Σοβαρή κλιμάκωση καταγράφεται στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος για μια ακόμη φορά απειλεί να τορπιλίσει την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο και να μετατραπεί σε μια γενικευμένη σύρραξη.
Η Ρωσία εκτόξευσε την Πέμπτη έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς κατά της πόλης Ντνίπρο σε απάντηση στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που επέτρεψαν στο Κίεβο να πλήξει ρωσικό έδαφος με προηγμένα δυτικά όπλα.
Το πλήγμα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ανέφερε ότι η Μόσχα έπληξε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο, γνωστό ως «Ορέσνικ» (το φουντούκι) και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλοι.
«Μια περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία που προηγουμένως είχε προκληθεί από τη Δύση έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα» είπε ο Πούτιν σε διάγγελμα προς το έθνος που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση μετά τις 8 μ.μ. ώρα Μόσχας.
Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων από τη Ρωσία λίγο πριν από το χτύπημά της, ενώ άλλος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει το Κίεβο και άλλους στενούς συμμάχους τις τελευταίες ημέρες να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση ενός τέτοιου όπλου.
Νωρίτερα την Πέμπτη, το Κίεβο ανέφερε ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM ), ένα όπλο που έχει σχεδιαστεί για πυρηνικά πλήγματα μεγάλων αποστάσεων και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν σε πόλεμο, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο ενδιάμεσου βεληνεκούς. Ανεξάρτητα από την ταξινόμησή του, το τελευταίο χτύπημα υπογράμμισε την ταχεία αύξηση της έντασης τις τελευταίες ημέρες.
Οι επιθέσεις της Ουκρανίας
Η Ουκρανία εκτόξευσε αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι θα θεωρούσε μια τέτοια ενέργεια ως σημαντική κλιμάκωση.
«Σήμερα υπήρξε ένας νέος ρωσικός πύραυλος. Όλα τα χαρακτηριστικά - ταχύτητα, ύψος - είναι (ενός) διηπειρωτικού βαλλιστικού (πυραύλου). Μια (έρευνα) εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δήλωση μέσω βίντεο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει γρήγορα στη χρήση, όπως είπε, «ενός νέου τύπου όπλων από τη Ρωσία».
Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Ρωσία πιθανότατα διαθέτει μια χούφτα από τους «πειραματικούς» βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα της Πέμπτης.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο πύραυλος είχε στόχο το Ντνίπρο στην κεντροανατολική Ουκρανία και εκτοξεύτηκε από τη ρωσική περιοχή του Αστραχάν, σε απόσταση μεγαλύτερη από 700 χιλιόμετρα (435 μίλια). Δεν διευκρίνισε τι είδους πολεμική κεφαλή είχε ο πύραυλος ή τι είδους πύραυλος ήταν. Δεν υπήρξε καμία υπόνοια ότι ήταν εξοπλισμένος με πυρηνικά όπλα.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς έχουν βεληνεκές 3.000-5.500 χιλιομέτρων.
«Είτε επρόκειτο για ICBM είτε για IRBM, το βεληνεκές δεν είναι ο σημαντικός παράγοντας», δήλωσε ο Fabian Hoffmann, διδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Όσλο που ειδικεύεται στην πυραυλική τεχνολογία και την πυρηνική στρατηγική. «Το γεγονός ότι μετέφερε ένα ωφέλιμο φορτίο MIRVed (Multiple independent targetable reentry vehicle) είναι πολύ πιο σημαντικό ως προς το μήνυμα που η Μόσχα θέλει να στείλει, και είναι ο λόγος που η Ρωσία το επέλεξε. Αυτό το ωφέλιμο φορτίο σχετίζεται αποκλειστικά με πυραύλους με πυρηνική ικανότητα».
Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal και επτά πυραύλους κρουζ Kh-101, έξι από τους οποίους καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία.
Ο στόχος
Η επίθεση στόχευε επιχειρήσεις και κρίσιμες υποδομές στο Ντνίπρο, ανέφερε η πολεμική αεροπορία. Το Ντνίπρο ήταν κέντρο κατασκευής πυραύλων κατά τη σοβιετική εποχή. Η Ουκρανία έχει επεκτείνει τη στρατιωτική της βιομηχανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά κρατάει μυστική την τοποθεσία της.
Η πολεμική αεροπορία δεν είπε τι στόχευε ο πύραυλος ή αν προκάλεσε ζημιές, αλλά ο περιφερειακός κυβερνήτης Serhiy Lysak δήλωσε ότι η επίθεση με τον πύραυλο προκάλεσε ζημιές σε μια βιομηχανική επιχείρηση και πυρκαγιές στο Ντνίπρο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Η Ukrainska Pravda, ένα μέσο ενημέρωσης με έδρα το Κίεβο, είχε επικαλεστεί ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι ο πύραυλος ήταν ένας RS-26 Rubezh, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με στερεά καύσιμα και εμβέλεια 5.800 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων.