Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία

Στο Στόχαστρο της ΕΕ βρίσκεται η Κίνα εν όψη της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, με τις Βρυξέλλες να έχουν πρόθεση να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Πεκίνο ώστε να διασφαλίσουν την ουδετερότητά του απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNBC, που επικαλείται πηγές σε Βρυξέλλες και Πεκίνο, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κίνα στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι κινεζικές αρχές έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να καταγγείλουν πλήρως την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της – αφού απείχαν από την ψηφοφορία για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη Μόσχα.

Η Κίνα υποστήριξε επίσης τις καταγγελίες της Μόσχας για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη - κάτι που το Κρεμλίνο και το Πεκίνο έχουν αρνηθεί και οι δύο.

Σε τεντωμένο σκοινί η Σύνοδος Κορυφής

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να έχουν συνομιλίες την ερχόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Κίνας με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang και τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping.

Ο στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι «να διασφαλίσει, κατά κάποιο τρόπο, την ουδετερότητα της Κίνας, ώστε να μην βοηθήσει τη Ρωσία», δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι στο τραπέζι θα τεθούν και οι πρόσφατες εμπορικές διαφορές μεταξύ ΕΕ και Κίνας καθώς και οι συνολικές σχέσεις των δύο πλευρών καθώς «εάν η Κίνα ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία, προφανώς θα διαταραχθούν».

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στείλει το μήνυμα ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Κίνα παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Eva-Maria Liimets είπε στο CNBC ότι εάν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία στην εισβολή στην Ουκρανία, τότε η Δύση θα έπρεπε να συζητήσει και τις κυρώσεις κατά του Πεκίνου.

Η ταραχώδη σχέση ΕΕ - Κίνας

Παρότι και οι δύο υπέγραψαν επενδυτική συμφωνία στα τέλη του 2020 - λίγο πριν την είσοδο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, η ΕΕ, δύο μήνες αργότερα, αποφάσισε να παγώσει τη συμφωνία επικαλούμενη ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Πιο πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε μια υπόθεση κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υποστηρίζοντας τις εμπορικές πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις κατά της Λιθουανίας, ενός κράτους της ΕΕ.

«Η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής έχει ως στόχο να είναι μια ευκαιρία για να αφήσουμε πίσω τα κακώς κείμενα της περασμένης χρονιά που ήταν έντονες οι εντάσεις ΕΕ - Κίνας και να δημιουργήσουμε νέο έδαφος για συνεργασία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η άρνηση της Κίνας να καταδικάσει την επίθεση της Μόσχας, ωστόσο, μείωσαν αποφασιστικά τις ευρωπαϊκές προσδοκίες για επαναφορά», ανέφεραν σε σημείωμα την Τρίτη αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group.

«Η ευρωπαϊκή απογοήτευση με την Κίνα για την Ουκρανία σε συνδυασμό με την ισχυρότερη διατλαντική ενότητα εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες θα στηρίξουν τη στενότερη συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ εναντίον του Πεκίνου στο μέλλον», πρόσθεσαν.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ