Η διακοπή των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε η βουτιά των τουρκικών μετοχών, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ερντογάν.
Εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις - φόβοι των επενδυτών για την επόμενη ημέρα και η αξιοπιστία του Τούρκου προέδρου- η κατάρρευση του τουρκικού χρηματιστηρίου δημιουργεί ένα ντόμινο εξελίξεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεδομένου ότι μεγάλες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σημαντική έκθεση στη γείτονα χώρα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 υποχώρησε πάνω από 5% με το άνοιγμα της αγοράς μετά την απόφαση το Σάββατο για την απόλυση του Νατσί Αγκμπάλ, ο διορισμός του οποίου τον περασμένο Νοέμβριο σηματοδότησε την επάνοδο σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και είχε φέρει έναν άνεμο αισιοδοξίας για τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού.
Η τουρκική λίρα έκανε βουτιά έως και 15% έναντι του δολαρίου στις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης στην Ασία, ενώ Ο δείκτης των τουρκικών τραπεζικών μετοχών σημείωνε απώλειες 8,1%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιθανότητες για ένα πιθανό ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι αυξημένες, ειδικά στην περίπτωση που τόσο οι διερευνητικές επαφές, αλλά και η εν γένει επικοινωνία μεταξύ Ευρώπης – Τουρκίας δεν αποδώσουν καρπούς. ο
Η ορμητική πτώση της τουρκικής οικονομίας αναπόφευκτα θα έχει αρνητική επίδραση και στην ευρωζώνη, αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, καθώς μέχρι σήμερα οι πιο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι οι ισπανικές έχοντας 64 δισ. δολάρια τουρκικό χρέος και ακολουθούν οι γαλλικές με 24 δισ. και οι ιταλικές με 21 δισ. δολάρια. Αισθητά μικρότερη είναι η έκθεση των γερμανικών τραπεζών με 9 δισ. δολάρια, ενώ οι βρετανικές έχουν 13 δισ. ευρώ.
Στελέχη της Deutsche Bank AG δηλώνουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος και προσθέτουν πως η πτώση της λίρας και τα αρνητικά αποθέματα της χώρας, συνδέονται με τις ανεπτυγμένες αγορές, αφού αυξάνεται ο κίνδυνος ζημιάς από τα επισφαλή δάνεια, εκφράζοντας την πεποίθηση πως Τούρκοι δανειολήπτες θα πασχίσουν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα, λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας, συμβάλλοντας τελικά στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ευρωπαίους δανειστές.
Οι μετοχές της Ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η οποία κατέχει σχεδόν το 50% της τουρκικής Garanti Bankasi AS, της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας, μειώθηκαν κατά 6%, επεκτείνοντας τις απώλειες του τρέχοντος έτους σε περισσότερο από 50%.
Οι μετοχές της BNP Paribas SA, μιας άλλης ευρωπαϊκής τράπεζας με τουρκικά υποκαταστήματα, μειώθηκαν περίπου 1%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!