Νέα
  • ΓΔ: 1517.35 -0.23%
  • Τζίρος: 95,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θέλει «ειρηνευτική συμφωνία» με το Ιράν, αρκεί η Τεχεράνη να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα

nuclear iran

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είναι υπέρ μιας «ειρηνευτικής συμφωνίας» με το Ιράν, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν μπορεί να διαθέτει πυρηνικά όπλα». Η δήλωσή του αυτή ήρθε την επομένη των τοποθετήσεών του σχετικά με την προώθηση μιας πολιτικής «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη.

Η πρόταση του Τραμπ για το Ιράν

«Θέλω το Ιράν να είναι μια μεγάλη, ευημερούσα χώρα, αλλά μια χώρα που να μην διαθέτει πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτησή του στην Truth Social.

«Θα προτιμούσα ασυζητητί μια Πυρηνική Ειρηνευτική Επαληθεύσιμη Συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στο Ιράν να αναπτυχθεί και να ευημερήσει ειρηνικά», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε αμέσως (για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας) και να διοργανώσουμε μια μεγάλη γιορτή στη Μέση Ανατολή όταν αυτή υπογραφεί και ολοκληρωθεί», είπε.

Διαψεύδει συνεργασία με το Ισραήλ

Ο Τραμπ συνέχισε χαρακτηρίζοντας «ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ» τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ για να «τεμαχίσουν το Ιράν».

Η πολιτική της «μέγιστης πίεσης» επανέρχεται

Χθες, ο ένοικος του Λευκού Οίκου, επαναφέροντας την πολιτική της λεγόμενης «μέγιστης πίεσης» κατά της Τεχεράνης – πολιτική που είχε ακολουθήσει και κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021) – υπέγραψε μνημόνιο που προωθεί νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη μείωση των πετρελαϊκών εξαγωγών της Τεχεράνης στο μηδέν, προκειμένου να εμποδίσουν την απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν.

Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)

Έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων, το 2015, υπό την αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ, δυτικών χωρών και Τεχεράνης η συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η συμφωνία προέβλεπε την άρση διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και διεθνή εποπτεία για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Η κατάρρευση της συμφωνίας

Ωστόσο, η συμφωνία έμελλε να αποτελέσει κενό γράμμα.

Το 2018, κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ, η Ουάσινγκτον αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία αυτή, και το Ιράν, ως απάντηση, ξεκίνησε να μην τηρεί όρους της συμφωνίας.

Όλες οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για αναβίωση της συμφωνίας δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Αντίδραση Ιράν στις κυρώσεις Τραμπ

Αντιδρώντας στις χθεσινές ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν υποβάθμισε σήμερα τον αντίκτυπο ενδεχόμενων νέων αμερικανικών κυρώσεων.

«Η Αμερική απειλεί με νέες κυρώσεις, αλλά το Ιράν είναι μια ισχυρή και πλούσια σε πόρους χώρα, που μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις εκμεταλλευόμενη τους πόρους της», δήλωσε σήμερα ο Πεζεσκιάν σε εκδήλωση.

Η απάντηση του Ιράν στις πιέσεις

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε νωρίτερα ότι η πολιτική της «μέγιστης πίεσης», που επανέφερε ο Τραμπ, θα αποτύχει, όπως απέτυχε και κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο δεν αποτελούν ένα πολύπλοκο ζήτημα. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί, δεδομένης της αντίθεσης του Ιράν στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Το Ιράν αφήνει ανοιχτή την πόρτα στη διπλωματία

Μέσα στις τελευταίες εξελίξεις, ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το Ιράν είναι έτοιμο να δώσει στις ΗΠΑ μια ευκαιρία, ώστε οι δύο χώρες, ορκισμένοι εχθροί από την Ιρανική Επανάσταση του 1979, να επιλύσουν τις διαφορές τους.

«Η βούληση του ιερατικού καθεστώτος είναι να δώσει στη διπλωματία με τον Τραμπ άλλη μια ευκαιρία, αλλά η Τεχεράνη ανησυχεί βαθιά για σαμποτάζ του Ισραήλ», είπε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τεχεράνη θέλει οι ΗΠΑ «να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ, αν η Ουάσινγκτον επιδιώξει μια συμφωνία» με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Η αποδυνάμωση του Ιράν στη Μέση Ανατολή

Με τους περιφερειακούς συμμάχους του Ιράν να έχουν διαλυθεί ή αποδυναμωθεί σοβαρά μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, και σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ιρανών για την οικονομία, αναλυτές εκτιμούν ότι το ιερατικό καθεστώς έχει λίγες επιλογές πέρα από το να επιδιώξει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ του Τραμπ.

Η αποδυνάμωση της Χαμάς, μετά από 15 μήνες πολέμου, ο αποδεκατισμός της ηγεσίας της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία τον Δεκέμβριο – ενός κρίσιμου συμμάχου της Τεχεράνης – και τα πλήγματα του Ισραήλ στους Χούθι, έχουν πλήξει σοβαρά τον «Άξονα Αντίστασης» του Ιράν.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει περιφερειακές ένοπλες ομάδες, μαχητές και συμμαχικά κράτη, που έχουν ως κοινό εχθρό το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters - Anadolu

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ