Σε «πολεμική ετοιμότητα» έχει θέσει η κινεζική διοίκηση τους κρατικούς αξιωματούχους, την ώρα που το Πεκίνο ξεκινά μια διπλωματική εκστρατεία γοητείας με στόχο να ενθαρρύνει άλλες χώρες να αντιταχθούν στους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, της διαχείρισης της κρίσης ηγούνται αξιωματούχοι του τμήματος προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος οι οποίοι επιστρέφουν στον Μάο Τσε Τουνγκ, ως σύμβολο ενότητας του κινεζικού λαού, φέρνοντάς τον να δηλώνει πως «δεν θα υποκύψουμε ποτέ».
Ακυρώσεις αδειών και κλιμάκωση μέτρων
Στο πλαίσιο αυτής της «πολεμικής» στάσης – σύμφωνα πάντα με το Reuters – κρατικοί υπάλληλοι των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου διατάχθηκαν να ακυρώσουν τις άδειες τους και να διατηρούν τα κινητά τους ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, σύμφωνα με δύο άτομα. Οι υπηρεσίες που καλύπτουν τις ΗΠΑ ενισχύθηκαν με έμπειρα στελέχη από την πρώτη θητεία Τραμπ.
Η επιθετική αυτή αντίδραση, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, σηματοδοτεί μια στροφή για το Πεκίνο, το οποίο μέχρι πρότινος προσπαθούσε να αποφύγει την πλήρη εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Για μήνες, οι Κινέζοι διπλωμάτες επιδίωκαν να ανοίξουν υψηλού επιπέδου δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον για να υπερασπιστούν αυτό που το Πεκίνο χαρακτήριζε ως «σχέση εμπορικού win-win».
Ορισμένοι αναλυτές στην Κίνα πίστευαν ακόμη και σε μια μεγάλη συμφωνία με τον Τραμπ, που θα περιλάμβανε όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και θέματα όπως το TikTok και ίσως και την Ταϊβάν. Η σκληρή στάση του Αμερικανού προέδρου ωστόσο φαίνεται πως γκρεμίζει όλες τις γέφυρες μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Αντεπίθεση με δασμούς και διπλωματικές επαφές
Σύμφωνα με τέσσερα άτομα που μίλησαν στο Reuters, Κινέζοι διπλωμάτες έχουν απευθυνθεί σε άλλες χώρες που επηρεάζονται από τους δασμούς Τραμπ, στέλνοντας επίσημες επιστολές που καλούν σε συνεργασία. Επαφές έγιναν και με παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού. Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι το Πεκίνο «δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν τον φοβάται».
«Αν οι ΗΠΑ βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από το κοινό καλό και θυσιάζουν τα νόμιμα συμφέροντα άλλων χωρών για την ηγεμονία τους, θα αντιμετωπίσουν ισχυρότερη διεθνή αντίδραση», πρόσθεσε.
ΗΠΑ και Κίνα χωρίς δίαυλο επικοινωνίας
Αξιωματούχος από το Πεκίνο δήλωσε ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει αντίστοιχος δίαυλος με την Ουάσινγκτον, όπως στην πρώτη θητεία Τραμπ. Οι Κινέζοι δεν γνωρίζουν ποιος εκπροσωπεί τον Τραμπ στη σχέση με την Κίνα.
Παράλληλα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι δεν κατάφερε να συναντήσει Αμερικανούς αξιωματούχους όπως τον Μάρκο Ρούμπιο ή τον Μάικ Γουόλτς, παρότι είχε εκτενείς συνομιλίες με τον προκάτοχό τους, Τζέικ Σάλιβαν. Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η Κίνα θα έπρεπε να στείλει ανώτερο εμπορικό αξιωματούχο και όχι τον υπουργό Εξωτερικών για τέτοιες συζητήσεις.
Η Κίνα κλιμακώνει τα αντίμετρα
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε πως δεν έχει επαφές με την Κίνα, καθώς ο Τραμπ επιθυμεί άμεση διαπραγμάτευση με τον Σι Τζινπίνγκ. Ο Τραμπ, αν και δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με τον Σι – τον οποίο αποκάλεσε και φίλο – δεν έχει δώσει σαφείς λεπτομέρειες για τους όρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.
Η κινεζική πλευρά απάντησε στις ανακοινώσεις Τραμπ με επιβολή τελών εισαγωγής πριν ακόμη τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί, επιδεικνύοντας ετοιμότητα. Μάλιστα, η ανακοίνωση των αντίμετρων έγινε τη μέρα που η Wall Street ήταν ανοιχτή, προκαλώντας σημαντική πτώση στις αγορές.
Ένα στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η ταχύτητα της κινεζικής αντίδρασης θύμισε τα αντανακλαστικά της εποχής COVID, χωρίς τις συνήθεις εγκρίσεις από όλα τα υπουργεία.
Το εσωτερικό μέτωπο και η μάχη εντυπώσεων
Στο εσωτερικό, το Πεκίνο έστειλε το μήνυμα ότι η αντίσταση είναι μονόδρομος. Κομβική ήταν η επανεμφάνιση σε κοινωνικά δίκτυα του διάσημου λόγου του Μάο από το 1953: «Όσο κι αν κρατήσει αυτός ο πόλεμος, δεν θα υποκύψουμε. Θα πολεμήσουμε μέχρι τη νίκη».
Την ίδια στιγμή, ενισχύεται η προτροπή για εσωτερική κατανάλωση και μειώνεται η εξάρτηση από τις εξαγωγές, ενώ το Πεκίνο προσπαθεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση στον τομέα ακινήτων.
Εμπειρίες από τον προηγούμενο εμπορικό πόλεμο
Αξιοποιώντας τα μαθήματα από την πρώτη θητεία Τραμπ, η Κίνα διαθέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιποίνων, που περιλαμβάνει δασμούς, περιορισμούς σε περίπου 60 αμερικανικές εταιρείες και έλεγχο στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.
Σχολιαστές όπως ο Ρεν Γι – πολιτικός μπλόγκερ με 2 εκατομμύρια ακολούθους – προτείνουν στοχευμένα μέτρα, όπως η αναστολή συνεργασίας για τηο φαιντανύλη ή ο περιορισμός αγροτικών εισαγωγών και αμερικανικών ταινιών.
Διπλωματικές προσπάθειες και πολυμέτωπη σύγκρουση
Το ΥΠΕΞ της Κίνας συγκάλεσε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών για συντονισμό, ενώ απέστειλε επίσημες επιστολές σε κυβερνήσεις άλλων χωρών που πιέζονται από τους δασμούς Τραμπ, προτείνοντας συμμαχία για την πολυπολικότητα και το πολυμερές εμπορικό σύστημα.
Αν και προτάθηκε ακόμη και κοινή διακήρυξη στους G20, Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι το Πεκίνο δεν απαντά σε ανησυχίες άλλων κρατών για την υπερπαραγωγή, τις κρατικές επιδοτήσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Το επίσημο μήνυμα της Κίνας είναι πως η άνοδος της υψηλής τεχνολογίας οφείλεται στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και δεν βλάπτει τον κόσμο, αλλά τον ωφελεί.
Με πληροφορίες από Reuters