Το τελευταίο διάστημα, viral βίντεο στο TikTok κατηγορούν επώνυμους οίκους μόδας ότι παράγουν τα προϊόντα τους κρυφά στην Κίνα. Ωστόσο, πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς κρύβεται ένα δίκτυο πώλησης απομιμήσεων, που εκμεταλλεύεται τη σύγχυση γύρω από τους τελωνειακούς δασμούς και την παγκόσμια αβεβαιότητα.
Κινέζοι δημιουργοί περιεχομένου, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως εργαζόμενους ή υπεργολάβους επώνυμων brands, ισχυρίζονται ότι η κινεζική κυβέρνηση ήρε τις ρήτρες εμπιστευτικότητας που δεσμεύουν τοπικά εργοστάσια. Όλα αυτά, υποτίθεται ως απάντηση στην άνοδο των αμερικανικών δασμών που είχε επιβάλει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι υπεργολάβοι πλέον αποκαλύπτουν “μυστικές” διαδικασίες παραγωγής πολυτελών ειδών, προτρέποντας τους δυτικούς καταναλωτές να αγοράζουν αυθεντικά προϊόντα, χωρίς λογότυπα, αλλά με την «ίδια ποιότητα» και σε εξευτελιστικές τιμές.
Αμφιβολίες για την προέλευση προϊόντων πολυτελείας
Για μια επώνυμη τσάντα αξίας 38.000 δολαρίων, η τιμή μπορεί να πέσει στα 1.400 δολάρια.
Μάρκες όπως οι γαλλικές Hermès, Chanel και Louis Vuitton, των οποίων η παραγωγή γίνεται στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις τους, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν σε viral βίντεο στα social media.
Ωστόσο, για τον Ζακ Σαρλ, ιδρυτικό πρόεδρο του Centre du luxe et de la création, η ιδέα ότι μεγάλοι οίκοι μόδας κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα είναι «παράλογη». «Αυτό θα ήταν αυτοκτονία. Αν υπήρχαν αποδείξεις —και δεν υπάρχουν— θα ήταν το τέλος τους. Οι μάρκες δεν είναι παλαβές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του think tank.
Fake περιεχόμενο και κρυφή αγορά στο TikTok
Ενώ κάποιοι χρήστες του TikTok επισημαίνουν την τεχνική δεξιότητα των Κινέζων εργατών, παρουσιάζοντάς τους ως τα «κρυφά χέρια» πίσω από τα μεγάλα brands πολυτελείας, ο Σαρλ υποστηρίζει πως «τα εργαστήρια παραποίησης/απομίμησης δεν τηρούν επ’ ουδενί όλα τα στάδια παρασκευής». Ως παράδειγμα φέρνει τη διάσημη τσάντα Birkin της Hermès, που απαιτεί εκατοντάδες ώρες χειροποίητης εργασίας.
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι αυτοί οι χρήστες επιδιώκουν να σπείρουν αμφιβολίες ώστε να ξεφορτωθούν παράνομα αποθέματα. Μιλά για μια οργανωμένη εκστρατεία στα social media, «δύσκολη στην αντιμετώπιση». Οι εταιρείες, ωστόσο, παραμένουν σιωπηλές, κάτι που ο Σαρλ θεωρεί λανθασμένη στρατηγική.
Παρόμοια είναι και η άποψη του Μισέλ Φαν, καθηγητή μάρκετινγκ πολυτελών προϊόντων στη γαλλική σχολή Emlyon. Οι ισχυρισμοί ότι ευρωπαϊκές μάρκες παράγουν κρυφά στην Κίνα είναι «αστήρικτοι». Όσο για το επιχείρημα περί κινεζικής αντίδρασης στα αμερικανικά δασμολογικά μέτρα μέσω επίθεσης σε ευρωπαϊκά brands, το απορρίπτει λέγοντας: «Δεν έχει λογική. Δεν τιμωρείται η αμερικανική κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο».
Ζωντανές πωλήσεις και παγίδες για καταναλωτές
«Είμαι τσαντισμένος, το αγόρασα στην κανονική τιμή!», «Είμαι τόσο κορόιδο», σχολιάζουν χρήστες που έπεσαν πάνω σε τέτοιες viral αναρτήσεις. Άλλοι, μάλιστα, ρωτούν στα σχόλια για τους ονόματα των «προμηθευτών μεγάλων εμπορικών σημάτων» στην Κίνα από τους οποίους μπορούν να αγοράσουν προϊόντα με έκπτωση.
Ταυτόχρονα, πωλήσεις μέσω live streaming οργανώνονται στο TikTok από Κινέζους εμπόρους, με συνδέσμους προς ιστοσελίδες. Σε αυτές τις μεταδόσεις, που συχνά συγκεντρώνουν εκατοντάδες θεατές, παρουσιάζονται μοντέλα πολυτελών προϊόντων, αριθμημένα και τακτοποιημένα σε ράφια. «Παράδοση μέσω DHL. Προϊόντα πανομοιότυπα με αυτά στο κατάστημα. Μόνη διαφορά: η τιμή», ακούγεται μια γαλλόφωνη φωνή, πιθανώς προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι χρήστες καλούνται να σαρώσουν QR κώδικες ή να κάνουν κλικ σε συνδέσμους για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους μέσω WhatsApp ή PayPal.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, λειτουργούν περίπου είκοσι τέτοιες μεταδόσεις ταυτόχρονα, στα αγγλικά και γαλλικά, κάτι που υποδηλώνει ότι κύριοι στόχοι είναι οι χρήστες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Η μάχη κατά της παραποίησης
Η Κίνα αναφέρεται συχνά ως η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή πλαστών προϊόντων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 70% έως 80% των προϊόντων απομίμησης προέρχονται από εκεί.
Η πώληση πλαστών προϊόντων διώκεται ποινικά στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Στη Γαλλία, τιμωρείται με έως και τρία χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 300.000 ευρώ, ενώ τα τελωνεία μπορούν να κατάσχουν τα προϊόντα και να επιβάλλουν πρόστιμο ίσο με την αξία τους.
Σύμφωνα με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), η παραποίηση κοστίζει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία 16 δισ. ευρώ ετησίως, πλήττοντας κυρίως τους τομείς ένδυσης, καλλυντικών και παιχνιδιών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP