Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Στο έλεος της Κίνας ο ρωσικός κολοσσός μετά την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς

Στο έλεος της Κίνας βρίσκεται πλέον η οικονομική μοίρα της Gazprom μετά την πλήρη σχεδόν απώλεια της βασικής εξαγωγικής αγοράς της στην Ευρώπη.

Καθώς ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δεν είχε αναπτύξει υποδομές για εξαγωγές LNG, επαναπαυόμενος στις εξαγωγές της στην Ευρώπη μέσω αγωγών, που έφθαναν τα 150 δις. κυβικά μέτρα ετησίως, η προσγείωσή του στη νέα πραγματικότητα ήταν ανώμαλη.

Η ελπίδα πλέον του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ότι η Κίνα θα συμφωνήσει, στη συνάντηση που θα έχει με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom, μέσω της κατασκευής ενός τρίτου αγωγού.

Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν θα μπορέσει να καλύψει παρά μόνο τα δύο τρίτα του κενού από το κλείσιμο της ευρωπαϊκής αγοράς και με τιμές χαμηλότερες. Και αυτό θα συμβεί μετά από χρόνια καθώς θα πρέπει να κατασκευαστεί πρώτα ο αγωγός που συνεπάγεται μεγάλες επενδύσεις.

«Ο Πούτιν φαίνεται πως έκανε λάθος εκτίμηση όταν έκοψε το αέριο στην Ευρώπη», δήλωσε στο Bloomberg στέλεχος του Center for Strategic and International Studies στην Ουάσιγκτον. «Μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς έχει χαθεί για τη Ρωσία και η γεωπολιτική σημασία της Gazprom φαίνεται να είναι φθίνουσα», πρόσθεσε.

Η Κίνα δεν βιάζεται για νέο deal

Με τη ροή αερίου προς την Ευρώπη να αποτελεί πλέον μόνο ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με την περίοδο πριν από την εισβολή, η Ρωσία πιέζεται να προχωρήσει σε ένα νέο deal με την Κίνα πριν υπάρξουν συνέπειες στην οικονομία της, σύμφωνα με το Institute for Energy Studies της Οξφόρδης, αλλά η Κίνα δεν έχει την ίδια σπουδή.

«Δεν βλέπω μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει η Ρωσία ένα νέο deal με την Κίνα φέτος, παρά την επιθυμία της ρωσικής πλευράς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Agora Energy Transition China.

Το Πεκίνο έχει ήδη αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά το πάθημα της ΕΕ από την υπερβολική εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί ασφαλώς μεγάλο μάθημα για την Κίνα που είναι η μεγαλύτερη εισαγωγέας αερίου.

Βουτιά της χρηματιστηριακής αξίας

Η όποια συμφωνία, πάντως, δεν θα είναι αρκετή για να αποκαταστήσει το προηγούμενο στάτους της Gazprom καθώς η χρηματιστηριακή αξία της, που ήταν κάποτε η τρίτη υψηλότερη στον κόσμο, είναι τώρα χαμηλότερη από το 50% της νορβηγικής Equinor, με τους παρατηρητές να βλέπουν μικρές πιθανότητες ανάκαμψης. Είχε ζημιές στο β’ τρίμηνο και η παραγωγή της μειώθηκε 25% στο πρώτο εξάμηνο σε ετήσια βάση στο χαμηλότερο επίπεδο της 30ετούς ιστορίας της.

Παρά τη μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές φυσικού αερίου, ο Πούτιν παραμένει αισιόδοξος και άκαμπτος. «Η Gazprom έχει εμπιστοσύνη, ηρεμία και ανταπεξέρχεται», δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η ζήτηση από την Κίνα θα αυξηθεί.

Μία δεκαετία για τον πρώτο αγωγό Ρωσίας - Κίνας

Η Κίνα κράτησε την Gazprom σε αναμονή για πάνω από μία 10ετία έως ότου συμφωνηθεί και κατασκευαστεί ο αγωγός Power of Siberia και μία μικρότερη συμφωνία υπήρξε πέρυσι, αλλά η επόμενη συμφωνία φάνηκε ότι είναι δύσκολο να κλείσει.

Η αβεβαιότητα για τον πόλεμο και η απώλεια του κύριου όγκου της ευρωπαϊκής αγοράς έχουν εξασθενίσει τη διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας, με τις σχετικές συζητήσεις να έχουν κολλήσει για μήνες και μία συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Σι να φαίνεται απίθανη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ