Tα crypto και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν κοινό στοιχεία ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Μία συναλλαγή σε bitcoin απαιτεί σχεδόν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με αυτή που καταναλώνει σε μία τριετία ένας κάτοικος της Γκάνας ή του Πακιστάν.
Οι αναζητήσεις στο ChatGPT απαιτούν 10πλάσια ηλεκτρική ενέργειας από τις αναζητήσεις στο Google, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος από τα data centers τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην εξόρυξη crypto και τα data centers αντιστοιχούσε συνολικά το 2% της παγκόσμιας ζήτησης ρεύματος το 2022 και το ποσοστό αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί στο 3,5% σε μία τριετία, με βάση εκτιμήσεις του Ταμείου που βασίζονται σε προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η ποσότητα αυτή θα ισοδυναμούσε με την τρέχουσα κατανάλωση της Ιαπωνίας, η οποία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας στον κόσμο.
Ο κλιματικός αντίκτυπος των δραστηριοτήτων αυτών – ανεξάρτητα από τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη τους – αποτελεί πηγή ανησυχίας, σημειώνει το Ταμείο. Πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει το 0,7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2027.
Οσον αφορά τα data centers, οι εκπομπές άνθρακα θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,2% των παγκόσμιων εκπομπών το 2027.
Πόσο πρέπει να αυξηθεί η φορολογία
Το φορολογικό σύστημα, σημειώνει το ΔΝΤ, αποτελεί ένα μέσο για να κατευθύνει τις εταιρείες να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ένας άμεσος φόρος 0,047 δολαρίων ανά κιλοβατώρα θα οδηγούσε τον κλάδο των crypto σε μείωση των εκπομπών, σύμφωνα με τους παγκόσμιους στόχους. Αν ληφθεί υπόψη και ο αντίκτυπος στην υγεία, ο φόρος αυτός θα έπρεπε να αυξηθεί στα 0,089 δολάρια, κάτι που θα σήμαινε μία αύξηση 85% στη μέση τιμή ρεύματος για τους miners.
Ενας τέτοιος φόρος θα έφερνε ετησίως έσοδα 5,2 δις. δολαρίων για τις κυβερνήσεις του κόσμου και θα μείωνε τις ετήσιες εκπομπές ρύπων κατά 100 εκατ. τόνους, όσο περίπου οι σημερινές εκπομπές του Βελγίου.
Για τα data centers, ο φόρος στη χρήση ρεύματος θα έπρεπε να καθοριστεί στα 0,032 δολάρια ανά κιλοβατώρα, ή στα 0,052 δολάρια, αν ληφθεί υπόψη και το κόστος της ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Ο φόρος διαμορφώνεται σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στα crypto, επειδή τα data centers συνήθως δημιουργούνται σε περιοχές με πιο πράσινη ενέργεια. Από τον φόρο αυτό θα μπορούσαν να αντληθούν έως και 18 δις. δολάρια ετησίως.
Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση είναι αντίθετη, καθώς πολλά data centers και πολλοί crypto miners απολαμβάνουν γενναίες φορολογικές απαλλαγές και κίνητρα αναφορικά με το εισόδημα, την κατανάλωση και την περιουσία.
Λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική ζημιά, την έλλειψη σημαντικής απασχόλησης και τις πιέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, το καθαρό όφελος αυτών των ειδικών φορολογικών καθεστώτων στην καλύτερη περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο.
Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές της ΑΙ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο έξυπνη και αποδοτική χρήση ενέργειας, η οποία θα οδηγούσε πιθανόν σε μείωση της ζήτησης ρεύματος. «Οι σωστές πολιτικές μπορούν να προσφέρουν κίνητρα για τις εφαρμογές της ΑΙ με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν τον περιβαλλοντικό κίνδυνο», σημειώνει το ΔΝΤ.
Καλύτερη λύση μία ενιαία τιμή για τον άνθρακα
Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, μία γενική τιμή για τον άνθρακα, που θα ισχύει συντονισμένα από τις χώρες, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, επειδή θα ενθάρρυνε την περιορισμένη χρήση ορυκτών καυσίμων, τις πιο καθαρές πηγές και τη βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα. «Για τη μείωση της υπερθέρμανσης στους 2 βαθμούς, οι χώρες θα πρέπει να θεσπίσουν πρόσθετα μέτρα που θα αντιστοιχούν σε μία αύξηση της τιμής του άνθρακα στα 85 δολάρια ανά τόνο το 2030».
Εφόσον δεν υπάρχει μία παγκόσμια τιμή για τον άνθρακα, στοχευμένα μέτρα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων και τα data centers να χρησιμοποιούν πιο ενεργειακό αποδοτικό εξοπλισμό και πιθανόν να δώσουν κίνητρα για λιγότερο ενεργειακά έντονη εξόρυξη crypto. H συμπλήρωση των φόρων στο ρεύμα με παροχές για μηδενικές εκπομπές, διμερείς συμφωνίες αγορά ενέργειας και πιθανόν πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας θα βοηθούσε επίσης.
«Καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κλείνει γρήγορα, η επέκταση των ΑΠΕ και η υιοθέτηση μίας κατάλληλης τιμής για τον άνθρακα χρειάζονται επειγόντως. Ενδιαμέσως, στοχευμένα μέτρα, όπως φορολογικά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον μετριασμό της αύξησης των ρύπων από την εξόρυξη crypto και τα data centers», αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!