνεχής επιδείνωση της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές που προκάλεσε το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για μείωση της προσφοράς επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε ο ΙΕΑ στο μηνιαίο δελτίο του.
«Με τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων να επιβαρύνουν την κατάσταση, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης», πρόσθεσε.
Η προειδοποίηση του ΙΕΑ φέρνει τονίζει το ρήγμα με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο και ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», χωρίς να τις εξειδικεύσει, αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+, αλλά το Ριάντ απέρριψε την κριτική και δήλωσε ότι η κίνησή του δεν ήταν πολιτική αλλά είχε στόχο την ισορροπία της αγοράς και τον περιορισμό της μεταβλητότητας.
Κίνδυνος και από τις κυρώσεις της Δύσης
Η πραγματική μείωση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ αναμένεται ότι θα είναι περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
Οι περιορισμοί στην παραγωγική δυναμικότητα, που κρατούν χαμηλά την παραγωγή άλλων χωρών του ΟΠΕΚ, ανέφερε ο ΙΕΑ, σημαίνουν ότι η μείωση της παραγωγής θα προέλθει κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι νέες κυρώσεις της G7 και της ΕΕ κατά της Ρωσίας μπορεί να περιορίσουν και άλλο την παγκόσμια παραγωγή.
Η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο της G7 για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου με στόχο τη μείωση των εσόδων της Μόσχας , αν και το μέτρο αυτό θεωρείται ακόμη πιο αμφίβολης αποτελεσματικότητας μετά την τελευταία απόφαση του ΟΠΕΚ+.
Η οποιαδήποτε μεγάλη διαταραχή στις ροές του ρωσικού πετρελαίου, πάντως, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές και να πλήξει τους πολίτες των χωρών που επιβάλλουν τις κυρώσεις, την ώρα που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλό πληθωρισμό και κόστος διαβίωσης.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!