Το νοσηλευτικό προσωπικό στη Βρετανία ξεκινά σήμερα νέα διήμερη απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.
Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις μαρτυρούν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου των νοσηλευτών, του Royal College of Nursing (RCN), και της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η οποία αρνείται να δώσει τις αυξήσεις που ζητεί το νοσηλευτικό προσωπικό.
Το αδιέξοδο αυτό ώθησε το συνδικάτο να ανακοινώσει τη Δευτέρα νέες κινητοποιήσεις τον Φεβρουάριο, οι οποίες θα αφορούν περισσότερα νοσοκομεία.
«Το κάνουμε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δούμε (τον πρωθυπουργό) και τους υπουργούς να σώζουν το NHS», το εθνικό σύστημα υγείας, δήλωσε η Πατ Κάλεν γενική γραμματέας του RCN τη Δευτέρα, ζητώντας από την κυβέρνηση «να λύσει» το πρόβλημα των χιλιάδων κενών στα νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα προβλήματα που θα προκαλέσουν αυτές οι κινητοποιήσεις στους πολίτες. «Είναι αναπόφευκτο ότι μια απεργία θα επηρεάσει τους ασθενείς», εκτίμησε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ, προσθέτοντας ότι λόγω της διήμερης απεργίας του νοσηλευτικού προσωπικού τον Δεκέμβριο ακυρώθηκαν 30.000 επεμβάσεις και ραντεβού.
Σύμφωνα με την NHS Confederation, που εκπροσωπεί τα νοσοκομεία, η νέα απεργία ενδέχεται να οδηγήσει στην ακύρωση 4.500 επεμβάσεων και 25.000 ραντεβού.
«Σύγκρουση που βλάπτει»
Ο πρόεδρος της NHS Confederation Μάθιου Τέιλορ ζήτησε από την κυβέρνηση «να κάνει ό,τι μπορεί για να βάλει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση που βλάπτει» το NHS.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι ο σωστός τρόπος δράσης, εξακολουθούμε να ζητάμε από τα συνδικάτα να σταματήσουν τις απεργίες και να συνεχίσουν τις συνομιλίες», επεσήμανε εκπρόσωπος του Σούνακ, αναφερόμενος και στην επικείμενη απεργία των εκπαιδευτικών, που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου, αλλά και σε μια νέα απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.
Οι κινητοποιήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού είναι οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των πολιτών από όλες όσες συγκλονίζουν τη Βρετανία τους τελευταίους μήνες. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κοινωνική κρίση εδώ και δεκαετίες, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού που ξεπερνά το 10%.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ipsos και διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου PA, το 57% των Βρετανών εκτιμά ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τη συνέχιση των απεργιών των νοσηλευτών.
Το 82% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη συμπάθειά του για τους νοσηλευτές και το 80% για τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα, οι οποίοι επίσης πραγματοποιούν απεργίες τις τελευταίες εβδομάδες.
Επίσης το 90% εξέφρασε τη συμπάθειά του για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τις απεργίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!