Οι εργοδότες σε «ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς», όπως στην φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, θα μπορούν στο εξής να ρωτούν τους εργαζόμενους εάν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, αποφάσισε ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Όπως δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και γηροκομεία παρέχεται φροντίδα σε άτομα που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. «Πώς θα εξηγήσετε σε κάποιον ότι η μητέρα του πέθανε επειδή ο εργαζόμενος που την φρόντιζε δεν ήταν εμβολιασμένος;», διερωτήθηκε ο υπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανατρέπει το καθεστώς που ίσχυε έως τώρα και απαγόρευε στον εργοδότη να ζητά ενημέρωση για θέματα υγείας του εργαζόμενου. Εξαίρεση αποτελούσε ήδη η εργασία στα νοσοκομεία, όπου οι εργοδότες είχαν δικαίωμα να ρωτήσουν τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ασθενείς εάν έχουν εμβολιαστεί κατά μολυσματικών ασθενειών. «Αυτό συνέβαινε βεβαίως για καλό λόγο. Σε αυτή την πανδημία θέλουμε λοιπόν να επεκτείνουμε αυτό το δικαίωμα και σε άλλους τομείς», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι, αν και θα είχε νόημα σε αυτή την κατηγορία να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι σε ενιαίους χώρους γραφείων, «δεν φαίνεται να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για κάτι τέτοιο».
Ο κ. Σπαν τάχθηκε ακόμη υπέρ της κατάρτισης ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά την καραντίνα των μαθητών σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού. Εάν όλοι οι μαθητές της τάξης φορούσαν μάσκες, σε καραντίνα θα πρέπει να μπουν μόνο όσοι κάθονταν κοντά στο κρούσμα, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι μετά τις πέντε ημέρες παραμονής σε απομόνωση, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας ελέγχου και επιστροφής στο σχολείο. Σύμφωνα με τα ισχύοντα αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η τάξη στην οποία εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού τίθεται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. «Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους», προειδοποίησε ο Γενς Σπαν.
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Υγείας δηλώνει ακόμη υπερήφανος για τον τρόπο που αντιμετώπισε η Γερμανία την πανδημία, ενώ εκφράζει παράλληλα την απογοήτευσή του για τις επιθέσεις μίσους και ομοφοβίας που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αποκάλυψε μάλιστα έχει διαγράψει την εφαρμογή του Twitter από το κινητό του τηλέφωνο και έκτοτε είναι «πιο ήρεμος και πιο συγκεντρωμένος». Ως ένα από τα πλέον δυσάρεστα σχόλια αυτό το διάστημα ανέφερε πάντως την κριτική εφημερίδας ότι ο ίδιος και η Καγκελάριος, τα δύο μέλη της κυβέρνησης που δεν είναι γονείς, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των παιδιών στην πανδημία. «Είμαι στην πολιτική επειδή με ενδιαφέρει να συνδιαμορφώσω το μέλλον. Και το μέλλον ανήκει ειδικά στα παιδιά», αντέτεινε ο κ. Σπαν.
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!