Ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδίδουν «ψέματα και αναλήθειες», μετά τον ισχυρισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα πλοία της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούν να διαπλέουν τη Διώρυγα του Παναμά χωρίς να καταβάλλουν τέλη.
Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί το πιο πρόσφατο σημείο έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε πως ο ζωτικής σημασίας δίαυλος έχει τεθεί ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Κίνας και δήλωσε: «Την παίρνουμε πίσω».
Η Αντίδραση του Μουλίνο
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μουλίνο εξέφρασε την «απόλυτη άρνησή του» να βασίζεται η διαχείριση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ σε «ψέματα και αναλήθειες».
Η Αρχή που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της Διώρυγας του Παναμά εξέδωσε ανακοίνωση, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η κυβέρνηση του Παναμά συμφώνησε να μην επιβάλλει πλέον τέλη διέλευσης σε πλοία της κυβέρνησης των ΗΠΑ – μια κίνηση που θα εξοικονομούσε στις ΗΠΑ εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την κεντροαμερικανική χώρα ότι χρεώνει υπερβολικές τιμές για τη χρήση του εμπορικού διαύλου, ενός από τους πιο πολυσύχναστους στον κόσμο.
«Ανυπόφορος ο Ισχυρισμός των ΗΠΑ»
«Γιατί κάνουν μια σημαντική θεσμική δήλωση από την οντότητα που καθορίζει την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, που βασίζεται σε μια αναλήθεια;» δήλωσε σήμερα ο Μουλίνο, χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «απλώς και ξεκάθαρα ανυπόφορο».
Ο Μουλίνο ανέφερε επίσης πως ζήτησε από τον πρεσβευτή του Παναμά στην Ουάσινγκτον να λάβει «στέρεα βήματα» για τη διάψευση του ισχυρισμού της κυβέρνησης Τραμπ.
Αποχώρηση από τους «Δρόμους του Μεταξιού»
Ο πρόεδρος του Παναμά ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρηση της χώρας του από το κινεζικό σχέδιο υποδομών «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού», λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.
Ο Μουλίνο, που είχε ήδη δηλώσει πως δεν επρόκειτο να ανανεώσει το μνημόνιο συμφωνίας με την Κίνα, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως η πρεσβεία του Παναμά στο Πεκίνο «παρουσίασε το έγγραφο» για «την έξοδο (από τη συμφωνία) 90 ημέρες πριν», όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Το σχέδιο των «Νέων Δρόμων του Μεταξιού», κεντρικός άξονας της κινεζικής στρατηγικής για την αύξηση της επιρροής της στο εξωτερικό, αποσκοπεί στην εξασφάλιση του εφοδιασμού της Κίνας, μέσω μαζικών επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Τουλάχιστον 100 χώρες έχουν προσχωρήσει στο σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, εγκλωβίζει τις χώρες στο χρέος και ευνοεί τις κινεζικές επιχειρήσεις σε βάρος των τοπικών οικονομιών.
Μετά τη συνάντησή του με τον Ρούμπιο την Κυριακή, ο πρόεδρος Μουλίνο είχε ανακοινώσει ότι θα περίμενε τη λήξη της συμφωνίας που υπέγραψε ο Παναμάς το 2017, υπό τον τότε πρόεδρο Χουάν Κάρλος Βαρέλα (2014-2019).
Η συμφωνία ανανεώνεται αυτόματα κάθε τρία χρόνια (η επόμενη φορά είναι το 2026) και προβλέπει ότι μπορεί να τερματιστεί από οποιαδήποτε πλευρά, αρκεί να υπάρξει ενημέρωση τρεις μήνες πριν.
Αμφισβήτηση της συμφωνίας
«Δεν ξέρω τι παρακίνησε εκείνον που υπέγραψε αυτό με την Κίνα εκείνη την εποχή», σχολίασε ο Μουλίνο. «Τι απέφερε για τον Παναμά όλα αυτά τα χρόνια; Ποια είναι τα μεγάλα πράγματα;» διερωτήθηκε.
Τη Δευτέρα, ο Ρούμπιο χαρακτήρισε την απόφαση του Παναμά να μην ανανεώσει το μνημόνιο συμφωνίας «μεγάλο βήμα» για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!