Να βρεθούν αντιμέτωποι με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς όπως όλα δείχνουν η γηραιά ήπειρος θα είναι ο επόμενος στόχος του Αμερικανού προέδρου.
Μιλώντας από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα την Κυριακή, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι η επόμενη που θα βρεθεί στο στόχαστρο των δασμών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε. «Δεν δέχονται τα αυτοκίνητά μας, δεν δέχονται τα αγροτικά προϊόντα μας. Παίρνουν σχεδόν τίποτα από εμάς, ενώ εμείς παίρνουμε τα πάντα από αυτούς», ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Υπ' ατμόν
Όπως αναφέρει το Reuters, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς, ωστόσο κάλεσαν την πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη σε μια διαπραγμάτευση με βάση τη λογική. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι, αν τα εμπορικά συμφέροντα της ΕΕ δεχθούν πλήγμα, η Ένωση θα πρέπει να «ανταποδώσει ώστε να διατηρήσει τον σεβασμό». Παράλληλα, τόνισε πως οι κινήσεις των ΗΠΑ ωθούν την Ευρώπη να γίνει πιο ισχυρή και ενωμένη.
Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ηγέτης της μεγαλύτερης εξαγωγικής οικονομίας της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ένωση θα μπορούσε να απαντήσει με αντίστοιχους δασμούς, αν χρειαστεί. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι προτιμότερο να βρεθεί κοινός τόπος για μια εμπορική συμφωνία. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, εξέφρασε την αντίθεσή του στους δασμούς, λέγοντας πως «οι δασμοί είναι πάντα κακοί – για το εμπόριο, για την οικονομία και για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σημειώνεται ότι ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί από τους δασμούς η Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ το 2020, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση».
Το εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ – ΕΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισάγοντας σταθερά περισσότερα προϊόντα από όσα εξάγουν προς την ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στα αγαθά ανήλθε σε 155,8 δισ. ευρώ (161,6 δισ. δολάρια) το 2023. Ωστόσο, στον τομέα των υπηρεσιών, οι ΗΠΑ παρουσίασαν εμπορικό πλεόνασμα 104 δισ. ευρώ.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, προειδοποίησε ότι σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, δηλώνοντας πως «αν ξεσπάσει εμπορική σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, εκείνος που θα γελάει στο περιθώριο θα είναι η Κίνα».
Προθεσμία μέχρι την Τρίτη
Οι δασμοί κατά του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας, που περιλαμβάνονται σε τρία προεδρικά διατάγματα, αναμενόταν αρχικά να τεθούν σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα ανατολικών ακτών ΗΠΑ (07:01 το πρωί ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η επιβολή των δασμών στο Μεξικό αναβλήθηκε για έναν μήνα, αφού η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, συμφώνησε να στείλει αμέσως 10.000 στρατιώτες στα βόρεια σύνορα της χώρας της για να αποτρέψει τη διακίνηση ναρκωτικών.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η επιβολή δασμών 25% στον Καναδά και το Μεξικό και επιπλέον 10% στην Κίνα θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα αυξήσει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για τον περιορισμό της μετανάστευσης, την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.
Οι διεθνείς χρηματαγορές αντέδρασαν αρνητικά στις εξελίξεις. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση σχεδόν 3%, ενώ ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας –που συχνά θεωρείται βαρόμετρο της κινεζικής οικονομίας– μειώθηκε κατά 1,8%. Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν μετά την μετάθεση της επιβολής δασμών στο Μεξικό.
Αναταραχή στις αγορές λόγω δασμών
Στην Κίνα, τα χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά λόγω των εορτασμών για το Σεληνιακό Νέο Έτος. Ωστόσο, το κινεζικό γουάν, το καναδικό δολάριο και το μεξικανικό πέσο υποχώρησαν έναντι του ισχυρού δολαρίου.
Δεδομένου ότι ο Καναδάς και το Μεξικό αποτελούν τις βασικές πηγές εισαγωγών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 3%.
Οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ (εάν εν τέλει επιβληθούν τα μέτρα σε βάρος των εισαγωγών και από το Μεξικό) καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναλυτές της ING, για να καλυφθεί το εμπορικό κενό, η αμερικανική βιομηχανία θα έπρεπε να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή της – κάτι που θεωρείται ανέφικτο στο άμεσο μέλλον.
Άλλοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Καναδά και το Μεξικό (σε περίπτωση που οι δασμοί επιβληθούν) σε ύφεση, ενώ στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν στασιμοπληθωρισμό (υψηλό πληθωρισμό, αναιμικής ανάπτυξης και αυξημένης ανεργίας).
Στην Ευρώπη, οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς 10% στην ΕΕ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα της τάξης του 0,5%.
Αντίποινα
Η Κίνα χαρακτήρισε το πρόβλημα της φαιντανύλης ως «εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ» και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να αμφισβητήσει τους δασμούς, ενώ προειδοποίησε για αντίμετρα. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων.
Ιδιαίτερα σοβαρό θα είναι το πλήγμα για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς - εάν δεν αλλάξει κάτι - οι νέοι δασμοί θα επιβαρύνουν τα οχήματα που κατασκευάζονται στον Καναδά και το Μεξικό. Αυτό δημιουργεί επιπλέον κόστος για μια εκτεταμένη εφοδιαστική αλυσίδα, όπου τα ανταλλακτικά διασχίζουν τα σύνορα πολλές φορές πριν από τη συναρμολόγηση του τελικού προϊόντος.
Οι μετοχές των Volkswagen, BMW, Porsche, Stellantis και Daimler Truck υποχώρησαν κατά 5-6% στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα. Αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Stifel εκτιμούν ότι οι δασμοί θα κοστίσουν 8 δισ. ευρώ στη VW και 16 δισ. ευρώ στη Stellantis.
Οι μετοχές των αμερικανικών κολοσσών τεχνολογίας επίσης κατέγραψαν πτώση πριν από το άνοιγμα της Wall Street, με τις Microsoft, Alphabet, Amazon και Apple να υποχωρούν μεταξύ 1,5% και 2%.
Ο Τραμπ επέβαλε μικρότερο δασμό, 10%, στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, διατηρώντας πιο περιορισμένα τα πλήγματα στον τομέα της ενέργειας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!