Στα 91,58 δολάρια έφτασε η τιμή του αργού πετρελαίου σήμερα καταγράφοντας νέα άνοδο κατά 0,52%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 8 χρόνων από το 2014, επηρεασμένο σημαντικά από το ασταθές περιβάλλον των γεωπολιτικών εντάσεων που οδηγεί το πετρέλαιο σε καθημερινό ράλι στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με το CNBC, τις τελευταίες 7 εβδομάδες οι διεθνείς τιμές τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού (WTI) κινούνται ανοδικά σπάζοντας το φράγμα των 90 δολαρίων με τις εκτιμήσεις εκείνων που έλεγαν ότι θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, να επιβεβαιώνονται.
Πάνω από τα 91 δολάρια βρέθηκε για λίγο και το αμερικανικό αργό, με τα κέρδη του να περιορίζονται ελαφρά στη συνέχεια. Στις 09:50 ώρα Ελλάδος ενισχύθηκε κατά 0,55% στα 90,77 δολάρια το βαρέλι ενώ και τα δύο συμβόλαια παρουσιάζουν κέρδη της τάξης του 18% από τις αρχές του έτους.
Το σκηνικό δεν πρόκειται σύντομα να αλλάξει, αφού η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την επώδυνη κρίση της πανδημίας.
Αν και τα μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν ονομαστική αύξηση της συνολικής παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον Φεβρουάριο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι στο πρόσφατο παρελθόν δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους στο ακέραιο και πιθανότατα θα δυσκολευθούν να το κάνουν και αυτή τη φορά.
Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι από τους κύριους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς αυξάνουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς σε μία σειρά βασικών προϊόντων.
Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, ενώ για πρώτη φορά η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε να διαβεβαιώσει ότι «είναι απίθανη η αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!