Το μέτρο έρχεται καθώς το νησί της Καραϊβικής επιδιώκει να ανακάμψει από τη βαθιά οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και η κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης. Ετσι, του υπουργείο Εργασίας της Κούβας θα διευρύνει τον σχετικό κατάλογο με τις 127 ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που ήδη επιτρέπονται, σε περισσότερες από 2.000.
►Διαβάστε ακόμα: Κούβα – Πέσο: Η πρώτη υποτίμηση μετά το 1959
Οι Κουβανοί οικονομολόγοι έχουν ζητήσει από καιρό να επεκταθεί ο ρόλος των μικρών επιχειρήσεων ώστε να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η κουβανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11% πέρυσι, λόγω του συνδυασμού της πανδημίας του κορανοϊού, ενώ οι πολίτες της χώρας σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από κρατικά καταστήματα για να προμηθευτούν βασικά αγαθά.
Ο πρόεδρος της χώρας, Miguel Diaz-Canel, είχε δηλώσει πέρυσι ότι η χώρα αντιμετωπίζει διεθνή και τοπική οικονομική κρίση και θα πρέπει εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των εξαγωγών, τη μείωση των εισαγωγών και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Στα μέτρα που είχε ανακοινώσει περιλαμβάνονταν «η ενίσχυση του μη κρατικού τομέα, με άμεση προτεραιότητα την επέκταση της αυτοαπασχόλησης και την άρση των σχετικών εμποδίων».
Ο μη κρατικός τομέας - μη συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας με τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εκμεταλλεύσεις, χιλιάδες συνεταιρισμούς και εργάτες - αποτελείται κυρίως από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, τους υπαλλήλους τους, τεχνίτες, οδηγούς ταξί και εμπόρους.
Ο Κουβανός υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι υπήρχαν περισσότερα από 600.000 άτομα στον κλάδο, περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ολοι θεωρούνται ως αυτοαπασχολούμενοι και εκτιμάται ότι το 40% εξαρτάται κυρίως από την τουριστική βιομηχανία ή από τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!