Νέα σημαντική υποχώρηση καταγράφει η τουρκική λίρα για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, έχοντας χάσει την αξία της κατά 5%, από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση στον πληθωρισμό που έκλεισε στο 54,4% το Φεβρουάριο.
Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση 1,3% στις 14,6505 έναντι του δολαρίου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων σε λίρα από την υποτίμηση του νομίσματος.
Στους δύο πρώτους μήνες του έτους, οι αρχές ήταν σε θέση να κρατήσουν τη λίρα σε μια στενή ζώνη μέσω δαπανηρών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος και του συστήματος προστασίας της λίρας.
Το νόμισμα πέρασε τις 14 έναντι του δολαρίου όταν επέστρεψε η αστάθεια στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αυξήθηκαν, προτού ανακάμψει.
Η λίρα από την αρχή του έτους έχει χάσει το 10%, ενώ το 2021 οι απώλειες της ανήλθαν στο 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Η νομισματική κρίση πυροδοτήθηκε από έναν κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, στη διάρκεια του οποίου το επιτόκιο μειώθηκε κατά 500 μονάδες βάσης, στο 14% από τον Σεπτέμβριο.
Επικεφαλής οικονομολόγος της Tera Brokers δήλωσε πως η υποτίμηση της λίρας ασκεί ήδη πιέσεις στα δημόσια οικονομικά καθώς η υποτίμηση του νομίσματος είναι υψηλότερη από τις περιοδικές αποδόσεις και το σύστημα καταθέσεων σε λίρες γίνεται λιγότερο βιώσιμο.
"Η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών σημαίνει περισσότερους έμμεσους φόρους ή νομισματική επέκταση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωριστικό σπιράλ”, τόνισε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!