Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί: Στις ΗΠΑ ο Επίτροπος Εμπορίου - Αντίμετρα από την ΕΕ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Λύσεις στο αδιέξοδο των ανταποδοτικών δασμών που εξήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά κράτη - μέλη να προβληματίζονται έντονα για την επόμενη μέρα της οικονομίας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο, με στόχο να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευρωπαίος επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον, με στόχο να διερευνήσει αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όπως τονίζει η Επιτροπή «αν οι συνομιλίες δεν αποδειχθούν ικανοποιητικές, θα τεθούν σε εφαρμογή τα αντίμετρα της ΕΕ», επισημαίνοντας παράλληλα πως συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για περαιτέρω αντίμετρα της ΕΕ.

Τέλος, η Επιτροπή γνωστοποίησε ότι εξέδωσε σήμερα δύο νομικές πράξεις με τις οποίες επιβάλλει και αναστέλλει αντίστοιχα τα αντίμετρα της. Η πρώτη πράξη επιβάλλει τα αντίμετρα της ΕΕ. Η δεύτερη πράξη αναστέλλει όλα τα μέτρα αυτά μέχρι τις 14 Ιουλίου 2025.

Με «απειλές» προς όλες τις χώρες συνεχίζει τις τοποθετήσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «καμία δεν θα γλυτώσει» από τους ανταποδοτικούς δασμούς, βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο την Κίνα, λίγες ώρες μετά την εξαίρεση των προϊόντων τεχνολογίας που ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο.

«Η Κίνα μας μεταχειρίζεται με τον χειρότερο τρόπο»

«Κανένας δεν θα γλιτώσει ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο», άστραψε και βρόντηξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Truth Social.

Η προειδοποίηση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφτηκε την επομένη της εξαίρεσης από τους επιπρόσθετους δασμούς —145% για την Κίνα— που παραχωρήθηκε από την κυβέρνησή του σε προϊόντα τεχνολογίας, κυρίως σε smartphones και υπολογιστές, καθώς και ημιαγωγούς.

«Εξετάζουμε τους ημιαγωγούς και το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού με ηλεκτρονικά προϊόντα», σημείωσε ο Τραμπ.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησής του, ο Χάουαρντ Λάτνικ, είχε επίσης εκφραστεί για το ζήτημα, μιλώντας για συγκεκριμένους τομεακούς τελωνειακούς δασμούς, ειδικά για τους ημιαγωγούς, «πιθανόν σε έναν ή δυο μήνες».

«Ο πρόεδρος θα παρουσιάσει τη (δασμολογική) πολιτική του για τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα για θεμελιώδη πράγματα που έχουμε ανάγκη. Τα φάρμακά μας και οι ημιαγωγοί μας πρέπει να παράγονται στην Αμερική», επέμεινε.

Οι αμερικανικές ανακοινώσεις έρχονται σε διαμετρική αντίθεση με όσα ζητεί η Κίνα, τη στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις στις αγορές, με τις μετοχές να μοιάζουν να έχουν πάρει το τρενάκι του τρόμου, την τιμή του χρυσού στον ουρανό και την αγορά του αμερικανικού δημόσιου χρέους υπό πίεση.

Παρότι το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αναγνώρισε το «μικρό βήμα» που έκανε η Ουάσιγκτον εξαιρώντας τα προϊόντα τεχνολογίας, «παροτρύνουμε τις ΗΠΑ να (...) κάνουν ένα μεγάλο βήμα για να διορθώσουν τα σφάλματά τους, να ακυρώσουν τελείως την κακή πρακτική των ανταποδοτικών τελωνειακών δασμών και να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο του αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε εκπρόσωπός του χθες.

Ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος

Παρά την κλιμάκωση των εντάσεων για το εμπόριο ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή «αισιόδοξος» για την πιθανότητα να κλειστεί συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ απορροφούν το 16,4% του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών, με το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών να φθάνει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του Πεκίνου. Η Ουάσιγκτον εξεγείρεται για το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών.

Με αυτό το φόντο σύγκρουσης, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άρχισε σήμερα περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία. Μετά το Βιετνάμ, προγραμματίζει να ταξιδέψει στη Μαλαισία και στην Καμπότζη, για να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του και να την προβάλει ως εταίρο άξιο εμπιστοσύνης.

Η αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας έχει καίρια σημασία για τις κινεζικές εξαγωγές. Το 2024, οι χώρες του ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), πρωτίστως το Βιετνάμ και η Μαλαισία, ήταν ο κυριότερος προορισμός κινεζικών προϊόντων, που έφθασαν σε αξία τα 586,5 δισεκ. δολάρια συνολικά, σύμφωνα με δεδομένα των κινεζικών τελωνείων.

Οι όροι του Λευκού Οίκου για την απόσυρση των δασμών

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στη λύση της επιβολής δασμών, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί με όλες τις χώρες, με στόχο να πετύχει ευνοϊκότερες συμφωνίες για τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να απομονώσει την Κίνα και να ενισχύσει την οικονομία της χώρας του. Πάντως, για να αποσύρει εντελώς τους δασμούς, μετά και το πέρας 90 ημερών που θα διαρκέσει η αναστολή τους, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν στην Washington Post ότι ο Τραμπ έχει θέσει τέσσερις συγκεκριμένους όρους.

  • Την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού φυσικού αερίου
  • Τη μείωση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα
  • Την ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Silicon Valley
  • Τη δέσμευση τρίτων χωρών ότι δεν θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για την είσοδο κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ