Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μια επιστημονική υπερδύναμη βιοτεχνολογίας με επενδύσεις δισ. δολαρίων

Η πανδημία του κορονοϊού έδωσε μια τεράστια ώθηση στις εταιρείες  βιοτεχνολογίας και βιοεπιστήμης, μετατρέποντας τον τομέα της ιατρικής έρευνας σε μια τεράστια και επικερδή επιχείρηση δισ. δολαρίων που έχει τραβήξει την προσοχή μεγάλων επενδυτών.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία αντιλήφθηκε νωρίς αυτό το τεράστιο κέρδος αλλά και το κενό στη  εξειδικευμένη ιατρική έρευνα και έχει ήδη ανακοινώσει μεγάλες κρατικές επενδύσεις 1 δισ. Στερλινών ώστε να δημιουργήσει μια  «επιστημονική υπερδύναμη» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο άρμα αυτής της φιλόδοξης επιδίωξης έχουν συστραφεί και μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, οι οποίοι σχεδιάζουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να δημιουργήσουν νέα εργαστήρια και επιχειρήσεις στον αναπτυσσόμενο τομέα των βιοεπιστημών. 

Σύμφωνα με τους FT, ο επενδυτής δισεκατομμυριούχος Rob Speyer, διευθύνων σύμβουλος της Tishman Speyer και συμπρόεδρος της Breakthrough Properties και η επενδυτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bellco Capital, έχουν συγκεντρώσει ήδη 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την αγορά κτιρίων που θα στεγάσουν μεγάλες εταιρείες βιοεπιστήμης, με εξαιρετικά εξειδικευμένα εργαστήρια στη Βρετανία.

«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα. Έρχεται κεφάλαιο για να υποστηρίξει την επιστήμη και την τεχνογνωσία», δήλωσε ο Rob Speyer.

Παράλληλα, η Καναδική επενδυτική εταιρεία Brookfield Asset Management εγκαινίασε μια πλατφόρμα ιδιοκτησίας βιοεπιστημών με κέντρο το Ηνωμένο Βασίλειο, που μέσω της  νεοσύστατης Advanced Research Cluster (ARC) συγκεντρώνει τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία του Brookfield στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Harwell Science και Innovation Campus νότια της Οξφόρδης.

Ο Μπρούκφιλντ σχεδιάζει να επενδύσει 1,5-2 δισεκατομμύρια στερλίνες στην ανάπτυξη περισσότερων εργαστηρίων και γραφείων τα επόμενα 5 με 10 χρόνια ώστε να υπερτετραπλασιαστεί το τεχνολογικό αποτύπωμα στη Βρετανία.

Το χρυσό τρίγωνο

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις σήμερα στον κόσμο έχουν ως επίκεντρο το «χρυσό τρίγωνο» μεταξύ Οξφόρδης, Κέιμπριτς και Λονδίνου λόγω των μεγάλων βρετανικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων κορυφαίας βαθμίδας που βρίσκονται εκεί. Επιπλέον, είναι μεταξύ των πλουσιότερων πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα δισεκατομμύρια ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων που έχουν συγκεντρωθεί θα ενισχυθούν από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία έχει προωθήσει την επιστημονική έρευνα και τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και διαφημίζει τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit ως ηγέτη στην επιστημονική έρευνα.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν είχε πλήξει την απήχησή του κλάδου στους διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με τον Michael Turner, πρόεδρο της Oxford Properties. «Το Brexit έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο ωστόσο παραμένει ένα καλό μέρος για επενδύσεις, με καλή διακυβέρνηση, μια καλή οικονομία και ένα κράτος δικαίου», υποστηρίζει.

Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες η Oxford Properties και η εταιρεία ανάπτυξης Reef Group με έδρα το Λονδίνο επιλέχθηκαν ως συνεργάτες από το Guy’s & St Thomas’ Foundation για την κατασκευή ενός κόμβου βιοεπιστημών αξίας 350 εκατομμυρίων λιρών κοντά στο σταθμό London Bridge.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει την επιθυμία του «το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει την ιδιότητά του ως επιστημονικής υπερδύναμης» και υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα προωθούσε έναν άλλο βασικό στόχο της κυβέρνησής του που δεν είναι άλλος από το να «ανεβάσει το επίπεδο» της χώρα.

Η Silicon Valley της ιατρικής έρευνας

Αρχικά η βρετανική κυβέρνηση είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός βρετανικού αντιπάλου στη Silicon Valley γύρω από την Οξφόρδη και το Κέμπριτζ, όμως διαπιστώθηκε νωρίς ότι ο τομέας των βιοτεχνολογιών και της επιστημονικής έρευνας είναι πιο επικερδής. Άλλωστε τα ποσά που έχουν κερδίσει οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα εργαστήρια παγκοσμίως για ιατρικές έρευνες είναι πέρα από αστρονομικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey, ο κλάδος της βιοτεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου άνθισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παραμένει μπροστά από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές. Μεταξύ 2018 και 2020, ιδρύθηκαν 22 εταιρείες βιοτεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιος από τον αριθμό στη Γαλλία ή την Ελβετία.

Η χρηματοδότηση για αυτές τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε επίσης κατά πολύ εκείνη που προσφέρεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό τροφοδότησε τις προσδοκίες ότι ο κλάδος των βιοεπιστημών θα αναπτυχθεί γρήγορα με τη συμβολή φυσικά μεγάλων funds που σχεδιάζουν να αυξήσουν την παρουσία τους.

Μέσω της πλατφόρμας Kadans Science Partner, ο γαλλικός όμιλος κεφαλαίων Axa Investment Managers επενδύει σε μια ανάπτυξη εργαστηρίου £500 εκατ. στο ανατολικό Λονδίνο στο Canary Wharf.

Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του Breakthrough, το οποίο συγκεντρώθηκε από «συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία και ιδιωτικά κεφάλαια», θα χρηματοδοτήσει έργα στις ΗΠΑ, με συγκεκριμένους στόχους το Σαν Ντιέγκο, τη Βοστώνη και τη Φιλαδέλφεια.

Στο ίδιο πλαίσιο, η νεοσύστατη Arc, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο χρυσό αυτό τρίγωνο έχει θέσεις ενώ τον επόμενο στόχος της να επεκταθεί στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία και  να ανοίξει νέους τεχνολογικούς δρόμους στην Ευρώπη.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ