Με ανακούφιση, επιφυλακτικότητα αλλά και λίγη ειρωνεία αντέδρασαν αξιωματούχοι στην Ασία και την Ευρώπη στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες την επιβολή υψηλότερων δασμών σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους.
Χώρες όπως το Βιετνάμ, που αντιμετώπιζε δασμούς 46%, και η Ιαπωνία, με 24%, συνέχισαν τις προσπάθειες για να μετατρέψουν την προσωρινή αναστολή σε μόνιμη παύση. Η Νότια Κορέα καλωσόρισε την καθυστέρηση, λέγοντας ότι προσφέρει χρόνο στις τοπικές βιομηχανίες να προσαρμοστούν, ενώ η Ταϊλάνδη δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξισορρόπησης του εμπορίου με τις ΗΠΑ.
Η στάση της Κίνας και οι νέοι δασμοί
Στην Κίνα, που βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της επίθεσης του Ντόναλντ Τραμπ, η People’s Daily, εφημερίδα-όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ζήτησε την άμεση ακύρωση των μονομερών δασμών από τις ΗΠΑ, προωθώντας την ιδέα των αμοιβαία επωφελών εμπορικών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης ο Τραμπ επέβαλε νέους δασμούς 125% στις εισαγωγές από την Κίνα, ως απάντηση στα αντίμετρα της Κίνας για 84% δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε 90ήμερη καθυστέρηση στην επιβολή των αντίμετρων που αφορούν δασμούς 25% των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ξαφνική αναδίπλωση του Τραμπ, οι δασμοί της ΕΕ μειώθηκαν από 20% σε 10%.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι επιθυμεί να δοθεί χώρος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Συζητήσεις και διπλωματία: Βιετνάμ, Ιαπωνία, Αυστραλία
Ο Αντιπρόεδρος του Βιετνάμ, Χο Ντουκ Φοκ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό Αντιπρόσωπο Εμπορίου και συμφώνησαν στην έναρξη διαπραγματεύσεων για μια αμοιβαία εμπορική συμφωνία. Η χρηματιστηριακή αγορά του Βιετνάμ σημείωσε άνοδο με την ανακοίνωση.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να πιέζει την Ουάσινγκτον για αναθεώρηση των δασμών, χωρίς αλλαγή στην πολιτική της.
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, χαρακτήρισε τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ ως «πράξη αυτοτραυματισμού» για την αμερικανική οικονομία, εξηγώντας πως αυτή η ζημία οδήγησε και στην προσωρινή παύση.
Ειρωνείες για... πιγκουίνους
Ο Αλμπανέζι σατίρισε τους δασμούς που επιβλήθηκαν ακόμη και σε εξωτερικά αυστραλιανά εδάφη, όπως τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ, τα οποία δεν έχουν σχεδόν καμία εμπορική δραστηριότητα και κατοικούνται κυρίως από... πιγκουίνους. «Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εξάγουν αυτά τα νησιά», είπε σε συνέντευξη, συμπληρώνοντας πιο σοβαρά ότι «ζει σε έναν κόσμο ιδιαίτερα ασταθή».
Η Ινδία, η Ταϊβάν και οι νέες πρωτοβουλίες
Η Ινδία δήλωσε ότι δεν θα περιμένει την τελευταία στιγμή και θα χρησιμοποιήσει το 90ήμερο παράθυρο αναστολής των δασμών για να διαμορφώσει τις βάσεις μιας συμφωνίας.
Η Ταϊβάν, μέσω του Προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, πρότεινε κατάργηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, εάν και οι ΗΠΑ πράξουν το ίδιο. Παρά τους ήδη χαμηλούς δασμούς της (6% κατά μέσο όρο), είναι διατεθειμένη να τους μειώσει στο μηδέν στο πλαίσιο αμοιβαιότητας.
Ο Νεοζηλανδός Πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον πρότεινε τη σύσταση εμπορικής συμμαχίας βασισμένης σε κανόνες, προτείνοντας ως πυρήνα τη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (CPTPP) με πιθανή διεύρυνση προς την ΕΕ.
Αλλαγή πορείας υπό πίεση
Η απόφαση του Τραμπ για προσωρινή αναδίπλωση ήρθε 13 ώρες μετά την επιβολή των νέων δασμών σε 56 χώρες και την ΕΕ, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές και φόβους για ύφεση. Η πίεση από επιχειρηματικούς κύκλους και επενδυτές φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση.
Πλέον, οι χώρες που είχαν δεχτεί αυξημένους «ανταποδοτικούς» δασμούς θα επιστρέψουν σε βασικό δασμό 10%, με εξαίρεση την Κίνα.
Ο Υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας, Τσέονγκ Ινκίο, δήλωσε: «Η παύση είναι θετική γιατί δίνει περιθώριο για μείωση των επιπτώσεων στις βιομηχανίες μας, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.»
Η Ταϊλάνδη επίσης εμφανίστηκε καθησυχαστική, αναφέροντας ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον δασμό 10%, εφόσον είναι ίδιος για όλους.
Τέλος, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι θα έχει συζητήσεις με Ιαπωνία, Βιετνάμ, Ινδία και Νότια Κορέα τις επόμενες ημέρες. Οι οικονομίες αυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δασμούς 25% σε αυτοκίνητα, ανταλλακτικά, χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα υπάγονται στον ενιαίο δασμό του 10%.
Με πληροφορίες από Bloomberg