Ένα εξαιρετικά ανήσυχο συμβούλιο απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό και την πιθανότητα δε, ο δείκτης να παραμείνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα, αποτυπώνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια άνω του αναμενόμενου κατά 75 μονάδες στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 7-8 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα έστειλε «σήμα» για επιπλέον αυξήσεις τους επόμενους μήνες, φοβούμενη πως η επιτάχυνση του πληθωρισμού κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, οπότε να γίνει πιο δύσκολος ο περιορισμός του.
Εμμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις
Τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν σήμερα δείχνουν πως κάποια στελέχη έβαλαν στο τραπέζι την πιθανότητα μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όμως ένας «πολύ μεγάλος» αριθμός στελεχών υποστήριξε πιο δυναμική αντίδραση.
«Ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από το όριο του συμβουλίου (ήτοι πάνω από το 2%) για μεγάλη χρονική περίοδο» παραδέχτηκε το συμβούλιο, απαριθμώντας τους παράγοντες πληθωριστικής πίεσης, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, αλλά και την συνεχιζόμενη πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες που ναι μεν έχει υποχωρήσει κάπως, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.
Αναφορικά με το ζήτημα της επιβράδυνσης, το συμβούλιο εκτιμά πως «η αναμενόμενη αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει τον πληθωρισμό σε σημαντικό βαθμό και δεν θα είναι αρκετή από μόνη της για να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο».
Έκτοτε, εξάλλου, οι πληθωριστικές πιέσεις όχι μόνο δεν έχουν καταλαγιάσει, αλλά έχουν φουντώσει περαιτέρω. Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του δείκτη στην Ευρωζώνη έδειξαν τον πληθωρισμό να επιταχύνεται στο 10%, ένα ποσοστό που η περιοχή έχει να βιώσει εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια.
Αναθεωρημένες εκτιμήσεις
Οι νεότερες. επίσημες εκτιμήσεις της ΕΚΤ αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού είναι πως ο δείκτης θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 8,1% για τη φετινή χρονιά, πριν υποχωρήσει σταδιακά στο 5,5% το 2023 και στο 2,3% το 2024. Ο δομικός πληθωρισμός (με την εξαίρεση ενέργειας και τροφίμων) θα διαμορφωθεί στο 3,9% το 2022, το 3,4% το 2023 και το 2,3% το 2023.
Την ίδια ώρα οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν αναθεωρηθεί ελαφρά προς τα πάνω, κατά 0,3% ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, αλλά έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2023, οπότε η ανάπτυξη αναμένεται να πέσει κατά 1,2%.
Δεν είναι τυχαίο πως και η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επανειλημμένως υποστηρίξει πως η Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν σε «ουδέτερα επίπεδα». Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό που να καθορίζει τα λεγόμενα «ουδέτερα επίπεδα» διεθνείς οικονομολόγοι τα τοποθετούν σε ένα εύρος μεταξύ 1,5% και 2%.
Αν η ΕΚΤ συνεχίσει στον ίδιο δυναμικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων υπολογίζεται πως θα «πιάσει» τα επίπεδα αυτά μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Αυτό αιτιολογεί και τις εκτιμήσεις των traders που «βλέπουν» ανάλογη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 27 Οκτωβρίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!