Η Γερμανία δεν σκοπεύει για την ώρα να κλείσει την πρεσβεία της στο Κίεβο, αλλά θα μειώσει σημαντικά το προσωπικό της, διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Το ίδιο ισχύει και για αντιπροσωπείες του γερμανικού δημόσιου τομέα, όπως η κρατική Τράπεζα Επενδύσεων KfW, η Εταιρία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) και για Γερμανούς δασκάλους που εργάζονται στη χώρα.
«Θα κρατήσουμε την πρεσβεία μας ανοιχτή», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ από την Αίγυπτο και επισήμανε ότι οι οικογένειες των εργαζομένων στην πρεσβεία θα πρέπει ωστόσο να αποχωρήσουν το συντομότερο από τη χώρα.
«Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της μαζικής παρουσίας και των κινήσεων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Μια στρατιωτική σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλειστεί», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ακόμη ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους του με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, τη Δευτέρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί το Κίεβο και την Τρίτη τη Μόσχα. «Το μήνυμα είναι, είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για όλα τα πιθανά σενάρια», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών.
Ανάλογες οδηγίες στο προσωπικό των πρεσβειών τους και στους πολίτες τους έδωσαν σήμερα η Πολωνία και η Τσεχία, ενώ και η Ρωσία περιορίζει τον αριθμό των μελών της διπλωματικής αποστολής της στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αιτιολόγησε την απόφαση σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποτραπούν προσπάθειες προβοκάτσιας από το Κίεβο ή τρίτες χώρες».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό της Σαμίχ Σούκρι, η κυρία Μπέρμποκ, με το βλέμμα σε πολλούς αποδέκτες, επανέλαβε ότι η γερμανική πολιτική στις πωλήσεις όπλων θα παραμείνει περιοριστική, ενώ στο εξής θα λαμβάνεται υπ' όψιν όχι μόνο εάν η ενδιαφερόμενη περιοχή βρίσκεται σε κρίση, αλλά και ποια είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!