Σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως θα προχωρήσει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), ως αποτέλεσμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Ματίας Κόρμαν, ενώ για την ελληνική οικονομία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εμφανίζει υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
«Οι επόμενες προβλέψεις μας θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου, ταυτόχρονα με την σύγκληση του συμβουλίου υπουργών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, αλλά εάν όλα παραμείνουν ως έχουν και δεν υπάρχει κάποια αλλαγή προς τη άλλη κατεύθυνση έως τότε, θα λέγαμε ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερα κόστη και πράγματι δεν είναι μία θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό που λέμε σε όλους είναι ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι ώστε να αντιμετωπιστούν άδικες εμπορικές πρακτικές. Τόσο διμερώς όσο και σε πολυμερείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ, και να βρεθούν πιθανοί τρόποι αποφυγής των δασμών και διατήρησης τω αγορών ανοικτών», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Όπως τόνισε ο κ. Κόρμαν, «αυτό είναι το μήνυμά μας προς όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Εάν εντοπίζετε προβλήματα, θέματα, με τον τρόπο που λειτουργούν οι διεθνείς αγορές, μιλήστε μεταξύ σας διμερώς και πολυμερώς, μέσω Οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα εποικοδομητικά και προς το κοινό συμφέρον. Η μονομερής επιβολή δασμών θα οδηγήσει χαμηλότερη ανάπτυξη, σε υψηλότερε τιμές, για όλους και βεβαίως για τους πολίτες των ΗΠΑ.
Τον Μάρτιο ήδη αναθεωρήσαμε επί τα χείρω τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,2% για εφέτος και 0,3% για τον επόμενο χρόνο, στο 3,1% και 3%, αντιστοίχως, και η επιβολή των επιπρόσθετων δασμών δίχως αμφιβολία θα οδηγήσει και σε νέες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα θέσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό», πρόσθεσε.
Στη σωστή κατεύθυνση για το χρέος η Ελλάδα
Ταυτόχρονα, ο κ. Κόρμαν έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδος αναφορικά με τις προσπάθειές της για την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι «έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά στη μείωση του χρέους της ως ποσοστού επί του ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που συνεχίζει να βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση ώστε να μειώσει ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ. Είναι ακόμη υψηλό αλλά οδεύει στην σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε δυσκολότερες δημοσιονομικές συνθήκες. «Τώρα, εάν όλα παραμείνουν ως έχουν και εάν οι δασμοί οδηγούν σε χαμηλότερη ανάπτυξη, τότε αυτό σημαίνει μικρότερα έσοδα για τις κυβερνήσεις και οδηγεί σε περισσότερο απαιτητικές δημοσιονομικές συνθήκες.
Και στον βαθμό που οι δασμοί ασκούν ανοδικές πιέσεις και στον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και αυτό θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης χρέους. Άρα, επηρεάζεται αρνητικά και η βιωσιμότητα του χρέους, γενικώς», είπε.
Αναφορικά με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κόρμαν επεσήμανε ότι η «ελληνική οικονομία αποδίδει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια.
Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Νοέμβριο του 2008, και βεβαίως έχει μειωθεί δραστικά από τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχε φθάσει, και προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα παραμείνει υψηλότερη του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα είναι μία ανοικτή οικονομία, βεβαίως κι οι τελευταίες εξελίξεις επί των δασμών αναμένεται να έχουν επιπτώσεις σε όλους τους; εμπορικούς εταίρους , γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις και για την Ελλάδα.