Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Απέραντη θλίψη στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 1.037 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το Μαρόκο τη νύκτα της Παρασκευή προς Σάββατο έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.037 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 1.200, σύμφωνα με νεότερο σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ των τραυματιών 51 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, επεσήμανε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι από τον σεισμό κατέρρευσαν πολλά κτίρια, κυρίως στις επαρχίες και τους δήμους Χαούζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτ, Αζιλάλ, Σισαούα και Ταρούντάντ.

Τοπικός αξιωματούχος είχε επισημάνει νωρίτερα ότι οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Το κέντρο γεωφυσικής του Μαρόκου επεσήμανε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Ιγκίλ της επαρχίας αλ Χαούζ και ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Από την πλευρά του το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στους 6,8 βαθμούς, ενώ πρόσθεσε ότι το εστιακό του βάθος ήταν 18,5 χιλιόμετρα.

Η ορεινή περιοχή Ιγκίλ, όπου υπάρχουν μικρά χωριά, βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από το 2004, όταν σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Σπίτια έχουν καταρρεύσει

Σε πόλη της επαρχίας Αλ Χαούζ μια οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια, αφού κατέρρευσε το σπίτι της.

Εκτός από το Μαρακές, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Αγκαντίρ και την Εσαουίρα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Πολλοί άνθρωποι στις πόλεις αυτές βγήκαν στους δρόμους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν τα σπίτια τους.

Κάτοικοι του Μαρακές δήλωσαν ότι κατέρρευσαν κάποια κτίρια στην παλιά πόλη, που έχει κηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας. Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες στις οποίες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του πόλης, αλλά και αυτοκίνητα πλακωμένα από πέτρες. Κάτοικοι προσπαθούν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια αναζητώντας εγκλωβισμένους, εν αναμονή των βαρέων μηχανημάτων, δήλωσε ο κάτοικος Ιντ Ουααζίζ Χάσαν.

Καλά στην υγεία τους οι 20 Ελληνες που συμμετείχαν σε Συνέδριο 

Τον μεγάλο φονικό σεισμό 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Μαρόκο έζησαν 20 Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές. «Στο σύνολο τους είναι καλά στην υγεία τους» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Λέσβου, το οποίο εκπροσωπείται στο Μαρόκο με πέντε ειδικούς επιστήμονες.

Για το συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO βρίσκονται στο Μαρακές 1500 σύνεδροι από 50 χώρες και σήμερα Σάββατο ήταν η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου. «Όλη τη νύχτα προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους λέει ο κ. Ζούρος, και φαίνεται ότι όλοι είναι καλά».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Αντιδράσεις από όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος της Eπιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ εξέφρασε σήμερα «τον μεγάλο του πόνο» και τα συλλυπητήριά του προς τον λαό του Μαρόκου, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 632 ανθρώπων.

«Ενημερώθηκα με μεγάλο πόνο για τις τραγικές επιπτώσεις του σεισμού που έπληξε το βασίλειο του Μαρόκου. Εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Αυτής Μεγαλειότητα τον βασιλιά Μοχάμεντ Στ’, στον μαροκινό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων», επεσήμανε ο Μούσα Φάκι Μαχάμαντ στην πλατφόρμα X.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα «συντετριμμένος λόγω του φρικτού σεισμού στο Μαρόκο» και προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι μετά τον φρικτό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει», έγραψε στο X στη διάρκεια της πτήσης του προς το Νέο Δελχί όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της με «το Μαρόκο και τον μαροκινό λαό» μετά τον «φρικτό» σεισμό.

Ο Ισπανός υπηρεσιακό πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που επλήγησαν από την «τραγωδία».

«Όλη μου η αλληλεγγύη και η υποστήριξη στον λαό του Μαρόκου μετά από αυτόν τον φρικτό σεισμό», ανέφερε στο X. «Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων αυτής της τραγωδίας και στις οικογένειές τους», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε τις ευχές του για «ανάκαμψη σε όλους τους Μαροκινούς που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο, μια χώρα φίλη και αδελφή. Μακάρι ο Θεός να λυπηθεί όσους έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Υποστηρίζουμε τους Μαροκινούς αδελφούς μας αυτή τη δύσκολη ημέρα».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη, όπως πάντα, να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για να κλείσουν οι πληγές» του Μαρόκου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει τη μαροκινή κυβέρνηση «στις προσπάθειές της να συνδράμει τους πληγέντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντιζαρίκ.

Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότης της συνόδου της G20 που ξεκίνησε σήμερα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων του σεισμού. «Εξαιρετικά συγκλονισμένος από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό στο Μαρόκο», έγραψε στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας: «αυτή την τραγική ώρα οι σκέψεις μου είναι με τον λαό του Μαρόκου. Συλλυπητήρια σε όσους έχουν χάσει συγγενείς τους».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε επίσης μήνυμα συλλυπητηρίων μετά τον «καταστροφικό» σεισμό, ενώ έκανε λόγιο για «φρικτά νέα από το Μαρόκο».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι «μαζί με τον λαό του Μαρόκου, θρηνούμε τα θύματα του φρικτού σεισμού. Οι σκέψεις μας είναι με αυτούς και όσους αναζητούν εγκλωβισμένους αυτές τις ώρες και δίνουν μάχη για τη ζωή των πολλών τραυματιών».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον «φίλο λαό» του Μαρόκου, επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

«Στη Ρωσία συμμεριζόμαστε τον πόνο και το πένθος του φίλου λαού του Μαρόκου», τόνισε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον βασιλιά της χώρας Μοχάμεντ Στ’, ενώ εξέφρασε και «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις τραγικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ