Νέα
  • ΓΔ: 1464.03 +0.44%
  • Τζίρος: 133,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Νέο «άλμα» των τιμών ενέργειας στον ορίζοντα - Τα «πράσινα» μέτρα της ΕΕ και το ορόσημο του 2027

ecb

Νέα ενεργειακή αναταραχή «βλέπει» στον ορίζοντα της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω των επιπλέον περιορισμών που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ως το τέλος της δεκαετίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Συγκεκριμένα, στις μακροοικονομικές της προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι ο πληθωρισμός στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να παραμείνει αρνητικός μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2025, κυρίως λόγω της διαφαινόμενης καθοδικής πορείας των τιμών του πετρελαίου. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2025 και καθ' όλο το 2026 οι ρυθμοί του ενεργειακού πληθωρισμού αναμένεται να είναι θετικοί, αλλά κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους. 

Ορόσημο το 2027

Αλλαγή αναμένεται από το 2027, λόγω της αναμενόμενης επίδρασης από την εφαρμογή της δέσμης μέτρων της ΕΕ «Fit for 55», και συγκεκριμένα του νέου συστήματος εμπορίας εκπομπών για τη θέρμανση των κτιρίων και για τα καύσιμα των μεταφορών. Η εισαγωγή του συστήματος ETS2, το 2027, αναμένεται να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό της ενέργειας λόγω της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα που προορίζονται για θέρμανση και μεταφορές, στην εκτιμώμενη τιμή των 59 ευρώ/ τόνο CO2.

Σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου 2024, οι αναλυτές της ΕΚΤ βλέπουν για τα επόμενα χρόνια χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου. Οι τιμές του πετρελαίου θεωρείται ότι θα μειωθούν, με το αργό πετρέλαιο τύπου Brent να διαμορφώνεται στα 81,8 δολάρια/βαρέλι το 2024, στα 71,8 δολάρια το 2025 και στα 70,1 δολάρια το 2026.

Πιο άμεσα, η Τράπεζα εκτιμά ότι θα καταγραφεί μεταβλητότητα στον πληθωρισμό της ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 «λόγω της απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια».

Δύσκολο τοπίο

Κατά τα άλλα, οι αναλυτές της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεχίσει τη σταδιακή της ανάκαμψη κατά τα προσεχή χρόνια, εν μέσω σημαντικής γεωπολιτικής και πολιτικής αβεβαιότητας. Αν και η ανάπτυξη επανήλθε με μέτριο ρυθμό κατά τη διάρκεια του 2024, οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν αποδυνάμωση της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, με τη συνεχιζόμενη υποτονική καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις υψηλές αβεβαιότητες να ενισχύουν τα κίνητρα αποταμίευσης των νοικοκυριών. 

«Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί και πάλι η οικονομική ανάπτυξη. Ειδικότερα, οι αυξανόμενοι πραγματικοί μισθοί και η απασχόληση, σε ένα πλαίσιο εύρωστων αγορών εργασίας, αναμένεται να στηρίξουν μια ανάκαμψη στην οποία η κατανάλωση παραμένει ένας από τους κύριους μοχλούς», σημειώνεται.

Στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ώθηση στην εγχώρια ζήτηση αναμένεται να δοθεί από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ τα κεφάλαια από Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη ως τη λήξη του προγράμματος, το 2027. Σύμφωνα δε με το βασικό σενάριο η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί και να στηρίξει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης, στηρίζοντας το ΑΕΠ. 

Το ποσοστό ανεργίας πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την παραγωγικότητα να ανακάμπτει - αν και οι διαρθρωτικές προκλήσεις παραμένουν. Συνολικά, η ετήσια μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να είναι 0,7% το 2024, 1,1% το 2025 και 1,4% το 2026, πριν συγκρατηθεί στο 1,3% το 2027. 

Ο πληθωρισμός

Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στα τέλη του 2024, προτού μειωθεί για να κυμανθεί γύρω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% από το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Ο πληθωρισμός τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί έως τα μέσα του 2025, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών μη επεξεργασμένων τροφίμων, πριν μειωθεί σε μέσο όρο 2,2% έως το 2027. 

Μείωση αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός και στον τομέα των υπηρεσιών, υποχωρώντας από το 2,9% το 2024 στο 1,9% το 2027. Οι μισθοί αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς. «Η συγκράτηση της αύξησης των αποδοχών ανά εργαζόμενο, σε συνδυασμό με μια ανάκαμψη στην αύξηση της παραγωγικότητας, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά βραδύτερη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», αναφέρει η ΕΚΤ.

«Ως αποτέλεσμα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές αναμένεται να αμβλυνθούν, με τα περιθώρια κέρδους αρχικά να αντισταθμίζουν τις ακόμη υψηλές πιέσεις στο κόστος εργασίας, αλλά να ανακάμπτουν κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής. Οι εξωτερικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να παραμείνουν μέτριες συνολικά. Σε σύγκριση με τις προβολές του Σεπτεμβρίου 2024, οι προοπτικές για τον συνολικό πληθωρισμό βάσει του Εναρμονισμένου ΔΤΚ έχουν αναθεωρηθεί οριακά προς τα κάτω για το 2024 και το 2025».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ