Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Meta: Η αυτοκρατορία του Ζούκερμπεργκ στο εδώλιο

Η Meta Platforms (META) ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια δικαστική μάχη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας — μια υπόθεση που ενδέχεται να υποχρεώσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να κατακερματίσει την αυτοκρατορία του ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πουλώντας ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία: το Instagram.

Αν ο Ζούκερμπεργκ δεν καταφέρει να πείσει τον πρόεδρο Τραμπ να έρθει σε συμβιβασμό πριν την έναρξη της δίκης, η οποία θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον υπό τον ομοσπονδιακό δικαστή Τζέιμς Μπόσμπεργκ, η Meta θα γίνει η δεύτερη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ μέσα σε δύο χρόνια που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ.

Η πρώτη ήταν η Google της Alphabet, η οποία αναμετρήθηκε στα δικαστήρια με το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια του 2023 και του 2024. Τον Αύγουστο, ο ομοσπονδιακός δικαστής Άμιτ Μέτα έκρινε ότι η Google παραβίασε τον νόμο, μονοπωλώντας παράνομα τις αγορές διαδικτυακής αναζήτησης.

Η τελική απόφαση για την τύχη της αυτοκρατορίας των 2 τρισ. δολαρίων της Google θα εκδοθεί μέσα στο 2025, σε ξεχωριστή φάση της δίκης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Τραμπ έχει υιοθετήσει το αίτημα της προηγούμενης κυβέρνησης Μπάιντεν για διάσπαση της Google, προτείνοντας την αποδέσμευση του Chrome, ενώ εγκατέλειψε το ενδεχόμενο να απαιτηθεί πώληση των επενδύσεων της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μπαράζ αντιμονοπωλιακών υποθέσεων

Και έπεται συνέχεια. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς προετοιμάζουν ακόμη υποθέσεις κατά της Apple, της Amazon και της Microsoft, που βρίσκονται σε προδικαστικά στάδια.

Επιπλέον, το Υπουργείο έχει στραφεί ξανά κατά της Google για παράνομο μονοπώλιο στην αγορά διαδικτυακής διαφήμισης, με μια ξεχωριστή δίκη της οποίας η απόφαση εκκρεμεί.

«Καλύτερα να αγοράζεις παρά να ανταγωνίζεσαι»

Η υπόθεση κατά της Meta βασίζεται στους ισχυρισμούς της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) ότι η Facebook, ηγετική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποίησε την κυρίαρχη θέση της για να εξαγοράζει ανταγωνιστές αντί να τους ανταγωνίζεται.

Η Facebook απέκτησε το Instagram το 2012 έναντι 1 δισ. δολαρίων και το WhatsApp το 2014 έναντι 19 δισ. δολαρίων. Και οι δύο εξαγορές εγκρίθηκαν τότε από την FTC μετά από σχετικούς ελέγχους.

«Είναι καλύτερο να αγοράζεις παρά να ανταγωνίζεσαι», φέρεται να έγραψε σε εσωτερικό email το 2008 ο Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της FTC είναι πως η Facebook εξαγόρασε το Instagram επειδή δεν διέθετε την επιχειρηματική ικανότητα να διατηρήσει την κυριαρχία της στην αγορά μέσω καινοτομίας, καθώς οι καταναλωτές στρέφονταν όλο και περισσότερο στη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Το 2012, η Facebook απέκτησε επίσης την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης «Glancee» της Google, που τότε είχε διακοπεί, προκειμένου, κατά την κυβέρνηση, να μπλοκάρει τις φιλοδοξίες της Google στον τομέα των κοινωνικών δικτύων.

Το 2013, η Facebook αγόρασε την αμφιλεγόμενη υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων Onavo, η οποία, σύμφωνα με την FTC, της επέτρεψε να εντοπίζει ποια mobile apps αποκτούσαν δυναμική, όπως το WhatsApp και η εφαρμογή δημοσκοπήσεων «tbh».

Το 2016, η εταιρεία εξαγόρασε και στη συνέχεια έκλεισε την εφαρμογή δημιουργίας μουσικών βίντεο Eyegroove, αφότου πληροφορήθηκε ότι η ανταγωνίστρια Snapchat ενδιαφερόταν για την αγορά της.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτές οι στρατηγικές εξαγορές επέκτειναν την ικανότητα της Meta να παρακολουθεί τους χρήστες της στο διαδίκτυο, αποκτώντας έτσι πλεονέκτημα στην αγορά διαδικτυακής διαφήμισης που τροφοδοτεί τις κοινωνικές πλατφόρμες.

«Η Facebook εντόπιζε συστηματικά εν δυνάμει ανταγωνιστές και εξαγόραζε εταιρείες που θεωρούσε απειλή για την κυριαρχία της», έχει καταθέσει η FTC, υποστηρίζοντας ότι οι πράξεις αυτές παραβιάζουν το Άρθρο 2 του αντιμονοπωλιακού Νόμου Σέρμαν.

Η Meta αντεπιτίθεται

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η αγωγή της FTC διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, καθώς παραλείπει βασικούς ανταγωνιστές της εταιρείας στον χώρο των κοινωνικών μέσων.

«Τα στοιχεία θα δείξουν αυτό που κάθε 17χρονος στον κόσμο γνωρίζει: το Instagram, το Facebook και το WhatsApp ανταγωνίζονται το TikTok, το YouTube, το X (Twitter), το iMessage και πολλές άλλες πλατφόρμες», ανέφερε.

«Περισσότερα από 10 χρόνια μετά την έγκριση των εξαγορών μας από την FTC, η νέα αυτή ενέργεια στέλνει το μήνυμα ότι καμία συμφωνία δεν είναι ποτέ οριστική. Οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να στηρίζουν την καινοτομία στις ΗΠΑ, αντί να επιχειρούν να διαλύσουν μια κορυφαία αμερικανική εταιρεία, ενισχύοντας έμμεσα την Κίνα σε κρίσιμους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη».

Ο δικαστής δεν έχει πειστεί

Η FTC κατέθεσε για πρώτη φορά αγωγή κατά της Facebook επί της πρώτης προεδρικής θητείας Τραμπ, αλλά ο δικαστής Μπόσμπεργκ την απέρριψε.

Αργότερα, αποδέχθηκε τροποποιημένη εκδοχή της υπόθεσης που κατατέθηκε ξανά επί προεδρίας Μπάιντεν, με πρωτοβουλία της τότε επικεφαλής της FTC, Λίνα Καν.

Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν τώρα από το δικαστήριο να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των «υπηρεσιών προσωπικής κοινωνικής δικτύωσης» διατάσσοντας τον διαχωρισμό του Instagram. Παράλληλα, έχουν αιτηθεί να αποσχιστεί και η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp.

Μια ενδεχόμενη απόσχιση του Instagram θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τη Meta. Μόνο στις ΗΠΑ, η εφαρμογή απέφερε έσοδα 32 δισ. δολαρίων από διαφημίσεις το 2024 — δηλαδή το 48,4% των συνολικών της εσόδων, σύμφωνα με την Emarketer.

Τον Δεκέμβριο, η Emarketer εκτίμησε ότι το 2025 τα διαφημιστικά έσοδα του Instagram θα ξεπεράσουν το 50% των συνολικών εσόδων της Meta.

Το WhatsApp αντιπροσωπεύει μικρότερο μερίδιο, με 1,7 δισ. δολάρια έσοδα από επιχειρηματικά μηνύματα μέσα στο 2024.

Ένα δύσκολο νομικό στοίχημα

Ο Πολ Σουάνσον, επικεφαλής του τομέα ανταγωνισμού της νομικής εταιρείας Holland & Hart, δήλωσε ότι ο δικαστής Μπόσμπεργκ φαίνεται διατεθειμένος να εξετάσει την προσέγγιση της FTC, αν και διατηρεί επιφυλάξεις.

«Η FTC έχει καταφέρει να πείσει τον δικαστή πως υπάρχουν ερωτήματα ουσίας εδώ», ανέφερε. «Και αυτό είναι από μόνο του ένα σημαντικό βήμα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο για την Επιτροπή να πείσει το δικαστήριο πως πλατφόρμες όπως το LinkedIn δεν ανήκουν στην ίδια αγορά με τις υπόλοιπες.

«Το δικαστήριο φαίνεται να ανησυχεί ότι η αγορά που περιγράφεται είναι υπερβολικά περιορισμένη, χωρίς ο δικαστής να έχει δείξει πως υιοθετεί αυτή την αφήγηση»

Ακόμα και αν ο Μπόσμπεργκ συμφωνήσει με τον ορισμό της FTC για την αγορά των κοινωνικών δικτύων, η Meta πιθανόν να μην κατέχει το αναγκαίο μερίδιο ισχύος για να καθορίζει μονοπωλιακά τις τιμές και την προσφορά.

Η FTC πάντως ισχυρίζεται ότι από το 2016, η Facebook έχει διατηρήσει μερίδιο άνω του 70% στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με ημερήσιους ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Yahoo Finance

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ