Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για μήνες από το στρατηγικό της απόθεμα (Strategic Petroleum Reserve, SPR), δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά στην Ουάσινγκτον. Σκοπός είναι να πέσουν οι τιμές των καυσίμων.
Ο κ. Μπάιντεν θα αναφερθεί αργότερα σήμερα στις ενέργειες της κυβέρνησής του για την ενέργεια, ανήγγειλε ο Λευκός Οίκος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.
Η Ρωσία συγκαταλέγεται στους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου σε διεθνή κλίμακα: συνεισφέρει το 10% της ποσότητας που διατίθεται παγκοσμίως. Όμως οι κυρώσεις και οι δισταγμοί των επενδυτών αναμένεται να μειώσουν κατά περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την ποσότητα ρωσικού πετρελαίου στην αγορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).
Οι πηγές δεν διευκρίνισαν για πόσο καιρό σχεδιάζεται να διαρκέσει η διάθεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού την ημέρα στην αγορά από το στρατηγικό απόθεμα.
Την Παρασκευή, πηγή στις ΗΠΑ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζυγίζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει νέα ποσότητα αργού από το SPR για να συμβάλει να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Εάν προχωρήσει, ενδέχεται να πρόκειται ποσότητα από τα 30 εκατ. βαρέλια που διέθεσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων στα πρατήρια πλήττουν τον κ. Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, που επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Προς αποδεύσμευση και ο ΔΟΕ
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας, οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) θα συζητήσουν αύριο Παρασκευή στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους.
«Η ποσότητα της πιθανής κοινής αποδέσμευσης αποθεμάτων δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέγκαν Γουντς, της νεοζηλανδής υπουργού Ενέργειας.
Ο ΔΟΕ συγκάλεσε έκτακτη διυπουργική σύνοδο για αύριο. Στις συνομιλίες αυτές αναμένεται να οριστεί «ο συνολικός όγκος» προτού ακολουθήσει η απόφαση για «την κατανομή κατά χώρα», εξήγησε η εκπρόσωπος.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι χώρες της Δύσης στη Μόσχα έχουν ωθήσει προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου. Η Ρωσία συγκαταλέγεται στους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου σε διεθνή κλίμακα· συνεισφέρει το 10% της ποσότητας που διατίθεται παγκοσμίως. Όμως οι κυρώσεις και οι δισταγμοί των επενδυτών αναμένεται να μειώσουν κατά περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την ποσότητα ρωσικού πετρελαίου στην αγορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.
Πτώση στις τιμές
Οι τιμές του αργού έπεσαν 4,36 δολάρια στα 103,346 το βαρέλι, ενώ τα παράγωγα του πετρελαίου Μπρεντ κατά 4,36 δολάρια το βαρέλι (–3,84%) στα 109,09 δολάρια το βαρέλι αφού κυκλοφόρησε η πληροφορία για την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας από το αμερικανικό στρατηγικό απόθεμα.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις στις 13:30 (ώρα Ουάσινγκτον· 20:30 ώρα Ελλάδας) για τις «κινήσεις της κυβέρνησής του ώστε να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών της ενέργειας εξαιτίας του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν και να μειωθούν οι τιμές τις βενζίνης στις αντλίες για τις αμερικανικές οικογένειες». Η ανακοίνωση Τύπου δεν περιείχε καμιά λεπτομέρεια.
Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να διαθέσουν πάνω από 60 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα νωρίτερα τον Μάρτιο. Η μισή από αυτή την ποσότητα προερχόταν από το SPR.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να άρει προσωρινά τους περιορισμούς στις θερινές πωλήσεις μιγμάτων βενζίνης-αιθανόλης για να μειωθεί η τιμή των καυσίμων, σύμφωνα με τρεις πηγές. Η χρήση περισσότερης αιθανόλης θα μπορούσε να συμβάλει να μειωθούν οι τιμές καθώς το καύσιμο αυτό, που παράγεται από το καλαμπόκι, είναι επί του παρόντος φθηνότερο από τη βενζίνη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!