Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει αργότερα σήμερα επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία και απαιτεί την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια, που πάντως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υιοθετηθεί με δεδομένο ότι η Μόσχα διαθέτει δικαίωμα βέτο.
Η συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), πριν από άλλη συζήτηση, για τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Το σχέδιο απόφασης, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει την οργάνωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία των παράνομων λεγόμενων δημοψηφισμάτων» στις περιφέρειες Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, κρίνοντας πως δεν μπορούν να έχουν «καμία εγκυρότητα», ούτε μπορούν να αποτελέσουν «βάση για την αλλαγή του καθεστώτος» τους, «συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποτιθέμενης προσάρτησής τους» στη Ρωσία.
Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, καλεί εξάλλου όλα τα κράτη και άλλους διεθνείς οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν» την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών στη ρωσική επικράτεια.
Ακόμη, απαιτεί η Μόσχα να «σταματήσει αμέσως» την εισβολή του στρατού της στην Ουκρανία και «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του κατήγγειλε χωρίς περιστροφές τις προσαρτήσεις, κρίνοντας πως «δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο».
Το ρωσικό βέτο και η στάση Κίνας και Ινδίας
Καθώς δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως θα ασκηθεί το ρωσικό βέτο, η προσοχή στρέφεται κυρίως στη θέση της Κίνας, που έχει κατηγορηθεί μερικές φορές από τους Δυτικούς πως είναι υπερβολικά συμφιλιωτική έναντι της Ρωσίας. Το Πεκίνο, επισήμως ουδέτερο, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα την έκκλησή του να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα «όλων των χωρών». Η θέση της Ινδίας προσελκύει επίσης έντονο ενδιαφέρον.
Οι δύο χώρες είχαν απόσχει τον Φεβρουάριο στην ψηφοφορία την επομένη της ρωσικής εισβολής, ενώ η Ρωσία είχε ασκήσει το βέτο της σε απόφαση που καταδίκαζε την «επίθεσή της» στην Ουκρανία.
Προαναγγέλλοντας την κατάθεση του σχεδίου απόφασης, την Τρίτη, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, προεξόφλησε πως η Ρωσία θα ασκήσει το βέτο της για να «προστατευτεί», προσθέτοντας πως κατόπιν «θα στραφούμε στη Γενική Συνέλευση για να στείλουμε απερίφραστο μήνυμα στη Μόσχα».
Στην ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, όπου κανένα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας, θα επιτρέψει να αποτιμηθεί ο βαθμός απομόνωσης της Ρωσίας, καθώς ορισμένες από τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους διότι η Δύση έχει στρέψει πρακτικά όλη την προσοχή της στην Ουκρανία.
Οι Δυτικοί είναι «μάλλον πεπεισμένοι ότι θα εξασφαλίσουν σθεναρή υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στην ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, αναλυτής του International Crisis Group.
«Πολλές χώρες είχαν αρχίσει να αποσύρουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία (...) αλλά βάζοντας την προσάρτηση και την (ουκρανική) εδαφική ακεραιότητα πάνω στο τραπέζι, ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα αναγκάσει αρκετά κράτη που δίσταζαν να επιστρέψουν στο στρατόπεδο (των συμμάχων) της Ουκρανίας», ειδικά κάποια αφρικανικά κράτη, πρόσθεσε ο κ. Γκόουαν, κρίνοντας πως ο ρώσος πρόεδρος διέπραξε «θεμελιώδες διπλωματικό σφάλμα».
Την άνοιξη, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τρία ψηφίσματα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως στην περίπτωση του τρίτου, στα τέλη Απριλίου, καταγράφηκε η διεθνής ενότητα φάνηκε να αποσυντίθεται.
Τη 2η Μαρτίου, σε μια πρώτη ιστορική ψηφοφορία, 141 χώρες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή, πέντε ψήφισαν κατά (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία) και 35 απείχαν.
Την 24η Μαρτίου, στη Γενική Συνέλευση κατατέθηκε σχέδιο ψηφίσματος που αξίωνε ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και προστασία των αμάχων στην Ουκρανία: 140 ψήφοι υπέρ, πέντε κατά (οι ίδιες πέντε), 38 χώρες απείχαν.
Την 7η Απριλίου, μόνο 93 χώρες υποστήριξαν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, 24 ψήφισαν κατά, ενώ 58 απείχαν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!