Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Πρόστιμο «μαμούθ» 797,72 εκατ. ευρώ στη Meta

Πρόστιμο ύψους 797,72 εκατ. ευρώ για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ επέβαλε στη Meta η Κομισιόν, κρίνοντας ότι ο αμερικανικός κολοσσός του διαδικτύου «συνέδεσε την υπηρεσία διαδικτυακών αγγελιών Facebook Marketplace με το κοινωνικό δίκτυο Facebook και επέβαλε αθέμιτους εμπορικούς όρους σε άλλους παρόχους υπηρεσιών διαδικτυακών αγγελιών».

Η παράβαση

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι η Meta κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των προσωπικών κοινωνικών δικτύων, η οποία καλύπτει τουλάχιστον τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και στις εθνικές αγορές για την online διαφήμιση σε κοινωνικά μέσα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Meta καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της κατά παράβαση του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους παρακάτω τρόπους:

  • Συνδέοντας την υπηρεσία online αγγελιών Facebook Marketplace με το Facebook. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι χρήστες του Facebook έχουν αυτόματα πρόσβαση και εκτίθενται τακτικά στο Marketplace, είτε το επιθυμούν είτε όχι. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι ανταγωνιστές του Marketplace ενδέχεται να υφίστανται αποκλεισμούς, καθώς η σύνδεση με το Facebook δίνει στην πλατφόρμα της Meta ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο οι ανταγωνιστές δεν διαθέτουν.
  • Επιβάλλοντας μονομερώς αθέμιτους όρους συναλλαγών σε άλλους παρόχους υπηρεσιών διαδικτυακών αγγελιών που διαφημίζονται στις πλατφόρμες της Meta, ιδίως στα πολύ δημοφιλή κοινωνικά της δίκτυα Facebook και Instagram. Αυτό επιτρέπει στη Meta να χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με τις διαφημίσεις που παράγονται από άλλους διαφημιζόμενους προς αποκλειστικό όφελος του Facebook Marketplace.

Το πρόστιμο

Η Επιτροπή απαιτεί από τη Meta να τερματίσει τη συμπεριφορά αυτή και «να μην επαναλάβει την παράβαση ή να μην υιοθετήσει πρακτικές με ισοδύναμο αντικείμενο ή αποτέλεσμα στο μέλλον». Το πρόστιμο ύψους 797,72 εκατ. ευρώ καθορίστηκε βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής για τα πρόστιμα, του 2006.

Κατά τον καθορισμό του ύψους του προστίμου, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της παράβασης, καθώς και τον κύκλο εργασιών του Facebook Marketplace. Επιπλέον, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τον συνολικό κύκλο εργασιών της Meta, προκειμένου να διασφαλίσει επαρκή αποτρεπτική ισχύ για μια εταιρεία με πόρους τόσο σημαντικούς όσο η Meta.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Τον Ιούνιο του 2021 η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία για πιθανή αντιανταγωνιστική συμπεριφορά σε βάρος του Facebook. Τον Δεκέμβριο του 2022 η Επιτροπή απέστειλε στη Meta κοινοποίηση αιτιάσεων, στην οποία η Meta απάντησε τον Ιούνιο του 2023.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ και το άρθρο 54 της συμφωνίας σχετικά με τον ΕΟΧ απαγορεύουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Όπως σημειώνει η Κομισιόν, «η δεσπόζουσα θέση στην αγορά δεν είναι, ως τέτοια, παράνομη σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, οι δεσπόζουσες εταιρείες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να μην κάνουν κατάχρηση της ισχυρής τους θέσης περιορίζοντας τον ανταγωνισμό, είτε στην αγορά όπου κατέχουν δεσπόζουσα θέση είτε σε άλλες αγορές».

Στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε εταιρείες που παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ καταβάλλονται στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα έσοδα αυτά δεν προορίζονται για συγκεκριμένες δαπάνες, αλλά οι συνεισφορές των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το επόμενο έτος μειώνονται αναλόγως. Συνεπώς, τα πρόστιμα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ΕΕ και μειώνουν την επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ