Ο αρνητικός αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο από την επιθετική δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ είναι ήδη ορατός και αναμένεται να συνεχισθεί, παρά την αναστολή 90 ημερών στην επιβολή των υψηλότερων δασμών (πέραν του 10%) για δεκάδες χώρες που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Τραμπ, καθώς οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο περιορίζουν τις παραγγελίες τους, ενώ ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα κλιμακώνεται.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 125% καθώς νωρίτερα το Πεκίνο είχε αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στο 84%. Η κλιμάκωση αυτή έχει φέρει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κοντά σε μία πλήρη αποδιάρθρωση των διμερών εμπορικών σχέσεων, καθώς οι εξαγωγές και των δύο αντιμετωπίζουν τιμωρητικούς δασμούς.
Αν και η στροφή του Τραμπ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι δεδομένες οι ενδείξεις ότι οι δασμοί του αναστατώνουν την παγκόσμια οικονομία και οδηγούν σε προειδοποιήσεις ότι μια διακοπή του εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας αρχίζει να έχει αρνητικές συνέπειες.
Συντηρείται η αβεβαιότητα
Αν μη τι άλλο, ο Τραμπ συντηρεί την αβεβαιότητα που έχει ήδη αρχίσει να επιδεινώνει το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα. «Οι αλλαγές στους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές τους δεν θα κάνουν τίποτα για να μειώσουν τα επίπεδα αβεβαιότητας - ρεκόρ στην εμπορική πολιτική», έγραψαν οικονομολόγοι του Bloomberg Economics .
«Ο Τραμπ φαίνεται να θεωρεί την αβεβαιότητα θετική για τις διαπραγματεύσεις. Για τις επιχειρήσεις και τις αγορές έχουν αρνητική επίπτωση», ανέφεραν, σημειώνοντας ότι ακόμη και μετά την αναστολή, ο μέσος δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο 24%, υψηλότερος σχεδόν κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε για δεύτερη φορά την προεδρία των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι το πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παραμένει αντίστοιχα μεγάλο, σε «ένα σοκ που θα διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια».
Ο γίγαντας του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου Amazon άρχισε να ακυρώνει παραγγελίες από την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, ανέφερε το Bloomberg News.
Η Haas Automation, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εργαλειομηχανών στον δυτικό κόσμο, δήλωσε ότι μειώνει την παραγωγή και καταργεί τις υπερωρίες για τους 1.700 εργαζόμενους στο εργοστάσιο παραγωγής της βόρεια του Λος Άντζελες λόγω της «δραματικής μείωσης της ζήτησης για τις εργαλειομηχανές μας τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους πελάτες».
Και οι δύο κινήσεις αντανακλούσαν μια ευρύτερη διακοπή στις παραγγελίες που πλήττουν τώρα τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς οι δασμοί του Τραμπ εδραιώνονται
Βουτιά στις κρατήσεις εμπορευματοκιβωτίων
Η Vizion Inc, μια εταιρεία τεχνολογίας που συλλέγει δεδομένα για την εφοδιαστική αλυσίδα, εκτιμά ότι οι παγκόσμιες κρατήσεις εμπορευματοκιβωτίων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1ης και 8ης Απριλίου μειώθηκαν κατά 49% και οι εισαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 64% από την επταήμερη περίοδο αμέσως πριν.
Οι κρατήσεις από την Κίνα μειώθηκαν κατά 36% την ίδια περίοδο, ενώ οι παγκόσμιες κρατήσεις εμπορευματοκιβωτίων για όλες τις χώρες μειώθηκαν κατά 48% σε εβδομαδιαία βάση.
«Η προσέγγιση "βλέποντας και κάνοντας" είναι αυτή που κυριαρχεί τώρα στις εξαγωγές που προγραμματίζονται κάθε μήνα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vizion.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου με έδρα την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι, αν και η παύση του Τραμπ είναι ευπρόσδεκτη, οι βασικοί δασμοί 10% και οι μαζικοί δασμοί στην Κίνα θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν πίεση στο εμπόριο.
«Ενώ αυτή η προσωρινή παύση μπορεί να μειώσει τον άμεσο πόνο, δεν μειώνει την αβεβαιότητα που παραλύει το εμπόριο, τις προμήθειες και τους επενδυτικούς υπολογισμούς των εταιρειών», δήλωσε.
Ο David Warrick, ο οποίος μέχρι το 2022 επέβλεπε τη λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού της Microsoft, δήλωσε ότι η καλύτερη προσέγγιση για πολλές εταιρείες τώρα είναι «να περιμένουν». «Η λήψη μιας στρατηγικής απόφασης σήμερα απλά δεν φαίνεται να είναι κάτι πραγματικά καλό», δήλωσε ο Warrick.
Ο Robert Koopman, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τώρα στο American University, δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, καθώς οι δασμοί θα εδραιώνονται.
Οι πρώτοι μήνες του έτους «ήταν αρκετά καλοί» για το παγκόσμιο εμπόριο εν μέσω αύξησης των εξαγωγών στους δασμούς του Τραμπ, «αλλά νομίζω ότι για τους επόμενους τέσσερις ή πέντε μήνες, είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ πιο αργή», δήλωσε ο Koopman.
Ελπίδα στα μέτρα στήριξης
Η καλύτερη ελπίδα για το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Koopman, είναι ότι τα σχέδια τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα και τη Γερμανία και μια μεγάλη βιομηχανική ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να μετριάσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις των δασμών των ΗΠΑ και να διατηρήσουν τη ροή του εμπορίου μεταξύ του υπόλοιπου κόσμου, καθώς οι ΗΠΑ υψώνουν ένα οικονομικό τείχος. Μια πλήρης κατάρρευση του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα έβλαπτε και τις δύο αυτές οικονομίες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο οποίος είναι έτοιμος να δημοσιεύσει νέες προβλέψεις τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε ότι οι κλιμακούμενοι δασμοί θα προκαλέσουν μείωση περίπου 1% στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων φέτος - μια μείωση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από τις προηγούμενες προβλέψεις του.
Με πληροφορίες από Bloomberg