Eνα κύμα φθηνών κινεζικών εισαγωγών απειλεί να εντείνει τους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη μετά την επιβολή δσμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιούν αναλυτές, με τις Βρυξέλλες να προετοιμάζονται να λάβουν μέτρα προστασίας από την εισροή ασιατικών προϊόντων.
Η άμεση επίπτωση του νέου δασμού 20% που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ στα προϊόντα της Ε.Ε. έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία για τη βιωσιμότητα των ευρωπαίων βιομηχανιών, οι οποίες έχουν ήδη επιβαρυνθεί από προηγούμενους δασμούς των ΗΠΑ σε αυτοκίνητα και χάλυβα.
Ωστόσο, η σφοδρότητα των μέτρων που εφαρμόζει ο Τραμπ σε χώρες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ έχει σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες, καθώς εκτιμάται ότι ασιατικά προϊόντα, όπως ηλεκτρικές συσκευές και μηχανολογικός εξοπλισμός, ενδέχεται να διοχετευτούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ήδη την επιβολή έκτακτων δασμών, ενώ έχει ενισχύσει την παρακολούθηση των εισαγωγών.
«Το εμπορικό σοκ στην Ασία είναι πιθανό να ανακλαστεί και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Robin Winkler, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στη Deutsche Bank. «Οι Κινέζοι κατασκευαστές θα επιχειρήσουν να διαθέσουν περισσότερα προϊόντα στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας ένα τεράστιο τείχος δασμών στις ΗΠΑ».

Σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. – Ανησυχία για συγκρούσεις με την Κίνα
Ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων για περισσότερους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Ανησυχούμε σοβαρά ότι αυτό θα αποτελέσει νέο σημείο έντασης με την Κίνα», δήλωσε. Ήδη η Ε.Ε. έχει επιβάλει δασμούς έως και 35% σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, όμως μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν ακόμη υψηλότεροι δασμοί σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.
Το ξαφνικό εύρος και η ένταση των αμερικανικών μέτρων έχουν προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση. Σύμφωνα με το Yale Budget Lab, το συνολικό ποσοστό δασμών που εφαρμόζει τώρα η Ουάσιγκτον φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα από το 1909.
Η Κίνα δέχεται ίσως το σφοδρότερο πλήγμα, με συνολικούς δασμούς 54% (20% αρχικός και επιπλέον 34% «αμοιβαίος»), ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και χώρες όπως το Βιετνάμ, μέσω των οποίων η Κίνα διοχέτευε προϊόντα στην αμερικανική αγορά — τώρα με νέους δασμούς 46%.
Ο κίνδυνος «ντάμπινγκ» στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό
Παρότι αναλυτές έχουν εικάσει ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να φέρουν πιο κοντά την Ε.Ε. με την Κίνα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση. Ο φόβος είναι ότι οι Κινέζοι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε επιθετικές εκπτώσεις, για να αυξήσουν το μερίδιό τους στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ κλείνουν τις πόρτες τους.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι οι υψηλοί δασμοί στην Ασία μπορεί να οδηγήσουν στη διοχέτευση υπερπαραγωγής στην Ευρώπη, με «μαζικές συνέπειες» για τη βιομηχανία της.
Ο Andrzej Szczepaniak, οικονομολόγος της Nomura, σημείωσε ότι οι δασμοί προς την Κίνα ήταν «πολύ μεγαλύτεροι απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι», και πλέον αυξάνεται ο κίνδυνος για ντάμπινγκ κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.
Αυτό θα μπορούσε να έχει αποπληθωριστικές πιέσεις, οδηγώντας την ΕΚΤ να μειώσει πιο γρήγορα τα επιτόκια.
Ανεπαρκή τα προηγούμενα μέτρα – Η πρόκληση της Κίνας
Η Ε.Ε. είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, όταν το 2018 επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα πέραν συγκεκριμένου όγκου. Σκοπός ήταν να περιοριστεί η εισροή ασιακών προϊόντων που αναζητούσαν διέξοδο λόγω των αμερικανικών περιορισμών.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κρατικά επιδοτούμενη παραγωγή της Κίνας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια πλεονάζουσα ικανότητα χάλυβα αναμένεται να αυξηθεί από 602 εκατ. τόνους το 2024 σε 721 εκατ. τόνους έως το 2027 — πάνω από πέντε φορές την παραγωγή της Ε.Ε.
Ο Axel Eggert, γενικός διευθυντής της Eurofer, σχολίασε πως το πρόβλημα δείχνει τα όρια των ευρωπαϊκών μέτρων, καθώς η ποσότητα των εισαγωγών συχνά δεν συνδέεται με την πραγματική ζήτηση της αγοράς.
Απειλή για τη Γερμανία και το ευρωπαϊκό βιομηχανικό μοντέλο
Ο Clemens Fuest, πρόεδρος του γερμανικού Ifo Institute, υπογράμμισε ότι οι δασμοί Τραμπ αποτελούν διπλό πλήγμα για τη γερμανική βιομηχανία. Από τη μία, οι κινεζικές εταιρείες θα στραφούν σε αγορές όπως η Ευρώπη, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις γερμανικές επιχειρήσεις, και από την άλλη, η ίδια η Κίνα θα μειώσει τις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στο εσωτερικό της.
Με δεδομένη τη στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας, η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει εκ νέου τη χώρα σε ύφεση.
«Ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης μόλις έγινε πραγματικότητα», έγραψε χαρακτηριστικά σε σημείωμά του προς τους επενδυτές ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.
Με πληροφορίες από Financial Times