Η κρίση του κόστους ζωής, που πυροδοτήθηκε κυρίως από τις υψηλές τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα, αναμένεται να πλήξει περισσότερο τις γυναίκες πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, επισημαίνει έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ επισημαίνεται το διευρυμένο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό.
Η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του Φόρουμ, ανέφερε ότι οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση κόστους ζωής λόγω της απώλειας εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των ανεπαρκών υποδομών φροντίδας ηλικιωμένων και παιδιών.
«Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν δύο προσπάθειες: πρώτον, στοχευμένες πολιτικές για την υποστήριξη της επιστροφής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και δεύτερον, ανάπτυξη ταλέντου των γυναικών στις βιομηχανίες του μέλλοντος», υπογράμμισε. «Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να διαβρώσουμε οριστικά τα κέρδη των τελευταίων δεκαετιών και να χάσουμε τις μελλοντικές οικονομικές αποδόσεις της διαφορετικότητας», πρόσθεσε.
Ισότητα φύλων
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι θα χρειαστούν 132 χρόνια — από 136 που ήταν στην προηγούμενη έκθεση — για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, που ορίζεται από τέσσερις βασικούς παράγοντες: μισθούς και οικονομικές ευκαιρίες, εκπαίδευση, υγεία και πολιτική δυναμική.
Στην ανάλυση που έγινε σε 146 χώρες, την κορυφαία βαθμολογία έχει η Ισλανδία, ακολουθούμενη από αρκετές σκανδιναβικές χώρες, τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και τη Ρουάντα, τη Νικαράγουα και τη Ναμίμπια. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ήρθε στη 10η θέση, ενώ πιο κάτω στη λίστα ήταν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου: οι ΗΠΑ στο Νο. 27, η Κίνα Νο. 102 και η Ιαπωνία Νο. 116.
Η ετήσια έκθεση του Φόρουμ στοχεύει στην παρακολούθηση των κραδασμών στην αγορά εργασίας που μπορούν να επηρεάσουν το χάσμα των φύλων.
Με πληροφορίες από Αssociated press
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!