Το γαλλικό Stargate για την τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ άρχισε σήμερα στο Παρίσι η σύνοδος κορυφής για την ΑΙ, με τη συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών.
Ο Μακρόν είπε ότι στον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης θα γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 109 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, με συμμετοχή εγχώριων και ξένων κεφαλαίων.
Μιλώντας με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ο Μακρόν χαρακτήρισε τις επενδύσεις αυτές ως το ισοδύναμο για τη Γαλλία με αυτό που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το Stargate, αναφερόμενος στο τεράστιο ιδιωτικό επενδυτικό σχέδιο τεχνητής νοημοσύνης, ύψους 500 δισ. δολαρίων σε μία τετραετία, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Το σχέδιο αυτό προωθείται από την OpenAI, την Oracle και τη SoftBank.
Για το γαλλικό σχέδιο για την ΑΙ θα υπάρχουν δεσμεύσεις χρηματοδότησης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αμερικανικά και καναδικά επενδυτικά κεφάλαια και γαλλικές εταιρείες όπως οι τηλεπικοινωνιακές Iliad και Orange και ο αεροδιαστημικός και αμυντικός όμιλος Thales.
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής για την ΑΙ, τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι θα επενδύσουν μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ στην κατασκευή κέντρου δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης ενός γιγαβάτ στη Γαλλία, σε μία πανεπιστημιούπολη που εστιάζει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Η Iliad δεσμεύτηκε να δαπανήσει 3 δισ. ευρώ για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Mistral με έδρα το Παρίσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια για την κατασκευή του δικού της κέντρου δεδομένων στη Γαλλία.
Η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα
Ο Βίκτορ Ριπαρμπέλι, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής start up επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης Synthesia, δήλωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο 109 δισ. ευρώ του Μακρόν είναι «σπουδαίο» για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. «Πρέπει να θέσουμε τις σωστές βάσεις για να ευδοκιμήσει η Ευρώπη ως οικοσύστημα», δήλωσε ο Ριπαρμπέλι στο CNBC.
«Είναι σπουδαίο που επενδύουμε περισσότερο στις υποδομές. Δεν νομίζω ότι είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα, για τα οποία πρέπει επίσης να ανησυχούμε. Αλλά αυτό που νομίζω ότι είναι πραγματικά σπουδαίο, είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση να κάνουμε πραγματικά κάτι», πρόσθεσε.
Στη Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα συγκεντρωθούν στο Παρίσι παγκόσμιοι ηγέτες και επικεφαλής ορισμένων από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της ΑΙ.
Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Κώδικα δεοντολογίας για τις επιχειρήσεις του κλάδου ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ
Υψηλές συμμετοχές στη σύνοδο
Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζει Ντι Βανς, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και οι διευθύνοντες σύμβουλος της Google και της OpenAI, Σούνταρ Πιτσάι και Σαμ Αλτμαν, ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ καθώς και οι CEO της Google DeepMind, Ντέμης Χασάμπης και της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι. Στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μηταοτάκης, για τις εργασίες της συνόδου, ενώ είναι προγραμματισμένη και συνάντηση με τον Μακρόν.
Ο Αλτμαν αναμένεται να προειδοποιήσει τους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει να έχουν μία πιο ανοιχτόμυαλη προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη και να εστιάζουν μόνο στους κινδύνους της - όπως συχνά συμβαίνει στην Ευρώπη - αλλά να στηρίξουν την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες που προσφέρει.
Διαβάστε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη: Γιατί οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για την DeepSeek;
Ο φόβος της DeepSeek
Η εμφάνιση του πρωτοποριακού μοντέλου ΤΝ R1 της κινεζικής εταιρείας DeepSeek τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει συζητήσεις στον κλάδο γύρω από τις τεράστιες κεφαλαιακές δαπάνες που οι εταιρείες δεσμεύουν για υπολογιστικές υποδομές για την εκπαίδευση των συστημάτων τους.
Η DeepSeek δήλωσε ότι το συνολικό κόστος εκπαίδευσης για το νεότερο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της ανήλθε σε 5,6 εκατομμύρια δολάρια, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της αυτό.
Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ερευνών ημιαγωγών SemiAnalysis εκτίμησε ότι οι δαπάνες της DeepSeek για hardware ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της μικρής ιστορίας της, προσθέτοντας ότι το κόστος έρευνας, ανάπτυξης και ιδιοκτησίας της startup είναι σημαντικό.
Παρ' όλα αυτά, με τις εταιρείες να δαπανούν δισεκατομμύρια σε κέντρα δεδομένων με υψηλού επιπέδου ημιαγωγούς από την αμερικανική εταιρεία Nvidia, το νέο μοντέλο της DeepSeek έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για μια πιθανή φούσκα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
Με πληροφορίες από CNBC