Η Ρωσία και το Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα την πρόβλεψή τους για σημαντική αύξηση στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ενόψει της έναρξης ισχύος της νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου. Οι δύο χώρες, που διατηρούν τεταμένες σχέσεις με τη Δύση, ενισχύουν τη συμμαχία τους σε εμπορικό και στρατηγικό επίπεδο.
«Η συμφωνία αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας και προσφέρει ουσιαστικές ευκαιρίες για την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Τσιβιλιόφ, μετά από διακυβερνητική συνάντηση με θέμα τη διμερή εμπορική συνεργασία.
Διμερής Στρατηγική Συμφωνία και Ενεργειακή Συνεργασία
Με αυτή τη συμφωνία, που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιανουάριο και επικυρώθηκε από τη Ρωσία στις αρχές Απριλίου, το διμερές εμπόριο αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μοχσέν Πακνετζάντ.
Σύμφωνα με τον Τσιβιλιόφ, το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έφθασε τα 4,8 δισ. δολάρια το 2024. «Όμως πιστεύουμε πως οι εμπορικές δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες», σημείωσε.
Κοινό μέτωπο ενάντια στη Δύση
Υποκείμενες σε βαριές διεθνείς κυρώσεις που πλήττουν τις οικονομίες τους, η Ρωσία και το Ιράν έχουν ενισχύσει την προσέγγισή τους τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Τεχεράνη και η Μόσχα βλέπουν τον εαυτό τους, μαζί με το Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ, ως αντίβαρα στη Δύση. Διατηρούν στενές σχέσεις, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα, και στηρίζουν η μία την άλλη σε πολλά διεθνή ζητήματα.
Ανταλλαγές ενέργειας και πυρηνικά σχέδια
Σύμφωνα με τον Πακνετζάντ, κατά τη συνάντηση στη Μόσχα, αξιωματούχοι των δύο κυβερνήσεων συζήτησαν και την παράταση της παρουσίας ρωσικών εταιρειών σε ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τις δυνατότητες για μεταφορά ρωσικής ενέργειας μέσω του ιρανικού εδάφους.
«Μια συμφωνία στον τομέα της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας» και η κατασκευή νέων μπλοκ πυρηνικών σταθμών αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς και επιμένει στο δικαίωμά της στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είναι πρόθυμο να συμβάλει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον, με τη μεσολάβηση του Ομάν.