Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία - Αντιδράσεις

Κίνα-ΗΠΑ
Πηγή: Pixabay

Σεβασμός στην κυριαρχία, έκκληση για διάλογο, απόρριψη της χρήσης πυρηνικών όπλων: η Κίνα παρουσίασε σήμερα ένα κείμενο 12 σημείων για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή.

Το κείμενο με τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης», που παρουσίασε το Πεκίνο ως ουδέτερη χώρα στη σύγκρουση, ζητεί από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Όμως την ουδετερότητα της Κίνας αμφισβητούν οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες της Ουκρανίας. Τις τελευταίες ημέρες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει όπλα στη Ρωσία, κάτι που η Κίνα διέψευσε κατηγορηματικά.

Διαβάστε επίσης: Der Spiegel: Η Κίνα σχεδιάζει να παράγει «UAVs καμικάζι» για τη Ρωσία

Η πίεση της Δύσης στο Πεκίνο κορυφώνεται, καθώς η κινεζική κυβέρνηση δημόσια ούτε υποστηρίζει ούτε καταδικάζει τη ρωσική επίθεση, ωστόσο έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στη Μόσχα ως προς το ζήτημα των κυρώσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το Πεκίνο, δεδομένων των σθεναρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα, με ελατήριο το κοινό συμφέρον να υπάρξει αντίβαρο στις ΗΠΑ.

Σεβασμός στην κυριαρχία

Πρώτο σημείο: «Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά».

Η Κίνα αρνείται πάντα να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει άδικο στη σύγκρουση με την Ουκρανία, η οποία ξέσπασε μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Στο CNN ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν αντέδρασε εκτιμώντας ότι το κείμενο «θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο σημείο», διότι «ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί αύριο, αν η Ρωσία σταματούσε την επίθεση στην Ουκρανία και απομάκρυνε τις δυνάμεις της».

Έκκληση σε διάλογο

Το Πεκίνο καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη λύση».

«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να μείνει δεσμευμένη στη σωστή προσέγγιση η οποία συνίσταται στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην παροχή βοήθειας στις πλευρές (που εμπλέκονται) σε αυτή τη σύγκρουση ώστε να ανοίξει η πόρτα προς μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πλατφόρμες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμά η Κίνα.

Όχι στα πυρηνικά όπλα

Το κείμενο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και μια πυρηνική κρίση».

Η Κίνα «είναι αντίθετη στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από όλες τις χώρες και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», υπενθυμίζεται.

Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να συμμορφωθούν αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε αμάχους ή κτίρια των πολιτικών υποδομών», προσθέτει το κείμενο.

Όχι στη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου»

Πρέπει «να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», τονίζει το Πεκίνο, ένα επιχείρημα που συχνά επαναλαμβάνει.

Σε μια κεκαλυμμένη κριτική προς το ΝΑΤΟ, το κείμενο αναφέρει ότι «η ασφάλεια μιας περιοχής δεν θα πρέπει να κερδίζεται με την ενίσχυση ή τη διεύρυνση στρατιωτικών μπλοκ» και ότι «τα νόμιμα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων των χωρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της για την παράδοση όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Σήμερα η Κίνα επέκρινε επίσης τις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα: «δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, μόνο να δημιουργήσουν νέα».

Περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων

Το Πεκίνο ζητεί επίσης να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Άλλη μια προτεραιότητα της Κίνας είναι «η διατήρηση της σταθερότητα στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες». Για τον λόγο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείο ή όπλο για πολιτικούς σκοπούς».

 Επιφυλακτικά υποδέχτηκε το Βερολίνο την πρόταση της Κίνας για την Ουκρανία

Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόταση 12 σημείων που υπέβαλε η Κίνα στα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε «αμφίβολο» το εάν το Πεκίνο επιθυμεί πράγματι να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «καλό» το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση τάσσεται ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, επισήμανε ωστόσο ότι «λείπουν σημαντικά στοιχεία» από την πρόταση, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση η οποία μας φέρνει πιο κοντά σε μια δίκαιη ειρήνη είναι ευπρόσδεκτη. Το εάν όμως η Κίνα ως παγκόσμια δύναμη επιθυμεί να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, είναι ακόμη αμφίβολο. Αν το εννοεί, θα πρέπει να συνομιλήσει όχι μόνο με τη Μόσχα, αλλά και με το Κίεβο και να εργαστεί για την ειρήνη υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος εξέφρασε την κατανόησή του για την ανυπομονησία πολλών ανθρώπων στη Γερμανία να τελειώσει ο πόλεμος. «Πουθενά οι άνθρωποι δεν το λαχταρούν αυτό όσο στην Ουκρανία, αλλά μια εικονική ειρήνη, η οποία θα ανταμείβει μόνο την αρπαγή γης από τον Πούτιν και θα αφήνει τους ανθρώπους στην αυθαιρεσία των κατακτητών, δεν θα είναι ειρήνη. Είναι ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο, αυτός που επιτέθηκε βάναυσα στη γειτονική χώρα και ρίχνει συνεχώς στρατεύματα στο δυτικό μέτωπο», τόνισε και επαναβεβαίωσε τη βούληση της Γερμανίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. «Η Γερμανία δεν βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά αυτός ο πόλεμος μας αφορά», είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ότι είναι «καλό» το γεγονός ότι η Κίνα παρουσίασε σχέδιο για την Ουκρανία, ότι ανέλαβε την ευθύνη και ότι τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων. «Ωστόσο, σημαντικά στοιχεία, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, λείπουν από το σχέδιο των 12 σημείων», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ και σημείωσε και αυτός ότι το Πεκίνο θα πρέπει να συζητήσει αυτή την πρόταση απευθείας με το Κίεβο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, υπάρχουν αμφιβολίες στο Βερολίνο σχετικά με την ουδετερότητα της Κίνας, καθώς η κινεζική κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με τη Μόσχα ακόμη και την αγορά Καμικάζι-drones, τα οποία θα παραδοθούν εντός του Απριλίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Bellevue, ο ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, μέσω βιντεοκλήσης, ζήτησε να διατηρηθεί η στήριξη προς τη χώρα του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία «είναι σε θέση να βάλει τέλος στη ρωσική επιθετικότητα εντός του έτους». Τόνισε επίσης ότι «κανείς δεν θα τολμήσει νέα επίθεση, εάν γνωρίζει ότι ο ελεύθερος κόσμος είναι αρκετά αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ελευθερία του».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή επέτειο, κάνει λόγο για «αποτυχία» του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «βασίστηκε στη διαίρεση, αλλά πέτυχε το αντίθετο», και επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». «Είναι στο χέρι του Πούτιν. Εκείνος μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο», τονίζει στο μήνυμά του. Αργότερα απόψε ο κ. Σολτς θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με θέμα την Ουκρανία. Στη Σύνοδο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο κ. Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ