Νέα
  • ΓΔ: 1503.73 -0.48%
  • Τζίρος: 119,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Βαρύς ο λογαριασμός για τη στήριξη Πούτιν-Πόσο κοστίζει στο Πεκίνο η «αιώνια φιλία»

Οταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες, η Κίνα έδειξε από την αρχή ότι συντάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας. Άλλωστε η προσωπική σχέση των δύο ηγετών, του Βλάντιμιρ Πούτιν και το Σι Τζινπίνγκ, που έφεραν κοντά τις δύο χώρες με την Σινο -Ρωσική συμμαχία, δεν άφηνε περιθώρια στη Δύση να σκεφτεί ότι η Κίνα θα κρατούσε ουδέτερη στάση.

Όμως το τελευταίο διάστημα το Πεκίνο δέχεται μεγάλες πιέσεις σε οικονομικό, εμπορικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο λόγω αυτής της στενής σχέσης με τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι «η αυτή η σχέση θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ η Κίνα».

Ο Μπιλ Μπερνς, διευθυντής της CIA, δήλωσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ότι «ο Σι Τζινπίνγκ έχει παγιδευτεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Είναι αναστατωμένοι από τη ζημιά στη φήμη που μπορεί να προκληθεί από τη στενή τους σχέση με τον Πρόεδρο Πούτιν και από τις οικονομικές συνέπειες».

Επισιτιστική κρίση και ενέργεια

Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλές κινεζικές εταιρείες χάνουν καθημερινά τους ευρωπαίους πελάτες τους οι οποίοι ακυρώνουν τις εμπορικές τους συμφωνίες καθώς βλέπουν την Κίνα ως «σύμμαχο» της Ρωσίας στον πόλεμο.

Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται βαριά εκτεθειμένη στις πιέσεις της αγοράς που έχει εξαπολύσει ο πόλεμος και οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης καθώς είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου και τροφίμων στον κόσμο.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η Κίνα βιώνει τη χειρότερη χρονιά στην καλλιέργεια σιταριού στην ιστορία της λόγω των μεγάλων πλημμυρών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, χτυπά καμπανάκια για επισιτιστική κρίση.

Οι εισαγωγές σιταριού της Κίνας για την περίοδο 2021-22 αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον 50% πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας, σε 9,5 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει, ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μεγάλος στα τρόφιμα. Οι τιμές του κινεζικού σιταριού και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ αναγκάζοντας τον Σι Τζιπινγκ να κάνει λόγο για την ανάγκη επισιτιστικής ασφάλειας σε μια χώρα 2 δισεκ. ανθρώπων.

Παράλληλα, οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο προκαλούν πλήγματα στην οικονομία η οποία κυμαίνεται σε χαμηλότερους στόχους των τελευταίων 3 ετών λόγω και της φούσκας στα ακίνητα.

Η Κίνα ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει δει τις τιμές του αργού - που ήταν ήδη υψηλές - να αυξάνονται κατά 27% από την έναρξη του πολέμου, ενώ τα κινεζικά συμβόλαια σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν κατά 25% τις πρώτες 10 ημέρες του πολέμου.

Η κλίμακα των απαιτήσεων ενέργειας και πόρων της Κίνας είναι εντυπωσιακή: πέρυσι οι εισαγωγές της σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο έφτασαν τα 316 δισεκατομμύρια δολάρια και ξόδεψε άλλα 1,2 τρις γουάν για εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εισάγει περίπου το 70% του πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου της.

Η Κίνα χάνει εμπορικές συμφωνίες με ΗΠΑ και ΕΕ

Η μεγάλη αυτή οικονομική δυσφορία της Κίνας αποτυπώθηκε από τον ίδιο τον Σι Τζιπινγκ στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη με τους πρόεδρους Μακρόν και Σολτς όταν ο Κινέζος ηγέτης έκανε έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία και είπε ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει «από κοινού να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη καταστραφεί από την πανδημία», είπε ο Σι τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο Xu Poling, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών που μελετά την οικονομία της Ρωσίας, λέει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου.

«Η Κίνα δεν θα ωφεληθεί από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η σύγκρουση έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από τις οποίες εξαρτάται η κινεζική οικονομία. Το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που διατηρεί με οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ».

Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσία έφτασε τα 147 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με κινεζικά στοιχεία, έναντι 828 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 756 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι επιπτώσεις όμως δεν θα περιοριστούν στην οικονομία. Ο Σι Τζιπινγκ κινδυνεύει και με  μια σημαντική γεωπολιτική οπισθοδρόμηση λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η τρίτη του θητεία στο τιμόνι της Κίνας το φθινόπωρο του 2022. Ένα ακόμη κοινό σημείο που η Δύση ταυτίζει τους τον Σι Τζιπίνγκ με τον Πούτιν τους οποίους αποκαλεί «ο Τσάρος και ο Αυτοκράτορας»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ