Περισσότεροι από 400 κρατικοί αξιωματούχοι και βουλευτές από συνολικά 34 χώρες θέλουν να κάνουν την Amazon να πληρώσει. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Make Amazon Pay» απέστειλαν επιστολή στον Τζεφ Μπέζος με την οποία τον καλούν να αποπληρώσει «τα χρέη του απέναντι σε εργαζόμενους, συνδικάτα και τον πλανήτη».
Η εκστρατεία «Make Amazon Pay» εγκαινιάστηκε ανήμερα της Black Friday στις 27 Νοεμβρίου και συγκροτείται από 50 οργανισμούς. Μέσω της εκστρατείας, η Amazon καλείται να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της, αλλά και να συμμορφωθεί πλήρως με τις φορολογικές της υποχρεώσεις. Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ Ιλχάν Ομάρ και Ρασίντα Τλέιμπ, ο πρώην ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χάιντι Χαουτάλα. «Σας παροτρύνουμε να δράσετε αποφασιστικά ως προς την αλλαγή των πολιτικών σας και των προτεραιοτήτων σας προς όφελος των εργαζομένων σας, των συδνικάτων τους και του πλανήτη μας» αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Reuters. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και στις αντίστοιχες αλλαγές στις νομοθεσίες μας, προκειμένου να στηρίξουμε το κίνημα που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο για να κάνουμε την Amazon να πληρώσει (Make Amazon Pay)» προσθέτουν οι 400.
Η Amazon, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανέμπορος στον κόσμο, έχει δεχθεί κριτική για τις φορολογικές της πρακτικές σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.
Από την πλευρά της η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, ανταπάντησε πως η επιστολή έχει στηριχθεί σε πολλές παραπλανητικές πληροφορίες και ισχυρισμούς. «Η Amazon έχει ένα δυνατό ιστορικό υποστήριξης των υπαλλήλων της, των πελατών της και των συνδικάτων της, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλών συνθηκών εργασίας, των ανταγωνιστικών αποδοχών και των μεγάλων παροχών της» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «πληρώνει δισεκατομμύρια δολαρίων παγκοσμίως σε φόρους». Αναφορικά δε, με το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η Amazon ισχυρίζεται πως έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις εκπομπές της σε άνθρακα μέχρι το 2040.
Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις μελετούν την επιβολή αυστηρότερων κανόνων μετά τις αυξανόμενες ανησυχίες για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τους «μεγάλους». Για παράδειγμα, η ΕΕ κατηγόρησε την Amazon για καταστροφή του υγιούς ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, χρησιμοποιώντας το μέγεθός της, την τεχνολογική της δύναμη και τα δεδομένα, προκειμένου να κερδίσει ένα άδικο πλεονέκτημα απέναντι στους μικρότερους εμπόρους. Η Amazon απέρριψε τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας πως αυτή αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου λιανεμπορίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!